ΓΙΑ ΤΟ 6ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗ (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Με μεγάλο ενδιαφέρον και μεγάλη συμμετοχή ιδιαίτερα χθες Κυριακή 28 Αυγούστου 2022, με το αφιέρωμα φίλων του στον Νίκο Χατζή, έκλεισαν οι εκδηλώσεις του 6ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνών Δημιουργών που κάθε χρόνο διοργανώνει στους Γόννους ο σύλλογος «Φίλοι της Πινακοθήκης Γόννων». Το χτεσινό αφιέρωμα θύμισε εκδηλώσεις που γίνονταν στο χωριό τις δεκαετίες του ’80 και του ’90.

Οι τριήμερες, τελικά λόγω κάποιων αναβολών, εκδηλώσεις περιλάμβαναν :

Παρασκευή 26 Αυγούστου : «Κοινός Λόγος», ακούστηκαν αυθεντικές αφηγήσεις ανθρώπων που βίωσαν την Μικρασιατική καταστροφή και κατέγραψε η Έλλη Παπαδημητρίου. Συμμετέχουν οι : Δούκα Αθανασία, Καλπάκη Ελευθερία, Κουρού Βασίλης, Κωστή Μαρία και Παπαδούλης Κώστας. Μουσική : Ελευθερία Καλπάκη και Βαγγέλης Τσιαπλές.

Σάββατο 27 Αυγούστου : Έκθεση Εικαστικών στον πεζόδρομο της Πινακοθήκης. Τοπικοί δημιουργοί εξέθεσαν τα έργα τους και ήταν οι : Δέσποινα Μάλαμα, Ελευθερία Καλπάκη, Μαρία Θουκιδίδου, Δημήτρης Κρίστις, Ιρένα Λαλόβσκα, Λένα Πέρπερα, Νίκος Τσιούρβας. Επίσης συμμετείχε το Εργαστήρι Ζωγραφικής του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Γόννων με το δάσκαλό τους Γιώργο Βροντινό και τις Παγώνα Ανυφαντή, Χρύσα Δήμου, Γιάννα Δόττα, Ζωή Μπαρμπαγιάννου, Κατερίνα Μπούτλα-Παύλου, Χρυσάνθη Σίμου, Μαρία Τσαπλέ και Βασιλική Τσιούρβα.
Ακολούθησε συναυλία έντεχνης και κλασικής μουσικής, από τους νέους ταλαντούχους μουσικούς, Αθηνά και Κωνσταντίνο Σιόζιο.

Κυριακή 28 Αυγούστου : «Οι φίλοι … τον φίλο τιμούν!»
Η τελευταία μέρα του Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένη από τους φίλους του, στη μνήμη του Νίκου Χατζή και ξεκίνησαν το βράδι στην κεντρική πλατεία των Γόννων με ένα σύντομο χαιρετισμό από τον πρόεδρο του συλλόγου «Φίλοι της Πινακοθήκης Γόννων», Κώστα Παπαδούλη ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους κάνοντας μια μικρή αναφορά στο έργο του Νίκου, στο δε χαιρετισμό του ο δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης, τόνισε την προσπάθεια που γίνεται, νέοι καλλιτέχνες και δημιουργοί να τους δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσουν τα έργα τους ενώ για το αφιέρωμα στον Νίκο Χατζή εξήρε την έννοια της προσφοράς του αλλά και της φιλίας των ανθρώπων που ξέρουν να την αναγνωρίζουν και να την τιμούν.

Η βραδιά ξεκίνησε με μια όμορφη εισαγωγή με τον Δημήτρη Αποστόλου στο κλαρίνο και ακολούθησε μια 15λεπτη προβολή φωτογραφιών και κειμένων για το Νίκο Χατζή, του Δημήτρη Ζ. Γουγουλιά, ο οποίος στη συνέχεια στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων τόνισε :

«Ήρθε επιτέλους η στιγμή να τιμήσουμε εμείς οι φίλοι, τον καλό μας φίλο Νίκο Χατζή και εδώ από το χώρο που αρκετά καλοκαίρια τον ακούγαμε να παίζει κιθάρα και να μας τραγουδάει. Δεν έχουμε καμία απολύτως διάθεση να κάνουμε εδώ ένα θλιβερό μνημόσυνο. Αλλά μια γιορτή για να γιορτάσουμε τη ζωή και την προσφορά του φίλου μας.

Νομίζω ότι αυτό θα ήθελε και ο ίδιος. Εκ μέρους των φίλων του Νίκου, θέλω να ευχαριστήσω θερμά το σύλλογο Φίλων της Δημοτικής Πινακοθήκης που δέχτηκαν να εντάξουν το αφιέρωμα αυτό, στο πρόγραμμα του 6ου Φεστιβάλ. Επίσης να ευχαριστήσω το δήμο Τεμπών, τον ΔΟΠΑΠΕΠΤ για την οικονομική υποστήριξη της εκδήλωσης, όλους τους μουσικούς που εθελοντικά προσφέρθηκαν να συμμετέχουν, τους φίλους εθελοντές που βοήθησαν να στηθεί αυτή η εκδήλωση και τα έντυπα και ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε. για την προβολή της.

Στη συνέχεια ακούστηκαν έντεχνα και λαϊκά τραγούδια από την Σιόζιου Αθηνά και τον Σιόζιο Κωνσταντίνο.

Το μουσικό αφιέρωμα συνεχίστηκε με ενορχηστρωτή τον Στάθη Σταμελόπουλο, και τους μουσικούς : Άννα Αγραφιώτη, Χρήστο Κολτσίδα, Κώστα Κουτέ, Μανώλη Ντάλλα και Θανάση Τσούργκανο, ενώ στην αρχή παρουσιάστηκε σε videowall το τραγούδι που συνέθεσε για τον Νίκο ο Στάθης Σταμελόπουλος σε στίχους του Βασίλη Σφέτσα με ερμηνευτή τον Κώστα Κουτέ.

Ακολούθησε η παρουσίαση σε πρώτη εκτέλεση, διασκευασμένα από τους Βαγγέλη Τσιαπλέ και Πάνο Κράϊα δύο τραγουδιών που συνέθεσε ο Νίκος Χατζής. Το πρώτο σε μουσική και στίχους δικούς του με τίτλο «Τα φεγγάρια του Φλεβάρη» και το δεύτερο σε μουσική του Νίκου και στίχους της Φλώρας Γουγουλιά με τίτλο «Τα χρόνια της αθωότητας».

Το τελευταίο μέρος του μουσικού αφιερώματος έγινε με ενορχηστρωτή τον Βαγγέλη Τσιαπλέ και τους μουσικούς : Βισβίκη Αντωνία, Γιαννάκη Βασίλη, Κολτσίδα Θεοδώρα, Κράϊα Πάνο, Ντάγια Στέλιο, Σαματζή Θέμη, Τσεσμελή Στέλιο και Χατζή Γιάννη.

Στην εκδήλωση εκτός από τους Γοννιώτες και τους πολλούς επισκέπτες, ήρθαν για να τιμήσουν τη μνήμη του Νίκου Χατζή φίλοι και γνωστοί του, συμμαθητές και συμφοιτητές του από τη Λάρισα, τον Τύρναβο, τη Αγιά, το Συκούριο, το Μακρυχώρι, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιαννιτσά, τα Γρεβενά και αλλού.

Παραβρέθηκαν επίσης ο δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης, οι αντιδήμαρχοι Γόννων, Βασίλης Σίμος και Μακρυχωρίου, Γιώργος Ντόνος, ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, ο περιφερειακός σύμβουλος με τη Λ.Σ. και Γοννιώτης, Τάσος Τσιαπλές, η επικεφαλής της Λ.Σ. στο δήμο, Μαρία Κωστή, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του δήμου Τεμπών και εκπρόσωποι Φορέων της περιοχής.

Την διοργάνωση του 6ο Φεστιβάλ είχε ο Σύλλογος Φίλων της Πινακοθήκης Γόννων με την οικονομική υποστήριξη του Δήμου Τεμπών και του ΔΟΠΑΠΕΠΤ.

Ρεπορτάζ – Φωτογραφίες: Δημήτρης Ζ. Γουγουλιάς

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ