ΟΕΕ: ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠ. ΟΙΚ ΚΑΙ ΑΑΔΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η ανακοίνωση της διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, από τις 20 Ιουλίου 2022, με επιστολή που απέστειλε στον Πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, ζήτησε τη μετάθεση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2022, αναφέροντας διεξοδικά τους αντικειμενικούς λόγους για τους οποίους δεν είναι εφικτή η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 φυσικών προσώπων του άρθρου 3 και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του Ν. 4172/2013 μέχρι και την 29η Ιουλίου 2022.

Στις 29 Αυγούστου 2022, επανερχόμενοι στην επιστολή μας, επαναλάβαμε την πρότασή μας για μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, τονίζοντας ότι η εφαρμογή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων έτους 2021 δεν λειτουργεί από χθες το πρωί μέχρι και τώρα.

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε από το κοινό δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, στην εκπνοή της καταληκτικής προθεσμίας, ότι θα δοθεί η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και καταβολής του φόρου ή των δύο πρώτων δόσεών του, χωρίς την επιβολή κυρώσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής, επεκτείνοντας την καταληκτική ημερομηνία για χρονικό διάστημα ίσο με τη διάρκεια της τεχνικής αδυναμίας.

Θεωρούμε ότι αποσπασματικές αποφάσεις, χωρίς συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, αντί να επιλύουν καταστάσεις, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα στους φορολογούμενους και τους λογιστές – φοροτεχνικούς, χωρίς εμφανή λόγο.

Εκτιμούμε ότι, έστω και την τελευταία στιγμή, η πολιτική ηγεσία πρέπει να υιοθετήσει τις προτάσεις του θεσμικού συμβούλου της, του ΟΕΕ, που αποδεδειγμένα και διαχρονικά κατανοεί τα προβλήματα της διαδικασίας των φορολογικών δηλώσεων και έγκαιρα διατύπωσε τη θέση του, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα και να μην επιβαρυνθούν με άδικα πρόστιμα φορολογούμενοι και επιχειρήσεις.

Δεν είναι θεμιτό να καταλογισθούν ευθύνες σε έναν επαγγελματικό κλάδο, ευθύνες που δεν του αναλογούν, που διαχρονικά στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει με υπευθυνότητα και ευσυνειδησία επωμιζόμενος δυσανάλογο βάρος, τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης που αποφασίζει η Πολιτεία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ