Νέους δρόμους για τη Λάρισα επιδιώκει να χαράξει η σύνδεση της πόλης με τον αρχαίο Ελληνα ιατρό, Ιπποκράτη ο οποίος θεωρείται ο θεμελιωτής της ιατρικής. Η Λάρισα συνδέεται πλέον και ως Ιπποκρατική πόλη με τη διεθνή προσπάθεια ανάδειξης της Ιπποκρατικής ιδέας η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια.
Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό και απτό αποτέλεσμα και συμπέρασμα από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία στη Λάρισα την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο, όπου αναδείχθηκε η ακατάλυτη σχέση του Ιπποκράτη με τη Λάρισα. Διοργανωτές των εκδηλώσεων ήταν ο Δήμος Λαρισαίων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Σύλλογος “Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα” και ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας.
Η αρμονική και αποτελεσματική συνεργασία των φορέων είναι κατά τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη και το βασικό πλεονέκτημα στην προσπάθεια της πόλης να ενισχύσει την εξωστρέφεια της και μέσω της σχέσης της με τον θεμελιωτή της Ιατρικής.
Είναι η έβδομη χρονιά που οι εκδηλώσεις «Ιπποκράτης – Η αέναη επιστροφή» πραγματοποιούνται με τη συνεργασία των φορέων της πόλης. Οι φετινές εκδηλώσεις περιελάμβαναν την ιδιαίτερα σημαντική στιγμή της αδελφοποίησης των Δήμων Λαρισαίων και Κω, μετά από σχετικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Με οικοδεσπότη το Δήμο Λαρισαίων και τον δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη αντιπροσωπεία του Δήμου Κω με επικεφαλής τον δήμαρχο Θεοδόση Νικηταρά συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις. Οι δυο δήμαρχοι, δεσμεύτηκαν ότι οι τόποι που γεννήθηκε και πέθανε ο Ιπποκράτης, η Κως και η Λάρισα, θα βηματίζουν πλέον μαζί σε ό,τι αφορά στη διάδοση της Ιπποκρατικής ιδέας ανά τον κόσμο. Ανάλογη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου Λαρισαίων στην Κω για την υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Σχετική με την εξωστρέφεια και τη δυναμική της Ιπποκρατικής ιδέας στην υφήλιο, ήταν και η παρουσία στης Λάρισα του γενικού γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιάννη Χρυσουλάκη, ο οποίος αφού δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «ο Ιπποκράτης αποτελεί πανίσχυρο brand name της χώρα μας», τόνισε ότι η γενική γραμματεία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό μια μεγάλη προσπάθειας σύνδεσης των περισσοτέρων από 40.000 Ελλήνων γιατρών που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο.
Παρόντες στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου όπου υπεγράφη το πρωτόκολλο αδελφοποίησης Λάρισας – Κω ήταν και οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω, καθηγητής Στέφανος Γερουλάνος και του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών Δρ. Αντώνης Πολυδώρου, οργανισμοί που ασχολούνται με τη διάδοση της Ιπποκρατικής ιδέας σε διεθνές επίπεδο και οι οποίοι εδώ και δυο χρόνια στηρίζουν την προσπάθεια της Λάρισας να αναδειχθεί σε Ιπποκρατική πόλη.
Ξεχωριστής σημασίας ήταν και η πραγματοποίηση του 1ου Ιπποκράτειου Ιατρικού Συνεδρίου που διοργάνωσε το τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Διακεκριμένοι Λαρισαίοι πανεπιστημιακοί και γιατροί που εργάζονται στο εξωτερικό και έλκουν την καταγωγής του από τη Λάρισα και τη Θεσσαλία, συμμετείχαν στο συνέδριο και τις εκδηλώσεις και με κάποιο τρόπο έγιναν πρεσβευτές τόσο της Ιπποκρατικής ιδέας, όσο και της στενής σχέσης του πατέρα της Ιατρικής του δυτικού κόσμου με τη Λάρισα. Ετσι μαζί με τους μέλη ΔΕΠ του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην Λάρισα για το συνέδριο και τις εκδηλώσεις βρέθηκαν επίσης ο καθηγητής του London school of economics Ηλίας Μόσιαλος, οι Λαρισαίοι πανεπιστημιακοί Χρήστος Κίττας, Αχιλλέας Γραβάνης, αλλά και Λαρισαίοι γιατροί που διαπρέπουν στο εξωτερικό όπως ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης κ. Παναγιώτης Μανώλας κ.α
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, παρουσία πλήθους κόσμου, στον αύλειο χώρο του Μύλου του Πα με την παρουσίαση του έργου του Λαρισαίου Δημήτρη Μαραμή «Νάματα και Ιάματα (Συμφωνικές Ωδές για την Ίαση) με τη συμμετοχή της καταξιωμένης σοπράνο Μυρσίνης Μαργαρίτη, της βραβευμένης γυναικείας χορωδίας InDONNAtiόn και της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας υπό τη διεύθυνση των μαέστρων Χρήστου και Δημήτρη Κτιστάκη.
Οι Λαρισαίοι και οι σημαντικοί επισκέπτες που βρέθηκαν στη Λάρισα για το διήμερο των εκδηλώσεων καταχειροκρότησαν τους συντελεστές που παρουσίασαν ένα έργο που συνιστά ύμνο στην υγεία, στη θεραπεία και στην ιατρική. Το έργο, συμφωνικό και φωνητικό μαζί, βασίζεται σε σημαντικά κείμενα της αρχαιότητας όπως οι Ορφικοί Ύμνοι, ο Φιλοκτήτης του Σοφοκλή και ο Όρκος του Ιπποκράτη, ενώ αποδίδεται στην πρωτότυπη αρχαιοελληνική γλώσσα. Μελωδικό και μυσταγωγικό μαζί, παρουσιάζει το επίπονο ταξίδι από το σκοτάδι στο φως, από τη νόσο στη θεραπεία, από τον πόνο στην ίαση, υμνώντας την απόλυτη αναγκαιότητα της υγείας για τον άνθρωπο.
Εν κατακλείδι, η Λάρισα με την στενή και αποτελεσματική συνεργασία τοπικών αρχών και φορέων , εντάσσεται πλέον στις «Ιπποκρατικές πόλεις, διευρύνει τα πεδία της εξωστρέφειας της, απευθυνόμενη πλέον και σε ένα παγκόσμιο ειδικό και ποιοτικό κοινό που αφορά πρωτίστως τους γιατρούς και τους υγειονομικούς.