Η ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ ΚΑΛΕΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΑΓΓΕΛΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ»

«Ανοιχτή πρόσκληση απηύθυνε η γνωστή ηθοποιός και βουλευτής Άννα Βαγενά προς τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του Νομού και προς τους εκπαιδευτικούς,  για να παρακολουθήσουν την παράσταση “Αγγέλα Παπάζογλου”». Στην επιστολή της αναφέρει:

“Αγαπητά μου παιδιά,

Σας καλώ να παρακολουθήσετε τις παραστάσεις του έργου «Αγγέλα Παπάζογλου», που θα πραγματοποιήσω στο Νομό μας από τις 28 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2022, με την ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Η Αγγέλα Παπάζογλου αφηγείται την Ιστορία του Ελληνισμού της Μικρασίας, αλλά και όλης της Ελλάδας του αιώνα που πέρασε (1920-1950).

Ήταν υπαρκτό πρόσωπο, έζησε στη Σμύρνη και την Ελλάδα και ό,τι περιγράφει στις αναμνήσεις της είναι αληθινά βιώματά της. Έτσι, μαζί με τη ζωή της (καταστροφή της Σμύρνης, ξεριζωμός των Ελλήνων από τη Μικρασία, ερχομός στην Ελλάδα και εγκατάσταση των προσφύγων, πόλεμος του ‘40, γερμανική Κατοχή, Απελευθέρωση), αφηγείται και την Ιστορία του τόπου μας.

Εγώ ενσαρκώνω το πρόσωπο της Αγγέλας, παίζω δηλαδή αυτόν τον ρόλο 23 ολόκληρα χρόνια, από το 1999 που πρωτοανέβηκε.

Αυτή η παράσταση, δηλαδή, είναι η παράσταση με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στον τόπο μας, με τον ίδιο ηθοποιό.

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ένας σπουδαίος δάσκαλος του θεάτρου μας, έγραψε στην κριτική του όταν είδε την παράσταση: «….πρόκειται για μια συγκλονιστική εμπειρία, μια βαθιά κατάδυση στον Έλληνα λόγο και στη λαϊκή ψυχή… Έχει μόνον ήθος. Ένα ήθος άκρας ευγένειας, λαϊκής αρχοντιάς (ναι, υπάρχει κι αυτή η αρετή) εγκαρτέρησης, υπόγειας επικοινωνίας με μια παράδοση ευσέβειας προς κάθε ουσιώδες και απλό, πολύτιμο και αναγκαίο, προς κάθε τιμαλφές και ριζιμιό….. Η Άννα Βαγενά ενσαρκώνει συνταρακτικά την Αγγέλα Παπάζογλου. Λιτή, άμεση, ευθύβολη, ακριβής στους χρόνους, κεντάει βελονιά-βελονιά, ιστορεί με την παλιότερη σημασία της λέξης…» (Κώστας Γεωργουσόπουλος, 12/06/2000, «ΤΑ ΝΕΑ»)

Όπως είπε και σε άλλη κριτική ο Τρ. Χατζηδημητρίου: «Με τα λόγια μιας απλής γυναίκας του λαού, η παράσταση κατορθώνει να μεταδώσει όσα ποτέ δεν θα μπορέσουν να αναλύσουν οι ιστορικοί, οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι. Θα ήθελα όμως να προτείνω στον Υπουργό Παιδείας ή στον Πρόεδρο της Βουλής να υιοθετήσουν την παράσταση. Να παιχθεί σε κάθε μέρος της πατρίδας μας. Να την δουν εν είδει μαθήματος, τουλάχιστον οι μαθητές των Λυκείων.» (Τρ. Χατζηδημητρίου, 6/7/2001, «ΤΟ ΒΗΜΑ»)

Σας καλώ λοιπόν, και θα χαρώ πολύ να παρακολουθήσετε την παράστασή μου, γιατί η ίδια η Αγγέλα έλεγε: «Λέω να γράψω ένα βιβλίο για τα όσα πέρασα και είδα, να το διαβάζουν οι νέοι να μαθαίνουν και να αγαπούνε τη ζωή κάθε μέρα και πιο πολύ».

Πρόγραμμα παραστάσεων:

Κυριακή 28 Αυγούστου      Ελασσόνα – Ανοιχτό Θέατρο

Δευτέρα 29 Αυγούστου      Μακρυχώρι – Θεατράκι

Τετάρτη 30 Αυγούστου      Αγιά – Χρυσαλλίδα

Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη       Λάρισα –  Β’ Αρχαίο θέατρο

Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη       Φάρσαλα – Πλατεία Μικρασιατών

Σάββατο 3 Σεπτέμβρη        Νίκαια

Δευτέρα 5 Σεπτέμβρη      Αμπελώνας

Είσοδος ελεύθερη

Ώρα έναρξης: 9 μ.μ

Οι παραστάσεις είναι προσφορά της Άννας Βαγενά και δίνονται σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρίσης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λαρίσης και τον Σύλλογο Μικρασιατών Δήμου Λάρισας.

Στη Λάρισα, η παράσταση είναι σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Λαρίσης.

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ