ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

«Η Απελευθέρωση της Λάρισας από τον οθωμανικό ζυγό συνιστά ένα κορυφαίο ιστορικό γεγονός για το έθνος, καθώς επέφερε την ένωση της Θεσσαλίας με την ελεύθερη πατρίδα, η οποία έγινε έκτοτε μεγαλύτερη και πιο ισχυρή.

Ο τόπος μας αποτέλεσε τη βάση για τις μεγάλες μάχες, που έδωσε ο Ελληνικός Στρατός τις επόμενες δεκαετίες απελευθερώνοντας την Ήπειρο και τη Μακεδονία, ενώ, παράλληλα, κατέστη “ατμομηχανή” της αγροτικής οικονομίας και γεωγραφικό κέντρο της χώρας».

Τα ανωτέρω δήλωσε ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, για την Επέτειο Απελευθέρωσης της Πόλης της Λάρισας από τους Οθωμανούς (1881), προσθέτοντας:

«Η Επέτειος Απελευθέρωσης της πόλης μας είναι μέρα περηφάνιας αλλά και περισυλλογής, καθώς συνδέει το ένδοξο παρελθόν με το παρόν και μας εμπνέει προκειμένου να οραματιζόμαστε το μέλλον με αυτοπεποίθηση.

Η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και η παράδοση της Λάρισας στις ελληνικές αρχές σηματοδότησε το ξεκίνημα για την πολεοδομική και ρυμοτομική σχεδίαση της πόλης μας, που επέτρεψαν την αστική και οικονομική μας ανάπτυξη.

Η εθνική μας ελευθερία απελευθέρωσε πλουτοπαραγωγικές δυνάμεις από τα ιδεολογικά δεσμά του ολοκληρωτισμού της οθωμανικής περιόδου και διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις για τους κοινωνικούς αγώνες, που ακολούθησαν και επιστεγάστηκαν με τη διανομή γης στους κολίγους.

Το γεγονός ότι η εθνική ανεξαρτησία σήμανε την απαρχή της πολυεπίπεδης ανάπτυξης του λαού μας σε συνθήκες εξαιρετικά πιο δύσκολες από τις σημερινές, μας παρακινεί ώστε να εργαζόμαστε με αισιοδοξία για το αύριο, με γνώμονα τη σταθερή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Με πίστη στις ικανότητες της κοινωνίας και στις δυνατότητες των θεσμών, προσβλέπουμε σε ένα πιο φωτεινό μέλλον, αποτίοντας φόρο τιμής σε όσους θυσιάστηκαν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι και κυρίαρχοι.

Χρόνια πολλά στις Λαρισαίες και τους Λαρισαίους!».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ