ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΥΣΔΕ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών

Οι αιρετοί της  Αγωνιστικής Παρέμβασης, (πριν τα νόθα ΠΥΣΔΕ και σε σύγκρουση πολλές φορές με την Διοίκηση και τον τότε αιρετό της ΔΑΚΕ!) με ενημερωτικά  δημοσιοποιούσαν  τα μόρια των συναδέλφων και τις αιτήσεις με  την σειρά προτίμησης των σχολικών μονάδων, δημιουργώντας για  πρώτη  φορά  στον  νομό  Λάρισας  συνθήκες  διαφάνειας  στις  τοποθετήσεις  των  εκπαιδευτικών.

Επέβαλλαν με  την  επιμονή τους  την ακύρωση του απαράδεκτου ορίου των 20 προτιμήσεων ( χωρίς  να  περιμένουν  την αλλαγή  του  νόμου που  όλοι συμφωνούν  ότι  πρέπει  να  αλλάξει…. αλλά   κανένας  δεν  αλλάζει )  και   πρότειναν και  ψήφισαν  με  άλλα  μέλη  του  ΠΥΣΔΕ   την  δημοσιοποίηση  του  τρόπου  που  γίνονται οι  τοποθετήσεις  στα  λειτουργικά  κενά  ώστε  όλοι  να  το  γνωρίζουν  και να  μην  δημιουργούνται  συνθήκες  εξυπηρετήσεων  από  την  εκάστοτε  διοίκηση  και  όχι  μόνο.

Στις  φετινές   τοποθετήσεις  διαπιστώσαμε  ότι  δεν έχει τηρηθεί η σειρά που η νομοθεσία ορίζει (υπεράριθμοι, στην διάθεση του ΠΥΣΔΕ, με απόσπαση εντός και εκτός νομού, νεοδιόριστοι και αναπληρωτές)   με αποτέλεσμα να υπάρχουν  διαφορετικές αποφάσεις από σύλλογο σε σύλλογο διδασκόντων στις αναθέσεις Α και Β  των μαθημάτων, γιατί το ΠΥΣΔΕ    και η ΔΔΕ δεν έχει στείλει στα σχολεία τον τρόπο και την διαδικασία με την οποία θα γίνουν οι τοποθετήσεις  στα λειτουργικά κενά.

Ως Αγωνιστική παρέμβαση θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει οριστική τοποθέτηση σε λειτουργικό κενό εάν πρώτα δεν συνεδριάσει ο σύλλογος διδασκόντων της κάθε  σχολικής μονάδας (ν. 4823/2021 άρθ. 100 παρ.1)   για να αναθέσει ύστερα από εισήγηση του διευθυντή και  απόφαση του συλλόγου στους εκπαιδευτικούς που ανήκουν οργανικά στη σχολική μονάδα μαθήματα με α και β ανάθεση (υπ. αριθ. 23464/Γ2/06-03-2012 Υ.Α) .

Στην συνέχεια εάν υπάρχουν κενά ή πλεονάσματα ωρών στέλνονται στην ΔΔΕ έτσι ώστε το ΠΥΣΔΕ να στείλει εκπαιδευτικούς εάν υπάρχουν κενά ή όταν υπάρχει πλεόνασμα ωρών να στείλει  τους  εκπαιδευτικούς  που  δεν  συμπληρώνουν το  ωράριο  τους  με  Α και Β ανάθεση   να το  καλύψουν  σε άλλες σχολικές μονάδες με προτεραιότητα στην ομάδα σχολείων και στην όμορη. Στην συνέχεια  ακολουθούν  όσοι/ες είναι στην διάθεση του ΠΥΣΔΕ ,οι νεοδιόριστοι, οι με απόσπαση εντός και εκτός νομού και οι Αναπληρωτές. Αυτή  είναι  η  σειρά  που  σύμφωνα  με  τη  νομοθεσία  αλλά  και  την  λογική θα  πρέπει  να  ακολουθείται  στις  λειτουργικές  τοποθετήσεις.

Στην παραπλανητική  ερώτηση αν θα περιμένουμε να γίνει συνεδρίαση συλλόγου διδασκόντων και μετά να τοποθετηθούν οι αποσπασμένοι, αναπληρωτές κλπ η ευθύνη ανήκει ολοκληρωτικά στην διοίκηση γιατί  τα στοιχεία των λειτουργικών κενών είναι πλασματικά καθώς συνεχίζονται οι εγγραφές και οι μεταγραφές μαθητών,  ο δε υπολογισμός των κενών γίνεται με αντιπαιδαγωγικό τρόπο κόντρα στις θέσεις του εκπαιδευτικού κλάδου και χωρίς να παίρνει υπ’ όψιν τις συνθήκες της πανδημίας. Σε ότι αφορά τους συναδέλφους/ισσες αναπληρωτές  η νομοθεσία για τις προσλήψεις (ΟΠΣΥΔ) και τις τοποθετήσεις (ΔΔΕ) παραβιάζει τα εργασιακά τους δικαιώματα με τις πολλές φάσεις τοποθετήσεων, με άνισους όρους και με επιλεκτική διαχείριση των κενών. Οι προσληφθέντες αναπληρωτές πρέπει να έχουν το δικαίωμα της βελτίωσης από κάθε επόμενη φάση προσλήψεων.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι , μόνιμοι και αναπληρωτές, να μην ανεχθούμε να θυσιαστούν τα εργασιακά μας δικαιώματα στο βωμό της αντιεκπαιδευτικής λαίλαπας του υπουργείου. Να απαιτήσουμε διαφανείς και αντικειμενικές τοποθετήσεις με όλα τα κενά δημόσια και με βάση τις αιτήσεις προτίμησης και τα μόρια του καθενός. Όλα δημόσια! Όλα με μόρια! Όλα αιτιολογημένα! Παντού διαφάνεια!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ