ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ

Δείτε τί είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απαντώντας σε ερώτηση του Β. Κόκκαλη

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο στήριξης στους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλη Κόκκαλη.

Ο Λαρισαίος πολιτικός τόνισε πως στη φετινή καλλιεργητική περίοδο παρουσιάστηκαν σοβαρότατα προβλήματα σε αρκετά προϊόντα του νομού Λάρισας, δύο εκ των οποίων είναι το μήλο και το αχλάδι. Το πρόβλημα, ειδικά στο μήλο στην επαρχία Αγιάς, είναι εντονότατο, διότι τα μήλα της Αγιάς τα τελευταία χρόνια διοχετεύονταν κατά το πλείστον στην Αίγυπτο, πλην όμως αυτή η αγορά τώρα δεν μπορεί να απορροφήσει. Παρουσιάζεται και παρουσιάστηκε το φαινόμενο –και εύχομαι να μη συμβεί και σε άλλα προϊόντα- των ανοικτών τιμών.

Ο υπουργός ανέφερε πως οι οικονομικοί περιορισμοί που έχουν υποβληθεί στην Αίγυπτο, που παραδοσιακά αγόραζε μεγάλες ποσότητες ελληνικών μήλων, έχουν ως συνέπεια -αυτήν τη στιγμή- οι εξαγωγές αυτές να μη γίνονται στον ίδιο ρυθμό που γίνονταν. Με τη βοήθεια του υπουργείου Εξωτερικών καταβάλλονται προσπάθειες για να λυθεί το πρόβλημα, όπως επίσης και για εξεύρεση εναλλακτικών αγορών, παρόλο που, όπως όλοι κατανοούμε, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να γίνει μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, πρόσθεσε ο υπουργός.

Πρόσθεσε δε, πως «εμείς είμαστε εδώ, και σε συνεννόηση το επόμενο διάστημα με τους ίδιους τους μηλοπαραγωγούς, θα δούμε και τι άλλο περαιτέρω μπορούμε να κάνουμε για να καλυφθούν οι όποιες απώλειες εισοδήματος που θα έχουν».

Ο κ. Κόκκαλης στη δευτερολογία του απάντησε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στο κυβερνητικό στέλεχος πως «όσον αφορά τα μήλα της Αγιάς, είπατε ότι ψάχνετε λύσεις στην εξαγωγή του προϊόντος. Αυτό, κύριε Υπουργέ, έπρεπε ως Κυβέρνηση να το είχατε κάνει ήδη από το 2019, να υπάρχουν αγορές. Εδώ είναι η στρατηγική του Υπουργείου σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς να ανοίξετε τους ορίζοντες και σε νέες αγορές για τους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς. Τώρα είναι μονόδρομος η κάλυψη του χαμένου εισοδήματος.

Και επειδή είπατε πριν -το άκουσα- για de minimis στο ροδάκινο, νομίζω το δικαιούνται οι μηλοπαραγωγοί της επαρχίας Αγιάς την αποζημίωση, διότι όλα τα προϊόντα θα καταστραφούν. Δεν έχουν πού να πουληθούν, εκτός που τα παίρνουν οι έμποροι με ανοιχτή τιμή, δεν διατίθενται.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με το ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες καταλαβαίνετε ότι η επιβίωση αυτών των ανθρώπων είναι θέμα ζωής και θανάτου. Θα περιμένω στη δευτερολογία σας τουλάχιστον να τοποθετηθείτε για την ενίσχυση για την απώλεια του εισοδήματος των μηλοπαραγωγών και ευελπιστώ ότι πολύ σύντομα το Υπουργείο θα δώσει τις λύσεις για το θέμα των ανοιχτών τιμών. Υπάρχει ο νόμος, κύριε Υπουργέ. Εφαρμόστε τον.»

Δείτε τη συζήτηση:

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ