ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ Β. ΚΟΚΚΑΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

Με αφορμή τις δηλώσεις από τη Λάρισα, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκρέκας, σήμερα από την Λάρισα, στα πλαίσια ημερίδας με κεντρικό ζήτημα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την προοπτική τους, έδραξε της ευκαιρίας, ώστε να εξιδανικεύσει την κυβερνητική πολιτική στο ζήτημα της πράσινης ανάπτυξης. Παραγνώρισε όμως, το γεγονός, ότι βρισκόταν σήμερα στην Λάρισα, στο κέντρο της αγροτικής παραγωγικής δραστηριότητας και ανάπτυξης και ουδεμία απάντηση έδωσε σε προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί, παρά τις συνεχείς κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις.

Πρώτο αναπάντητο ζήτημα: Αγρότες παραγωγοί, που διαθέτουν έργα ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) κι όμως εξακολουθούν να πληρώνουν λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, διότι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν διαθέτει λογισμικό για να κάνει μέτρηση καταναλισκόμενης και παραγόμενης ενέργειας.

Και βέβαια ούτε λόγος για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις στη ΒΙΠΕ Λάρισας οι οποίες αδυνατούν να πραγματοποιήσουν αυτοπαραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με φωτοβολταϊκά για τις επιχειρήσεις τους, αναμένοντας ακόμη την υποσχόμενη από τον Υπουργό αναβάθμιση του υποσταθμού Μακρυχωρίου.

Δεύτερο αναπάντητο ζήτημα: Έκανε λόγο ο Υπουργός για 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κατοικίες, ώστε να καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους ενέργεια, όμως, η αλήθεια είναι ότι τα μικρά φωτοβολταϊκά δεν θα είναι πάνω από 10 KW, οπότε η εξαγγελία μοιάζει περισσότερο με επικοινωνιακό πυροτέχνημα παρά έχει επαφή με την πραγματικότητα, διότι για να λειτουργήσει και να καλύψει μια κτηνοτροφική εκμετάλλευση και μια θερμοκηπιακή μονάδα τις ανάγκες της, απαιτούνται φωτοβολταϊκά των 40, 50 έως και 100 KW.

Τρίτο αναπάντητο ζήτημα: Κοινωνικές προεκτάσεις και Περιβαλλοντολογικές συνέπειες της ενεργειακής πολιτικής, σε κοινωνίες με τα χαρακτηριστικά της Θεσσαλίας. Δεν αναφέρθηκε η κυβερνητική πολιτική στο ζήτημα των δημόσιων βοσκότοπων, στην επαρχία Ελασσόνας και Αγιάς, που παραχωρεί η πολιτεία, ώστε να εγκατασταθούν σταθμοί ΑΠΕ, υφαρπάζοντας την έκταση από τους κτηνοτρόφους των κατ εξοχήν κτηνοτροφικών περιοχών και μαζί με την έκταση και το εισόδημά τους.

Τέταρτο αναπάντητο ζήτημα: Αδειοδοτήσεις σε Γη υψηλής παραγωγικότητας. Πώς προστάτευσε στην Θεσσαλία την παραγωγική γη από την διασπορά σταθμών παραγωγής ΑΠΕ, που οδηγούν στην εγκατάλειψη των αγροτικών περιοχών και στην ερημοποίηση της υπαίθρου. Άραγε σήμερα,  ο αριθμός των αιτήσεων, για τις οποίους έχουν χορηγηθεί δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή, καλύπτουν ή ξεπερνούν το επιτρεπόμενο όριο του 1% του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας;

Πέμπτο αναπάντητο ερώτημα: Τα 44 δισ. ευρώ, που ανέφερε ο Υπουργός ότι θα δαπανηθούν για τον δομικό μετασχηματισμό του ενεργειακού κλάδου της χώρας μας, θα διαχυθούν στην παραγωγική βάση, στους αγρότες, στα νοικοκυριά, στους συνεταιρισμούς παραγωγών, σε μικρές ενεργειακές κοινότητες  ή θα συγκεντρωθούν σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους;

Το καίριο σημείο σύγκλισης είναι η αναγκαιότητα πράσινης αυτάρκειας και επάρκειας, πλην όμως η διαφορετικότητα πολιτικής αντίληψης, έγκειται στο εάν η πράσινη ανάπτυξη διαχέεται στην κοινωνία, ή εάν η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί άλλο ένα δώρο στους επιχειρηματικούς ομίλους, που οι ίδιοι θα «διαχέουν» με τους δικούς τους όρους στην κοινωνία».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ