ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Δήλωση του Ακη Νασιώκα, δικηγόρου και δημοτικού συμβούλου του δήμου Λαρισαίων για την επέτειο ίδρυσης του Κινήματος

Στις 3 του Σεπτέμβρη του 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΣΟ.Κ.). Ήταν η συνέχεια του ΠΑΚ με τη σύμπραξη της Δημοκρατικής Άμυνας και άλλων αγωνιστών κατά της χούντας.

Η ίδρυση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δημιούργησε νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Για πρώτη φορά εμφανίζεται ένα σοσιαλιστικό κίνημα, πέραν του χώρου της παραδοσιακής αριστεράς, το οποίο φιλοδοξούσε να πρωταγωνιστήσει στην πολιτική σκηνή, ενώνοντας τον κατακερματισμένο προοδευτικό χώρο.

Παρά τις « παιδικές αρρώστιες» των πρώτων χρόνων καταφέρνει κάτι που θεωρητικά μοιάζει αδύνατο: μαζικοποιείται τόσο γρήγορα, που μέσα σε 7 χρόνια από την ίδρυσή του καταφέρνει να διπλασιάσει δύο φορές το ποσοστό του, και τον Οκτώβριο του 1981 σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η πολύχρονη κυβερνητική του παρουσία συνδυάζεται με πολύ μεγάλες τομές, που αλλάζουν την Ελλάδα. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, ο εκσυγχρονισμός του Οικογενειακού Δικαίου, το ΑΣΕΠ και η είσοδος στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων, η Είσοδος της Ελλάδας στην ΟΝΕ και της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κατασκευή της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το Μετρό της Αθήνας, η σύλληψη της «17 Νοέμβρη» και του «ΕΛΑ», η « ΔΙΑΥΓΕΙΑ», είναι μόνο μερικά από τα επιτεύγματα των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Στη ζυγαριά της ιστορίας τα επιτεύγματα των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι πολύ περισσότερα από τα λάθη, που σίγουρα υπήρξαν.
Σήμερα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ , βγαίνοντας από μια πολύ δύσκολη για το ίδιο και τη χώρα, δεκαετία, ανανεωμένο και με νέα δυναμική, καλείται να δώσει και πάλι νέα πνοή στην Ελλάδα μας, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Το μέλλον είναι στα χέρια μας !

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ