ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΚΔΑΠ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥ ΔΑΜΑΣΙΟΥ!

Ερώτηση του Βασίλη Κόκκαλη προς τον υπουργό Εργασίας

Η κυβέρνηση εξαιρεί για δεύτερη χρονιά παιδιά του σεισμόπληκτου Δαμασίου από τα δωρεάν voucher για τα ΚΔΑΠ, τονίζει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης σε ερώτησή του προς τον υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη, από τον οποίο και ζητά τη λήψη άμεσης πρωτοβουλίας για την αποκατάσταση της αδικίας.

Στην ερώτησή του ο κ. Κόκκαλης τονίζει τα εξής: «Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) είναι οι δομές κοινωνικής πρόνοιας στις οποίες απασχολούνται δημιουργικά παιδιά ηλικίας από πέντε (5) έως δώδεκα (12) ετών για ένα χρονικό διάστημα της ημέρας εκτός του σχολικού ωραρίου. Στις δομές αυτές δύνανται να απασχολούνται και παιδιά με ελαφριάς μορφής κινητικές ή αισθητηριακές αναπηρίες. Σκοπός των Κ.Δ.Α.Π. είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών με την εφαρμογή σύγχρονων παιδαγωγικών πρακτικών και οργανωμένων εξατομικευμένων και ομαδικών δραστηριοτήτων για την υποστήριξη της σωματικής, νοητικής, συναισθηματικής και κοινωνικής ανάπτυξής τους.

Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. ως δικαιούχος φορέας υλοποίησης, της Δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής, δημοσίευσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή αιτήσεων συμμετοχής σε πρόγραμμα της δράσης «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για τη πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης» Περιόδου 2022-2023, ώστε οι γονείς , τα πρόσωπα που έχουν τη γονική μέριμνα ή την επιμέλεια, οι ανάδοχοι γονείς, επίτροποι ή συμπαραστάτες, νόμιμοι εκπρόσωποι βρεφών και παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας που επιθυμούν τη φιλοξενία των παιδιών τους στις δομές Κ.Δ.Α.Π. δημόσιες και ιδιωτικές, να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής για την εξασφάλιση δωρεάν «αξίας τοποθέτησης» (voucher) σε αυτές.

Στις 1-8-2022 δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθμ. Αριθμ. 77094/2022

(ΦΕΚ Β’ 4094/01-08-2022) κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εσωτερικών και Επικρατείας, όπου καθορίζονται μεταξύ άλλων στο άρθρο 8 τα κριτήρια, η μοριοδότηση και η διαδικασία επιλογής των ωφελουμένων βρεφών και παιδιών, τα οποία (κριτήρια) αφορούν στο ύψος του οικογενειακού εισοδήματος των υποψηφίων ωφελουμένων, ώστε να κριθούν δικαιούχοι και να λάβουν την πλήρη αξία τοποθέτησης.

Πέρα των εισοδηματικών κριτηρίων, όμως, προκύπτει, ότι εξαιρούνται των περιορισμών αναφορικά με το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, όπως αυτό προσδιορίζεται στην Πρόσκληση, μόνον οι αιτούντες – υποψήφιοι που συντρέχουν στο πρόσωπό τους περιπτώσεις αναπηρίας. Δηλαδή, η Υπουργική απόφαση προβλέπει ότι τα μοναδικά οικογενειακά και κοινωνικά κριτήρια, βάσει των οποίων, ανεξάρτητα από το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, μπορεί να συμμετέχει και να κριθεί επιλέξιμος – ωφελούμενος για τις κατηγορίες των θέσεων Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, είναι η διαπίστωση αναπηρίας, συνοδευόμενη από γνωμάτευση ιατρού, ότι αυτό είναι ωφέλιμο για το παιδί και ότι έχει τη δυνατότητα ένταξης σε πλαίσιο λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού ή του Κ.Δ.Α.Π. τυπικής ανάπτυξης.

Στην περιοχή του Δαμασίου Τυρνάβου που έχει πληγεί σοβαρά από τον σεισμό, εξακολουθούν να συντρέχουν λόγοι κοινωνικής και οικογενειακής κατάστασης, που επιτάσσουν την συμμετοχή ανεξαιρέτως όλων των παιδιών ηλικίας 5-12 ετών, στα ΚΔΑΠ με την λήψη της αξίας τοποθέτησης (voucher). Tα εν λόγω παιδιά, 30 κατά τα στοιχεία της προηγούμενης περιόδου, διαβιούν ακόμη και σήμερα υπό αντίξοες συνθήκες, στα κοντέινερ μακρυά από το ασφαλές περιβάλλον της οικίας τους, γεγονός  που επιβάλλει την Πολιτεία να εντάξει το σύνολο των παιδιών της περιοχής στα ΚΔΑΠ, των οποίων εξάλλου ο σκοπός συμπίπτει με τις ανάγκες των παιδιών αυτών, δηλαδή με την υποστήριξη της σωματικής, νοητικής, συναισθηματικής και κοινωνικής ανάπτυξής τους, η οποία είναι αυτονόητο ότι χρήζει μεγαλύτερης προστασίας και ενθάρρυνσης, εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών διαμονής.

Επειδή, με την εν λόγω Υπουργική απόφαση τα  κριτήρια μοριοδότησης για την λήψη της αξίας τοποθέτησης των ωφελουμένων είναι αμιγώς εισοδηματικά με μόνη εξαίρεση την πρόβλεψη των κοινωνικών και οικογενειακών κριτηρίων της αναπηρίας.

Επειδή, οι συνθήκες διαβίωσης των πληγέντων από το σεισμό τουΔαμασίου Τυρνάβου  σε προσωρινές μονάδες στέγασης (κοντέινερς) και με σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές επιβάλλουν την κάλυψη, με vouchers για ΚΔΑΠ, όλων των παιδιών, ανεξάρτητα από το οικογενειακό εισόδημα.

Επειδή, σύμφωνα με την ισχύουσα υπουργική απόφαση δεν υπάρχει πρόβλεψη για την κατ εξαίρεση και ανεξάρτητα από εισοδηματικά κριτήρια, συμμετοχή των παιδιών στα ΚΔΑΠ σεισμόπληκτων περιοχών.

ΕΠΕΙΔΗ, αποτελεί κοινωνική παράλειψη να μείνουν παιδιά περιοχών που είναι χαρακτηρισμένες ως “έκτακτου ανάγκης” όπως το Δαμάσι Τυρνάβου, εκτός ΚΔΑΠ, που συμβάλλει όχι απλά στην δημιουργική απασχόληση αλλά στην αξιοπρεπή διαβίωση και κοινωνική τους ανάπτυξη.

Ερωτάται ο κύριος υπουργός:

  1. Ποια είναι τα στοιχεία αιτήσεων στην περιοχή του σεισμόπληκτου Δαμασίου Τυρνάβου;
  2. Προτίθεται να εντάξει στα ΚΔΑΠ τα σεισμόπληκτα παιδιά του Δαμασίου που έχουν υποβάλει αίτηση δίνοντάς τους δωρεάν vouchers ανεξαρτήτως λοιπών κριτηρίων;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ