Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία με την αγωνία να χτυπήσει «κόκκινο» σχετικά με τα μέτρα που θα ισχύουν για την είσοδο των μαθητών στις σχολικές τάξεις από τις 12 Σεπτεμβρίου.

Όπως έχει ανακοινωθεί από επίσημα κυβερνητικά χείλη, το αν θα πρέπει οι μαθητές να φορούν μάσκες ή να κάνουν self test θα κριθεί από την επιδημιολογική εικόνα που θα παρουσιάσει η χώρα εκείνο το διάστημα.

Ωστόσο, οι οριστικές ανακοινώσεις είναι θέμα χρόνου με τον Υπουργό Υγείας, κύριο Θάνο Πλεύρη, να κάνει λόγο για μια νέα «κουλτούρα» στα μέτρα για την πανδημία του για την εφαρμογή ήπιων περιορισμών.

Ήπια μέτρα προστασίας στο τραπέζι της κυβέρνησης
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Θα λέμε αυτά είναι τα μέτρα προστασίας, τα συστήνουμε και λέμε ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε ότι η πρόθεση που υπάρχει είναι να μην επιβληθούν μέτρα περιορισμού το φθινόπωρο και τον χειμώνα. «Αν χρειαστούν, θα είναι στον απόλυτα ήπιο βαθμό. Δεν πρόκειται να ζήσουμε καταστάσεις περιορισμού δραστηριοτήτων», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τα σχολεία, υπογράμμισε ότι και εκεί επικρατεί η λογική των όσο γίνεται πιο ήπιων περιορισμών. Όπως είπε, οι σχετικές συζητήσεις με το υπουργείο Παιδείας και τους ειδικούς θα γίνουν μέσα στις επόμενες μέρες, μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Η θέση των ειδικών για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία
Μπορεί οι αποφάσεις για το πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις να μην έχουν «κλειδώσει», ωστόσο το θέμα συζητείται αρκετά, με τους ειδικούς να τοποθετούνται σχετικά σχεδόν καθημερινά εκφράζοντας τις απόψεις τους για το πώς θα βρει μαθητές και εκπαιδευτικούς το πρώτο κουδούνι μετά τις διακοπές.

Ενδεικτικά, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ προ ημερών: «Θεωρώ ότι έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε τους σκληρούς δείκτες. Το να κάνουν τεστ μια φορά την εβδομάδα τα παιδιά και να βάλουν μάσκες στα σχολεία, όταν φανεί η ανάπτυξη της Κένταυρος, για να αντιμετωπίσουμε το κύμα αυτό, δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Ντόρα Ψαλτοπούλου, η οποία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει ένα μαζικό testing στους μαθητές με το που ξεκινήσει η σχολική χρονιά.

«Η απόφαση για την επιστροφή της μάσκας στα σχολεία θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα των δύο τελευταίων εβδομάδων πριν το άνοιγμα των σχολείων. Την απόφαση θα την λάβει η σχετική επιτροπή. Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να μην υπάρχουν μάσκες», είπε η κυρία Ψαλτοπούλου.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, δεν διευκρίνισε τι τελικά αναμένεται να αποφασιστεί από την αρμόδια επιτροπή. Αρκέστηκε να δηλώσει πως σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις και θα ανακοινωθούν.

Οι 3 πυλώνες των μέτρων
Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews τα νέα μέτρα που θα συγκροτήσουν το νέο πρωτόκολλο είναι τα εξής:

Self test μαθητών και rapid test εκπαιδευτικών
Οι μαθητές, σύμφωνα με πληροφορίες θα επιστρέψουν χωρίς self test στα σχολεία.

Υπενθυμίζεται οτι απαιτούνταν ένα self test την εβδομάδα για τους μαθητές και όχι δύο.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές έπρεπε να κάνουν το self test μια φορά την εβδομάδα, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευσή τους στο σχολείο κάθε Τρίτη.

Η διενέργεια self test ήταν υποχρεωτική για όλους τους μαθητές- εμβολιασμένους και μη- όπως και για τους εκπαιδευτικούς που έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Οι γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών δημοσίων σχολείων και οι εκπαιδευτικοί αυτών των σχολικών μονάδων έπρεπε να κάνουν τη δήλωση για το self test στην πλατφόρμα edupass.gov.gr. Για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ιδιωτικών σχολείων, η δήλωση γινόταν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Ωστόσο, μένει να διευκρινιστεί τι θα γίνει με τους ανεμβολιάστους εκπαιδευτικούς οι οποίοι όφειλαν, με τη δική τους επιβάρυνση να προσκομίσουν αρνητικό rapid test πριν προσέλθουν στις σχολικές τάξεις.

Μάσκες
Σχετικά με τις μάσκες, η χρήση της που είναι υποχρεωτική μέσα στις αίθουσες και στους κλειστούς χώρους ωστόσο, απομένει να διευκρινιστεί τι θα γίνει με τη χρήση των εσωτερικών χώρων δηλαδή στα διαλείμματα.

Εξαερισμός και αντισηπτικά
Κανονικά θα συνεχιστεί η χρήση απολυμαντικών ενώ θα υπάρχει τακτικός εξαερισμός στις αίθουσες των μαθητών.

Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν από τους αρμόδιους τις επόμενες ημέρες και φυσικά όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας και τους δείκτες κορονοϊού μετά και την επιστροφή των ταξιδιωτών από τα νησιά.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ