Δείτε τί αναφέρει η παράταξη σε ανακοίνωσή της
Το άλσος του Αγίου Γεωργίου είναι ένας αστικός χώρος πρασίνου σαράντα(40) στρεμμάτων δίπλα στην κεντρική πλατεία του Αμπελώνα. Μέσα στο χώρο βρίσκονται τρία Δημοτικά Καταστήματα και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
Ο χώρος είναι επισκέψιμος όλες τις εποχές. Ιδιαίτερα την άνοιξη γίνεται πόλος έλξης για τα σχολεία
όχι μόνο της γύρω περιοχής αλλά όλου του Νομού Λάρισας, για ημερήσιες εκδρομές.
Τους θερινούς μήνες είναι εστία φυσικής δροσιάς καθώς δημιουργεί ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα με
την ύπαρξη τόσων δέντρων .
Την προηγούμενη πενταετία 2014-2019 φροντίσαμε και αναβαθμίσαμε τις βασικές υποδομές.
Μετά από πολλά χρόνια ανανεώθηκε ο εξοπλισμός και καθαρίστηκε το φυτικό κεφάλαιο.
Εξαιρετικό έργο ήταν η υπογειοποίηση των δικτύων άρδευσης και ηλεκτρικού ρεύματος.
Ακόμα και τα συντριβάνια εξοπλίστηκαν και μπήκαν σε λειτουργία κατά την διάρκεια των δύο μεγάλων εορτών (της γιορτής Ανθοκομίας και της γιορτής Κρασιού).
Έτσι παραδώσαμε έναν χώρο, σε αξιοπρεπή κατάσταση που μπορούσε να εξυπηρετεί τις λειτουργίες των δημοτών.
Στον σχεδιασμό μας για την αξιοποίηση αυτού του υπέροχου χώρου είναι:
Να γίνει μελέτη για όλο το χώρο του Πάρκου του Αγίου Γεωργίου με στόχο την περαιτέρω αξιοποίηση και ανάδειξή του.
Ο Δήμαρχος ισχυρίζεται ότι έχει δρομολογήσει την μελέτη.
Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η τύχη της (αν δηλαδή θα γίνει), καθώς ο Δήμαρχος έχει εντάξει την μελέτη για το άλσος σε σύμβαση με αναπτυξιακό οργανισμό.
Αφορά την σύμβαση των 620.000 ευρώ για 3 μελέτες μια εκ των οποίων είναι για το άλσος του Αγίου Γεωργίου.
Ανάλογες συμβάσεις όμως ακυρώνονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους ως μη αποδεκτές.
Σε κάθε περίπτωση όμως, εμείς πιστεύουμε πως ο μελετητής πρέπει να γνωρίζει και τις προτάσεις των κατοίκων, των φορέων αλλά και των δημοτικών παρατάξεων.
Γι’ αυτό η παράταξή μας μέσω της δημ. συμβούλου κ. Χαρίκλειας Σουρλατζή πρότεινε στους συλλόγους, να γίνουν συναντήσεις όπου θα καταθέσουν τις προτάσεις τους αλλά και τις δράσεις που επιθυμούν να κάνουν στο χώρο ώστε να λάβει υπόψη του αυτά τα στοιχεία ο μελετητής.
Γι’ αυτόν τον λόγο καταθέτουμε προτάσεις που ίσως φανούν χρήσιμες και ενταχθούν στον σχεδιασμό για την ανάδειξη του άλσους, όπως:
1. Το Δημοτικό κατάστημα που βρίσκεται στην οδό Γρηγορίου Αυξεντίου έχει κτιστεί κατά την διάρκεια 1990-1995 για να χρησιμοποιηθεί από το Δήμο και τους Συλλόγους (κατά κάποιο τρόπο σαν χώρος πολλαπλών χρήσεων).
Με τη μορφή αυτή δεν λειτούργησε δυστυχώς ποτέ. Tο κτίσμα είναι περίπου 350 τετραγωνικά μέτρα, διαθέτει δύο εισόδους με αξιοποιήσιμο ημιώροφο. Σήμερα είναι ένα κτίσμα που η εγκατάλειψη του είναι φανερή.
Η πρότασή μας είναι ένα μέρος του να χρησιμοποιηθεί σαν Λαογραφικό Μουσείο και ένα μέρος του να δοθεί στους συλλόγους. Η πρόταση αυτή αποτελεί ένα χρόνιο αίτημα των πολιτών του Αμπελώνα.
2. Η μικρή εξέδρα να τροποποιηθεί και να μπορεί να λειτουργεί και σαν θερινό σινεμά.
3. Να μπουν ηχοπετάσματα στο χώρο ώστε να ενοχλούνται όσο το δυνατόν λιγότερο οι κάτοικοι της περιοχής.
4. Να λειτουργούν ξανά όσο το δυνατόν περισσότερο τα συντριβάνια.
5. Το σκάμμα που υπάρχει ένα κομμάτι του να γίνει μικρό θεατράκι για τις εκδηλώσεις των σχολείων της πόλης και το υπόλοιπο να αξιοποιηθεί για παιχνίδι με σκέιτμπορντ.
6. Να ανακαινιστούν ξανά οι δημόσιες τουαλέτες.
7. Το ξυλόχτιστο κτίριο στην πλευρά της Γρ. Λαμπράκη να δοθεί στους συλλόγους αφού βεβαίως ανακαινιστεί. Προτείνουμε να δοθεί στους Προσκόπους.
8. Τα σκέπαστρα προς την πλευρά της Γρηγορίου Αυξεντίου να επισκευαστούν και να γίνουν απέναντί τους άλλα τόσα ώστε οι περισσότεροι εκθέτες των δύο μεγάλων εκδηλώσεων να είναι ασφαλισμένοι από τις καιρικές συνθήκες .
9. Να προχωρήσουν οι διαδικασίες που είχαμε ξεκινήσει για το κτίριο της Αστυνομίας, ώστε να στεγαστεί εδώ η Μουσική Σχολή του Δήμου.
10. Για το κτίριο του πρώην συνεταιρισμού να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να επιστρέψει στο Δήμο μας.
11. Μια νέα εγκατάσταση φωτισμού με led είναι απαραίτητη παρέμβαση για τις ανάγκες των εκδηλώσεων.
12. Σε μια ολιστική παρέμβαση θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα αλλαγής θέσης και προσανατολισμού της εξέδρας στη βάση της ανάδειξης των άλλων κτιρίων του κέντρου όπως το πέτρινο παλιό Δημαρχείο.
13. Τέλος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στη νέα κατάσταση, ο χώρος του ΤΟΕΒ και να διερευνηθεί κάθε αποδεκτή λύση.
Τις προτάσεις αυτές τις καταθέτουμε στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης που πρέπει να προηγείται πριν προχωρήσουν οι μελέτες και τα έργα. Να μην γίνει ξανά το λάθος που έκανε ο σημερινός δήμαρχος με τις εργασίες στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου.
Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι να συνδεθεί ο χώρος του άλσους με τους άλλους κοινόχρηστους χώρους (πάρκα, πλατείες στο κέντρο της πόλης) αλλά και με τους αθλητικούς χώρους και τα σχολεία του κέντρου, μέσω δικτύων ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων.
Κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από τις Αστικές Αναπλάσεις του Αμπελώνα, όταν ο Δήμαρχος αποφασίσει να ασχοληθεί!!!