ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΑΑΤ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Α.Σ. ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Δείτε τί αναφέρει σχετική ανακοίνωση του συλλόγου

Το κείμενο που ακολουθεί είναι το υπόμνημα που κατέθεσαν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου Αστέριος Τσικριτσής και ο Γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου Κωνσταντίνος Τσιάκας πάνω στο οποίο ανέπτυξαν την επιχειρήματολόγια τους.

Να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την αδικία που έχουν υποστεί οι αγρότες του Νόμου Λάρισας στα χρήματα που δόθηκαν μέσω Deminimis πανελλαδικά την τελευταία φορά όσο αφορά τα Ροδάκινα και τα Νεκταρινια διότι αποζημιώθηκαν συγκεκριμένες ποικιλίες που δεν υπάρχουν στο Νόμο Λάρισας με αποτέλεσμα σε άλλους Νόμους να αποζημιώνονται 28.000 στρέμματα και στο Νόμο Λάρισας μόνο 200.

Στο ίδιο μήκος κύματος τονίστηκε και η πανομοιότυπη αδικία να λαμβάνουν Deminimis συγκεκριμένες ποικιλίες επιτραπέζιου σταφυλιου οι οποίες είναι ελάχιστες στρέμματικα στον Δημο Τυρναβου ενώ οι κυρίες επιτραπέζιες ποικιλίες σταφυλιου που παράγονται στην περιοχή μας και μόνιμα διοχετευοταν στις αγορές της Ρωσίας και της Ανατολικής Ευρώπης να μην έχουν λάβει ποτε ένα χρηματοδότικο εργαλείο για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος τους.

Μένει να δούμε αν η υπόσχεση του Υπουργού προς τους εκπροσώπους του Αγροτικόυ Συλλόγου Τυρναβου ότι δεν θα υπάρξουν παρομοιες αδικίες φέτος θα υλοποιηθεί.

Αναλυτικά το Υπόμνημα του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου:

Προς τον αξιότιμο Υπουργό
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά.

Όπως γνωρίζετε, ο Δήμος Τυρνάβου είναι ένας κατεξοχήν αγροτικός Δήμος με δυναμικές και πολυετείς καλλιέργειες.
Με την περίοδο της συγκομιδής να έχει παρέλθει για την συντριπτική πλειοψηφία των φρούτων που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τυρνάβου, διαπιστώνουμε ότι η μοναδική πραγματικότητα που βιώνουμε εμείς οι αγρότες είναι η ολική καταστροφή. Ετσι, εκατοντάδες στρέμματα πολυετών καλλιεργειών θα εγκαταλειφθούν ή θα ξεπατωθούν από δεκάδες συναδέλφους μας, οι οποίοι αδυνατούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν.
Νεκταρινια, Ροδάκινα, Δαμάσκηνα, Κεράσια, Επιτραπέζια Σταφύλια και λοιπά φρούτα πουλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές, ενώ αρκετά έμειναν πάνω στα δένδρα και στα κούτσουρα. Παράλληλα, τα αχλάδια (κόσια, σαντα-μαρια, κρυσταλλι, κοντουλα) που είναι πάνω από 30 εκατομμύρια τόνοι στην περιοχή δόθηκαν με ανοιχτές τιμές .

Ειδικότερα, ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής από τα Ροδάκινα τα Νεκταρίνια τα Δαμάσκηνα και τα Επιτραπέζια Σταφύλια γινόταν εξαγωγή σε αυτές τις χώρες κάθε χρόνο.
Η επιλογή ,όμως, όλων των Ελληνικών Κυβερνήσεων να ταυτιστούν με την Ε.Ε στην επιβολή εμπάργκο στην Ρωσία από το 2014 ,αλλά και πρόσφατα λόγω του πόλεμου σε συνδυασμό και με το κλείσιμο της αγοράς της Αιγύπτου είχε αρνητικές συνέπειες με τα γνωστά αποτελέσματα(αδιάθετα φρούτα η εξευτελιστικές τιμές) για τα ανωτέρω αγροτικά προϊόντα.

Το τελειωτικό ,όμως, χτύπημα για τους παραγωγούς αυτών των καλλιεργειών ήρθε με τις τελευταίες βροχοπτώσεις που πλήττουν την περιοχή μας, οι οποίες έρχονται να προστεθούν σε αυτές του Ιούνιου, Ιουλίου και συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια του Αυγούστου αυξάνοντας τις ήδη μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες ροδάκινου και νεκταρινιών ενώ πληθαίνουν παράλληλα των αριθμό των ποικίλων που έχουν υποστεί ζημιά.

Ενώ τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις θεωρούνται αξεπέραστα και για το σύνολο πλέον του αμπελώνα της ευρύτερης περιοχής επηρεάζοντας κυρίως τις επιτραπέζιες ποικιλίες(Καρντιναλ, Βικτωρία, Μπλακ Ματζικ) της περιοχής μας αλλά και τις οινοποιήσιμες ποικιλίες.

Για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε εμείς και οι οικογένειες, αλλά και για να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε ζητούμε:

Αμεσα να κινηθούν οι διαδικασίες για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών του Δήμου Τυρνάβου που θα καλύπτει την απώλεια εισοδήματος παίρνοντας υπόψη το αυξημένο, σχεδόν διπλάσιο κόστος παραγωγής σε σχέση με πέρυσι.

Άρση της στήριξης και υλοποίησης από την Ελληνική Κυβέρνηση του εμπάργκο στην Ρωσία, ώστε να ξανανοίξει αυτή η τεράστια αγορά που απορροφούσε την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτικών μας προϊόντων.

Εξεύρεση λύσης σχετικά με το κλείσιμο της αγοράς της Αιγύπτου.

Λήψη αποφάσεων και ενεργειών τώρα από την κυβέρνηση , ώστε να δρομολογηθούν αποζημιώσεις για τους δενδροκαλλιεργητές και αμπελουργούς που έχουν πληγεί από τις τελευταίες βροχοπτώσεις.

Να δοθεί η δυνατότητα στους αμπελουργούς να μεταποιήσουν ανεμπόδιστα και με ευνοϊκή φορολογία με παράλληλη αύξηση των ημερών απόσταξης αυτήν την καταστροφική χρόνια τα σταφύλια τους στα παραδοσιακά καζάνια της περιοχής μας.

Για το ανωτέρω σας επισυνάπτουμε το Υπόμνημα του Συλλόγου Αμβυκούχων και Αμπελοκαλλιεργητών του Δήμου Τυρνάβου.

Παράλληλα, άμεσα θα σας αποστείλουμε στοιχεία σχετικά με τις εξαγωγές των Φρούτων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ