«ΣΤΟΥ ΜΠΟΧΩΡΗ», ΓΙΑ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η παράσταση θα δοθεί την Πέμπτη με είσοδο ελεύθερη

Με την παράσταση του έργου του Μηνά Βιντιάδη “Στου Μποχώρη”, που παρουσιάζεται την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στις 20:30 στο Κηποθέατρο Αλακαζάρ, τιμά ο Δήμος Λαρισαίων – Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών, τη σημαντική επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Τρεις εξαίρετοι ηθοποιοί, ο Κώστας Αρζόγλου, η Πέμη Ζούνη και ο Βασίλης Ευταξόπουλος πλαισιωμένοι από ορχήστρα που ερμηνεύει σμυρνέικα τραγούδια, με τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Βάνας Πεφάνη, ξετυλίγουν το χρονικό μιας καθοριστικής περιόδου για την Ελλάδα, που άλλαξε τον ρου της Ιστορίας.

Όπως δηλώνει ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών Πάνος Σάπκας “Το έργο του Βιντιάδη, μας δίνει την αφορμή να θυμηθούμε, να μάθουμε και να εξηγήσουμε ένα κορυφαίο για τη χώρα μας γεγονός και να τιμήσουμε τους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους και έφεραν πολιτισμό και αγάπη στους συνανθρώπους τους”.

Το έργο παρουσιάστηκε μέχρι τώρα, στη Νέα Σμύρνη, το Αττικό ‘Αλσος, το Πάρκο Τρίτση και το Φάληρο και μετά τη Λάρισα θα συνεχίσει την περιοδεία του.

ΤΟ ΕΡΓΟ

1923. Ένας ηλικιωμένος άντρας, ο Αναστάσης, με δανεικά και τις λίγες οικονομίες του, στήνει ένα ταβερνάκι με μουσική στον Πειραιά. Το ονομάζει «Στου Μποχώρη», από το γνωστό τραγούδι της εποχής.

Έφυγε από τη Σμύρνη, μαζί με την κόρη του Ρηνιώ –που έχασε τον άντρα της κάτω από άσχημες συνθήκες- και είναι μορφωμένη και πολύ καλή τραγουδίστρια.
Τους πλαισιώνουν, ο παιδικός φίλος της Ρηνιώς, ο Φώτης, χορευτής και τραγουδιστής, ο μεγάλος Σμυρνιός συνθέτης Παν. Τούντας και δυο ακόμα μουσικοί.

Το έργο διατρέχει το χρονικό διάστημα από τις τελευταίες μέρες πριν από την καταστροφή έως το πρώτο χρονικό διάστημα της προσφυγιάς και βασίζεται σε ιστορικά στοιχεία και συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν αυτή την ξεχωριστή εμπειρία.

Μέσα από τη ζωή των κεντρικών ηρώων περνάνε όλα τα σημαντικά γεγονότα από το 1890 έως το 1924. Η καθημερινή ζωή των Ελλήνων της Σμύρνης, οι συνθήκες σε Ελλάδα και Τουρκία που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή και στη Συνθήκη της Λωζάνης με την Ανταλλαγή των Πληθυσμών, η Τέχνη κι ο Πολιτισμός στη Σμύρνη, οι γεύσεις και η κουζίνα, το ρεμπέτικο και ο αγώνας των άξιων μουσικών να το καθιερώσουν παρά τον πόλεμο και την αμφισβήτηση στην Αθήνα και τον Πειραιά.

Σημαντικές δραματουργικές αναφορές γίνονται ακόμα, στα πρώτα δύσκολα χρόνια της εγκατάστασης του 1.500.000 των προσφύγων στην Ελλάδα, ανθρώπων που γνώρισαν περιφρόνηση, έχθρα, ακόμα και πόλεμο από τους συμπατριώτες τους, με τους οποίους μιλούσαν την ίδια γλώσσα…

Τα σμυρναίικα τραγούδια του πόνου, της ξενιτιάς και του έρωτα, δίνουν στην παράσταση ένα ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ. Συγγραφέας του έργου είναι ο Μηνάς Βιντιάδης, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και υποψήφιος για το Βραβείο Κάρολος Κουν 2018, σκηνοθέτης η Βάνα Πεφάνη με πολλές δημιουργικές σκηνοθεσίες στο ενεργητικό της και πρωταγωνιστούν η Πέμη Ζούνη, ο Κώστας Αρζόγλου, ο Βασίλης Ευταξόπουλος πλαισιωμένοι από τρεις αξιόλογους μουσικούς, τον Γιάννη Παπαγεωργίου, Βασίλη Ζιγκερίδη και Κώστα Ζιγκερίδη.

Η παραγωγή είναι του Πολιτιστικού Σωματείου ΠΕΤΡΑ.

Είσοδος ελεύθερη. Οι θέσεις θα καλυφθούν με σειρά προσέλευσης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ