ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Το μήνυμα της Ρένας Καραλαριώτου από τον Συνεταιρισμό «Ο Κίσσαβος»  Αγιάς

Για το πρόβλημα διάθεσης των μήλων της επαρχίας Αγιάς στις διεθνείς αγορές και ιδιαίτερα για το μπλόκο που σημειώθηκε στις εξαγωγές προς την Αίγυπτο καθώς και για το αυξημένο κόστος παραγωγής που απασχολεί τους αγρότες, συζήτησε η Γενική Γραμματέας του  ΔΣ της ΠΕΔ Θεσσαλίας κα.  Ρένα Καραλαριώτου με τη διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ο Κίσσαβος» Αγιάς, κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στην περιοχή.

Η κ. Καραλαριώτου ενημερώθηκε αναλυτικά από τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού κ.Γιώργο Ζέικο για το πρόβλημα που προέκυψε στις εξαγωγές των μήλων, ποικιλίας gala προς την Αίγυπτο, λόγω της εποπτείας του ΔΝΤ στη χώρα και της επιβολής capital control, αλλά και για την ανησυχία των παραγωγών ότι το πρόβλημα αυτό θα επεκταθεί και στα κόκκινα μήλα, που ακολουθούν. Μάλιστα ο κ. Ζέικος της κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Τη συζήτηση απασχόλησε και το αυξημένο κόστος παραγωγής, μετά και την εισαγόμενη ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και ζητήματα που απασχολούν τον Συνεταιρισμό και ευρύτερα τον αγροτικό κόσμο της περιοχής.

Η κ.Καραλαριώτου εξέφρασε την στήριξη της στα αιτήματα του Αγροτικού Συνεταιρισμού και όλων των μηλοπαραγωγών της επαρχίας Αγιάς, σημειώνοντας ότι «το εισόδημα των μηλοπαραγωγών της Αγιάς πλήττεται δραματικά από το αυξημένο ενεργειακό κόστος, συνεπεία της εισαγόμενης ενεργειακής κρίσης,  την έλλειψη εργατικών χεριών και τώρα από το πρόβλημα που προέκυψε στις εξαγωγές των μήλων  προς την Αίγυπτο. Είναι επιτακτική ανάγκη η εξεύρεση άμεσης λύσης, μέσα από την αγαστή συνεργασία των εμπλεκομένων Υπουργείων με την Ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο και των τοπικών φορέων.

Τα περίφημα μήλα Αγιάς έχουν κατακτήσει τις διεθνείς αγορές, ενισχύουν σημαντικά την τοπική, αλλά και την εθνική οικονομία, συμβάλλοντας καθοριστικά στο εθνικό ΑΕΠ μέσω των εξαγωγών και επιβάλλεται να έχουν  την αντιμετώπιση που τους αρμόζει.  »

Με αφορμή το παραπάνω ζήτημα, η ΓΓ της ΠΕΔ Θεσσαλίας τόνισε «την ανάγκη ενός νέου Σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής για τον πρωτογενή τομέα προσαρμοσμένο στα νέα διεθνή δεδομένα.

Και καταλήγοντας η κ. Καραλαριώτου δήλωσε: «Για να μείνει ο αγρότης στο χωράφι και να παράγει, απαιτείται μείωση του κόστους παραγωγής, αυτάρκεια σε νερό και ενέργεια. Χρειάζεται ενίσχυση  των συνεταιρισμών και των συλλογικών σχημάτων, με στόχο τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και  στήριξη της εξωστρέφειας των αγροτικών  προϊόντων  για την αύξηση των εξαγωγών και τη διαμόρφωση ενός ισχυρού εθνικού brand name. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει τη βούλησή της για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Με εργαλεία τη νέα ΚΑΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μπορούμε να προχωρήσουμε σε στοχευμένες μεταρρυθμίσεις. Οι αγρότες μαζί με τους  κτηνοτρόφους μας αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της οικονομίας μας. Οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό τους.»

Η Λαρισαία πολιτικός ευχαρίστησε τα μέλη της διοίκησης του συνεταιρισμού για την ενημέρωση και συζήτηση σημειώνοντας ότι «ο “Α.Σ Κίσσαβος” αποτελεί ένα Συνεταιρισμό πρότυπο που συμβάλει στην οικονομική  ανάπτυξη της περιοχής .Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους. »

Κατά την επίσκεψη της Ρένας Καραλαριώτου  στον Αγροτικό Συνεταιρισμό ,παρόντες ήταν, εκτός από τον πρόεδρο του “Α.Σ Κίσσαβος”, Γιώργο Ζέικο, οι κκ. Θωμάς Σιμούλης , Στέφανος Ράπτης Ματούλα Κατσίκα  και παραγωγοί της περιοχής.

Αγρόκτημα Τσακνάκη

Επόμενος σταθμός της περιοδείας Καραλαριώτου στην επαρχία Αγιάς ήταν το αγρόκτημα Τσακνάκη στο «Βαθύρεμα», όπου οι ιδιοκτήτες του καλλιεργούν σε μια μεγάλη έκταση, τα περίφημα μήλα  .

Η κ. Καραλαριώτου έμεινε εντυπωσιασμένη από τις εγκαταστάσεις του πρότυπου αγροκτήματος και από τα ποιοτικά προϊόντα που παράγονται, με αγάπη προς τη γη και τον παραδοσιακό καλλιεργητικό τρόπο, ενώ παρότρυνε τον κ. Τσακνάκη να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο και επιτυχία την προσπάθεια του.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ