ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΙΧΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δείτε τί αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Αμπελώνα

Απόντες ήταν από τα εγκαίνια της γιορτής κρασιού η πλειοψηφία του Τοπικού Συμβουλίου Αμπελώνα καθώς επίσης και οι περισσότεροι Σύλλογοι του Αμπελώνα όπως ο Σύλλογος Γυναικών , ο Σύλλογος Απανταχού Αποδήμων Σκαμνιωτών, ο Σύλλογος Εστία και Παράδοση καθώς επίσης και ο Σύλλογος Σαμαριναίων, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους στη Δημοτική Αρχή για τη φετινή διοργάνωση της Γιορτής, αφού η τελευταία όχι μόνο δεν έλαβε υπόψη της τις προτάσεις του Τοπικού Συμβουλίου τις σχετικές με την διοργάνωση, αλλά ούτε κάλεσε ποτέ σε διαβούλευση τους τοπικούς Συλλόγους ώστε να ακουστούν προτάσεις για ένα τόσο σημαντικό τοπικό θεσμό απαξιώνοντάς τους. Επίσης, δεν κλήθηκαν να συμμετέχουν στην φετινή διοργάνωση όπως γινόταν κάθε χρόνο.

Επιπλέον, έκανε τα αδύνατα δυνατά να δοθεί η διοργάνωση στις ομάδες του Αμπελώνα με δικαίωμα υπεκμίσθωσης σε ιδιώτη, με πρόσχημα την οικονομική τους ενίσχυση, την ίδια στιγμή που Σύλλογοι που κατά παράδοση συμμετείχαν κάθε χρόνο στη Γιορτή Κρασιού αφιλοκερδώς εμπλουτίζοντας το πολιτιστικό πρόγραμμα, δεν καλέστηκαν καν!

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τοπικά χορευτικά συγκροτήματα που πάντα συμμετείχαν στο πρόγραμμα της Γιορτής Κρασιού και δεν καλέστηκαν φέτος, θα προσέφεραν δωρεάν θέαμα στους επισκέπτες αναδεικνύοντας την τοπική κουλτούρα, ήθη και έθιμα σχετικά και με το Κρασί, αλλά και συμβάλλοντας έτσι στη συμμετοχή πολλών περισσότερων δημοτών στη Γιορτή και κατά προέκταση στο να δουλέψουν με αυτόν τον τρόπο περισσότερο οι επαγγελματίες του Αμπελώνα!

Η απόφαση αυτή λοιπόν της συγκεκριμένης διοργάνωσης απέχει κατά πολύ από τις προσδοκίες των συνδημοτών μας και γι αυτό σεβόμενοι την ευρύτερη κοινή γνώμη, και μη επικροτώντας με αυτόν τον τρόπο τέτοιου είδους διοργανώσεις, θεώρησαν ορθότερο να μην παραστούν, με την ελπίδα την επόμενη χρονιά, η τόσο σημαντική για τον Αμπελώνα, Γιορτή Κρασιού, να διοργανωθεί έπειτα από διαβούλευση αλλά και συνεργασία με όλους τους Τοπικούς Συλλόγους και Φορείς όπως είναι και το πρέπον.

Είναι κρίμα επειδή η Δημοτική Αρχή αδιαφορεί και ασχολείται μόνο επιφανειακά με ένα τόσο σημαντικό θεσμό για τον Αμπελώνα να συνεχίζεται η απαράδεκτη επί της ουσίας απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη, τακτική η οποία ακολουθήθηκε πρώτη φορά από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Η Δημοτική Αρχή όφειλε να μην αναιρεί για ακόμη μια φορά ΟΜΟΦΩΝΕΣ προτάσεις του Τοπικού Συμβουλίου και κατά συνέπεια της Τοπικής Κοινωνίας αφού ο ρόλος του είναι να αφουγκράζεται και να μεταφέρει τα προβλήματα και τις απόψεις των δημοτών του Αμπελώνα.

Όφειλε λοιπόν να διαφυλάξει το θεσμό της Γιορτής Κρασιού και να προσφέρει σε όλους τους δημότες δωρεάν ψυχαγωγία (ή έστω με συμβολικό αντίτιμο). Έτσι θα ικανοποιούσε το σύνολο των δημοτών σε μια δύσκολη οικονομική για τους πολίτες συγκυρία και όχι μία μερίδα αυτών που μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά, αφού τους αναγκάζει να πληρώσουν ακριβό εισιτήριο, και βέβαια εξίσου ακριβά τα προσφερόμενα στις καντίνες είδη, τη στιγμή που ο υπεκμισθωτής ιδιώτης απολαμβάνει την Δημοτική Ασυλία κάνοντας χρήση συνολικά του χώρου με ότι αυτό συνεπάγεται για τους συνδημότες μας.

Όπως επίσης είναι χρέος της να διατηρεί καθαρό όλο το χρόνο αυτόν τον τόσο πολύτιμο για τους Αμπελωνίτες χώρο πρασίνου όπως είναι το Άλσος του Αγίου Γεωργίου, και είναι εγκαταλειμμένος στο έλεος του Θεού με δημοτικά κτίρια “βομβαρδισμένα” και λεηλατημένα.

Θυμίζουμε την εισήγηση του Τοπικού Συμβουλίου Αμπελώνα σχετική με τη διοργάνωση της Γιορτής Κρασιού:

“Επιθυμούμε ο Δήμος Τυρνάβου να αναλάβει εξολοκλήρου τη διοργάνωση της Γιορτής Κρασιού με ελεύθερη είσοδο ή με ένα συμβολικό αντίτιμο προς το κοινό και έχοντας ως γνώμονα πάντα την ευρύτερη προβολή του τοπικού κρασιού, την αναβάθμιση του πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής μας και τη γενικότερη ψυχαγωγία όλων των δημοτών χωρίς διακρίσεις ακόμη και γι αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Οι επισκέπτες να μπορούν να δοκιμάσουν δωρεάν τοπικό κρασί, να παρακολουθήσουν θεατρικά για μικρούς και μεγάλους και να διασκεδάσουν με μουσικά συγκροτήματα και χορευτικά τμήματα συλλόγων.

Στο περιθώριο της γιορτής προτείνουμε να διοργανώνονται πολλές παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις όπως εκθέσεις ζωγραφικής, δραστηριότητες για παιδιά (χειροτεχνίες με θέμα το σταφύλι, θέατρο σκιών, αφηγήσεις παραμυθιών, εργαστήρι αγγειοπλαστικής κτλ), εκθέσεις τοπικών παραγωγών και επαγγελματιών και καλλιτεχνών.

Όσον αφορά τοπικές ομάδες και συλλόγους που χρειάζονται οικονομική ενίσχυση κι επιθυμούν να διοργανώσουν συναυλίες για το σκοπό αυτό, είμαστε απολύτως σύμφωνοι στο να παραχωρηθεί ο συναυλιακός χώρος του Άλσους του Αγίου Γεωργίου ή οπουδήποτε αλλού επιθυμούν (καθώς αναγνωρίζουμε τις ανάγκες τους για οικονομική ενίσχυση), αλλά αυτό να πραγματοποιηθεί πριν ή με το πέρας της Γιορτής Κρασιού Αμπελώνα προκειμένου να διαφυλάξουμε το θεσμό της Γιορτής αυτής ως ένα αγαθό προσιτό σε όλους τους δημότες” .

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ