ΜΠΗΚΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΑΥΛΑΚΙ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΣΚΟΠΙΑ!

Προοπτικές και τουριστικής ανάπτυξης με τη λίμνη βλέπει ο Μ. Χαρακόπουλος

«Επιτέλους, το νερό μπήκε στο αυλάκι! Η δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνάντηση μας, την 1η Φεβρουαρίου 2021, στο Μέγαρο Μαξίμου, για την υλοποίηση του φράγματος στη Σκοπιά Φαρσάλων, γίνεται πράξη! Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την επίσημη ανακοίνωση της δημοπράτησης του έργου, μόλις λίγες μέρες μετά τη γνωστοποίηση του διαγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η δημοπράτησή του, επαληθεύει απόλυτα και το προσωπικό ενδιαφέρον του φίλου υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο βρίσκομαι σε διαρκή συνεργασία, ότι το εμβληματικό έργο του φράγματος στον Ενιπέα ως ΣΔΙΤ, θα προχωρήσει τάχιστα». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την ενημέρωση από τον υπουργό Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε στην προκήρυξη των διαγωνισμών ΣΔΙΤ όπως είχε σχεδιάσει και συνεπώς το έργο του φράγματος στη Σκοπιά προχωρά απρόσκοπτα.

Λίμνη Σκοπιάς

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που με την πρωτοβουλία του να θέσει στον ίδιο τον πρωθυπουργό το έργο της Σκοπιάς, απέσπασε τη δέσμευση για την υλοποίησή του, στη δήλωση του αναφέρεται «στις τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης που δημιουργούνται στην επαρχία Φαρσάλων. Πέραν των δυνατοτήτων που ανοίγονται στον πρωτογενή τομέα με την άρδευση του κάμπου των Φαρσάλων και την ύδρευση της πόλης και δεκάδων χωριών με ποιοτικό νερό, αλλά και την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, προβάλει και η προοπτική τουριστικής ανάπτυξης. Η λίμνη που θα συσταθεί, επιφάνειας 5 χιλιάδων στρεμμάτων, σε ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο θα μπορούσε να καταστεί πόλος έλξης για την επαρχία των Φαρσάλων, κατά το πρότυπο της λίμνης Πλαστήρα».

Όπως έγινε γνωστό, η προκήρυξη των διαγωνισμών ΣΔΙΤ αφορά 5 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δις ευρώ, από τα οποία 185,5 εκ ευρώ προορίζονται για την κατασκευή φράγματος στον ποταμό Ενιπέα Φαρσάλων  (στη θέση Παλιοδερλί), δικτύων διανομής νερού και λοιπών συνοδών έργων. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υποδομών, το συνολικό έργο περιλαμβάνει:

  • Την κατασκευή του φράγματος στον ποταμό Ενιπέα σε θέση περίπου 5 χλμ ανατολικά της κοινότητας Σκοπιάς, θέση Παλιοδερλί. Το φράγμα θα είναι λιθόρριπτο με αργιλικό πυρήνα, ύψους 77μ, μήκους στέψης 850μ, ταμιευτήρα ωφέλιμης χωρητικότητας 115 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων και επιφάνεια λίμνης 5.000 στρεμμάτων περίπου.
  • Έργα προσαγωγής του νερού του ταμιευτήρα, για την άρδευση γεωργικής γης συνολικής έκτασης 107.500στρ.
  • Έργα για την ύδρευση της πόλης των Φαρσάλων και 31 οικισμών της περιοχής των Φαρσάλων.

Το έργο, επιπλέον, θα παρέχει, νερό ύδρευσης άριστης ποιότητας στα Φάρσαλα και μια σειρά άλλων οικισμών της περιοχής, πληθυσμού περίπου 10.000 κατοίκων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ