«ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ» ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η μητρόπολη Λάρισας και Τυρνάβου και το Λύκειο Ελληνίδων προσκαλούν σε ένα ταξίδι γνώσης και επανεκτίμησης των ιστορικών μας στιγμών με τη θεματική παράσταση «Αγκαλιάζοντας τη γη της Μικράς Ασίας» την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 9 μμ, στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ

Μία παράσταση γεμάτη ένταση και συγκινησιακή φόρτιση, η οποία θα προβληματίσει, θα διδάξει, θα συναρπάσει και θα δονήσει τη συνείδηση του θεατή.
Μία παράσταση, φόρος τιμής στη Μικρασιατική παράδοση, στο δράμα της καταστροφής του 1922 και στην αναγέννηση στον ελλαδικό χώρο.

Καθώς φέτος συμπληρώνεται ένας αιώνας από τον ξεριζωμό της ελληνικής παρουσίας στη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη, το Λύκειον των Ελληνίδων Λάρισας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022, στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ, θα ζωντανέψει μνήμες της Μικράς Ασίας ακουμπώντας στο τραύμα του ξεριζωμού του 1922.

Στόχος είναι να παραμείνει ζωντανή η ανάμνηση, να διατηρηθεί με κάθε λεπτομέρεια η προσφυγική εμπειρία στη μνήμη, προσωπική αλλά και συλλογική. Αυτό το δράμα, που συγκλόνισε βαθιά την ελληνική ψυχή, είναι αποτυπωμένο στη λαϊκή παράδοση της Μικράς Ασίας. Μέσα από τη μουσική, το χορό και το τραγούδι, αποτυπώνονται η ζωή στις αλησμόνητες πατρίδες, η Καταστροφή του 1922, ο βίαιος εκτοπισμός, το αίσθημα της απώλειας, της νοσταλγίας και η προσφυγιά, η ενσωμάτωση στην ελλαδικό χώρο, η αναγέννηση, το θαύμα.

Οι χοροί και τα τραγούδια, όπως και οι αφηγήσεις – προσωπικές μαρτυρίες ή λογοτεχνικά έργα, παρουσιάζουν μια εξιδανικευμένη εικόνα του τόπου προέλευσης των προσφύγων, όπου η πατρίδα, εκτός από «χαμένη», γίνεται και «αλησμόνητη». Η ζωή εκεί παρουσιάζεται ονειρική και εκ διαμέτρου αντίθετη με την καταθλιπτική και γκρίζα εικόνα της καταστροφής και της προσφυγιάς.

Η παράσταση «Αγκαλιάζοντας τη γη της Μικράς Ασίας» είναι προϊόν έρευνας, μελέτης, και σκηνικής παρουσίασης του Δημήτρη Α. Τσιπλακούλη, καλλιτεχνικού Δ/ντή του Λυκείου των Ελληνίδων Λάρισας. Οι χορευτικές ομάδες του Λυκείου των Ελληνίδων, θα ερμηνεύσουν με απαράμιλλο τρόπο τους χορούς και τα τραγούδια των αλησμόνητων τόπων.

Επίσης θα συνεισφέρουν και οι εξαιρετικοί μουσικοί που συμμετέχουν:

Κώστας Δεδούσης, κλαρίνο τραγούδι

Γιάννης Παυλόπουλος, βιολί τραγούδι

Κώστας Γεδίκης, ούτι, πολίτικο λαούτο, τζουράς, μπουζούκι, τραγούδι

Κώστας Παπαϊωάννου, κανονάκι

Γιάννης Καραμανιώλας, κοντραμπάσο

Βασίλης Σαραντινός κρουστά, τραγούδι

Τριαντάφυλλος Κωνσταντινίδης, θρακιώτικη γκάιντα, καβάλι

Νίκος Μπόζογλου, ακορντεόν

Θεόδωρος Κυριλλίδης, ποντιακή λύρα, τραγούδι

Τραγουδούν

Βασίλης Αγροκώστας

Κωνσταντίνα Πάτση

Τραγουδούν επίσης τα μέλη της χορευτικής ομάδας:Παναγιώτης Κράιας, Κατερίνα Αλβίζου, Κατερίνα Κώστα, Δέσποινα Καλούση, Ευαγγελία Νεχαλιώτη, Πηνελόπη Παπαδοπούλου, Ευαγγελία Παπαϊωάννου, Ευαγγελία Τσακίρη.

Συμμετέχει το χορωδιακό σύνολο παραδοσιακής μουσικής του Λυκείου των Ελληνίδων Λάρισας, υπό τη διδασκαλία του Κώστα Δεδούση.

Συμπερασματικά, ο χορός, το τραγούδι, η μουσική, η ιστορική αφήγηση, θα τροφοδοτήσουν με αναπαραστάσεις και εικόνες τη συλλογική μνήμη. Οφείλουμε, λοιπόν, να διαφυλάξουμε τη μνήμη για να μας διδάσκει τον αναστοχασμό και την ομοψυχία. Δεν ξεχνούμε ότι η Μικρασία της αρχαιότητας, του Βυζαντίου αλλά και των Φώτη Κόντογλου, Ηλία Βενέζη, Κοσμά Πολίτη, Διδώς Σωτηρίου, Μανώλη Καλομοίρη, Γιάννη Κωνσταντινίδη κ.ά., του ρεμπέτικου και της παράδοσης είναι η Μικρασία της δικής μας πατρίδας, που σημάδεψε τις τύχες του Ελληνισμού με ανεξίτηλο τρόπο, ως καρδιά της παντοτινής Ρωμιοσύνης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ