ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΣΤΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ

Ο Μ. Χαρακόπουλος επισκέφθηκε τον Συνεταιρισμό Γιάννουλης

«Τα έντονα προβλήματα στην απορρόφηση της παραγωγής στο βιομηχανικό ροδάκινο, άλλα και γενικότερα στα φρούτα, επιβάλουν έναν ουσιαστικό διάλογο παραγωγών και πολιτείας, προκειμένου να υπάρξει ρεαλιστικός σχεδιασμός αντιμετώπισής τους. Πιστεύω ότι είναι αναγκαία όσο ποτέ η αναδιάρθρωση καλλιεργειών και ποικιλιών, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλότερη έξοδος των προϊόντων στην αγορά ή στη βιομηχανία. Γι’ αυτό θα πρέπει να επισπευστούν προγράμματα επιδοτούμενης αναδιάρθρωσης στη δενδροκομία».

Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την επίσκεψή του στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γιάννουλης, όπου συνομίλησε με τη διοίκηση και αγρότες μέλη του Συνεταιρισμού για τη φετινή παραγωγή βιομηχανικού ροδάκινου που αποτελεί βασική δραστηριότητα του συνεταιρισμού

Υπενθυμίζεται ότι ο Θεσσαλός πολιτικός μετά τις διαμαρτυρίες παραγωγών βιομηχανικού ροδάκινου για τα προβλήματα στην απορρόφηση της παραγωγής βιομηχανικού ροδάκινου φέτος, είχε προβεί σε κοινοβουλευτικό έλεγχο προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Οι παραγωγοί αφού ευχαρίστησαν τον κυβερνητικό βουλευτή για τις παρεμβάσεις του, σημείωσαν ότι στη φετινή σεζόν το εισόδημά τους έχει πληγεί σημαντικά όχι μόνο από τις ανατιμήσεις στους συντελεστές παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης, άλλα κυρίως από τις δυσλειτουργίες που υπήρξαν στις παραδόσεις των βιομηχανικών ροδάκινων στη βιομηχανία και τις χαμηλότερες τιμές. Το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να συγκομίσουν και να παραδώσουν την παραγωγή τους με φυσιολογικούς ρυθμούς, λόγω αδυναμίας απορρόφησης από τη βιομηχανία, είχε σαν αποτέλεσμα τμήμα της παραγωγής να κριθεί ακατάλληλο, παραμένοντας στα δένδρα. Για να αποφύγουν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον εστίασαν στην ανάγκη ενίσχυσης της συμβολαιακής γεωργίας μέσω συλλογικών σχημάτων, με δικλίδες προστασίας για τον παραγωγό. Επιπλέον, ζήτησαν την υλοποίηση επιδοτούμενου προγράμματος αναδιάρθρωσης για το βιομηχανικό ροδάκινο, με πρώιμες αλλά και όψιμες ποικιλίες, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου παραδόσεων της παραγωγής και ομαλότερης απορρόφηση αυτής από τη βιομηχανία.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις των παραγωγών για την θεσμική θωράκιση της συμβολαιακής γεωργίας και συμφώνησε στην ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών, όπως η αναδιάρθρωση καλλιεργειών, οι οποίες έχουν στόχο να εκσυγχρονίσουν την πρωτογενή παραγωγή και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γιάννουλης κ. Λευτέρης Ντάνος, ο αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Μιναρετζής, ο γραμματέας κ. Γιάννης Μακρής, το μέλος κ. Γιώργος Αθανασόπουλος, καθώς και το προσωπικό και αγρότες μέλη του Συνεταιρισμού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ