ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Τάσος Τσιαπλές, περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης

Οι αρνητικές συνέπειες της ακρίβειας, των αντιλαϊκών πολιτικών, του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της πανδημίας, στη ζωή του λαού, αντανακλώνται και στους ερασιτέχνες αθλητές, προπονητές, στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία και σε όσους πασχίζουν να τα κρατήσουν ζωντανά.

Τόσο η σημερινή κυβέρνηση, όσο και οι προηγούμενες, με τις πολιτικές τους διαχρονικά, οδήγησαν σε τέλμα τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία (ποδοσφαιρικά και άλλα), που αποτελούν συνήθως τη μόνη αθλητική δραστηριότητα κυρίως για τα χωριά, για όσα καταφέρνουν να έχουν ακόμα, αφού συνειδητά δίνουν ψίχουλα, σε όσα δίνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, το ίδιο και για τις αθλητικές υποδομές, ενώ τα έξοδα κάθε χρόνο ανεβαίνουν, την ίδια ώρα όμως που στις μεγάλες ΠΑΕ και ΚΑΕ, παρέχουν πλουσιοπάροχη στήριξη, από το υστέρημα βέβαια του λαού.

Επιπλέον η κυβέρνηση, αποφάσισε να βάλει νέα σοβαρά εμπόδια στην συνέχιση της δραστηριότητας των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, με τα κριτήρια που έθεσε για να εγγραφούν υποχρεωτικά στο μητρώο αθλητικών σωματείων και μάλιστα με ασφυκτικές προθεσμίες, αφού πολλά σωματεία με αποδεδειγμένη δραστηριότητα (συμμετοχή στα πρωταθλήματα, αριθμός μελών, λειτουργία ακαδημιών κ.ά.) βρίσκονται πλέον εκτός «ΜΗΤΡΩΟΥ», γιατί δεν πληρούν κάποια κριτήρια εγγραφής τους. Αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα για την εγγραφή στο μητρώο που τους φορτώνει το υπουργείο, πάνω στα ήδη υπέρογκα έξοδα λειτουργίας που έχουν αναλάβει. Αυτά δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις Γ.Σ, χρήσης γηπέδων και λήψη της όποιας πενιχρής κρατικής επιχορήγησης.

Η καθιέρωση του μητρώου αθλητικών σωματείων δεν αποσκοπεί στην εξυγίανση του αθλητισμού όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά να δημιουργήσει το έδαφος για ανεμπόδιστη επιχειρηματική δράση στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, τον πλήρη έλεγχο σωματείων, όπως γίνεται στον επαγγελματικό αθλητισμό. Αυτό συνιστά πλήρη εμπορευματοποίηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, «πετώντας» έξω τον τοπικό αθλητικό σύλλογο και όσους μέχρι σήμερα ασχολούνταν αφιλοκερδώς και με μεράκι γι’ αυτόν.

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, μαζί με τα μέτρα πραγματικής στήριξης του λαϊκού εισοδήματος, διεκδικεί λύσεις και για τα προβλήματα των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, εν προκειμένω των ποδοσφαιρικών, τα οποία αποτελούν βασικό πυλώνα του λαϊκού αθλητισμού.

Είναι υπέρ του ελέγχου και της διαφάνειας. Το Μητρώο ήδη υπάρχει. Όλες οι ομοσπονδίες είναι καταγεγραμμένες στη ΓΓΑ και όλα τα σωματεία στα Τμήματα Αθλητισμού και Πολιτισμού των Περιφερειών, αφού το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και η δημιουργία του πρέπει να περάσει από τις Διευθύνσεις Αθλητισμού των Περιφερειών, μέσα από τη χορήγηση σχετικών Βεβαιώσεων ότι έχουν καταθέσει πλήρη φάκελο.

Να δοθεί παράταση στις προθεσμίες και να εξασφαλιστεί η απαραίτητη υποδομή από το υπουργείο για τη δωρεάν εγγραφή στο μητρώο όλων των σωματείων. Να αποσυνδεθεί η εγγραφή από το δικαίωμα χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων και λήψης κρατικής επιχορήγησης.

Να μη χρησιμοποιηθεί το «Αθλητικό Μητρώο» και τα σωματεία, για τα συμφέροντα επιχειρηματιών και εταιρειών. Είμαστε αντίθετοι στην πρακτική της κυβέρνησης το συγκεκριμένο Αθλητικό Μητρώο να είναι προσβάσιμο στους χορηγούς, προκειμένου να επιλέγουν σωματεία για τα χορηγικά τους προγράμματα για δικό τους όφελος.

Τα Δ.Σ των Ενώσεων, των σωματείων, οι ποδοσφαιριστές, οι προπονητές και όσοι στηρίζουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, δεν πρέπει να σκύψουν το κεφάλι στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών συμφερόντων που «λυμαίνονται» το ποδόσφαιρο, άλλα να παλέψουν για υγιή αθλητισμό, με ποιότητα και αξιοπρέπεια, που κρατά την νεολαία μακριά από εξαρτήσεις και «οπαδιλικια», να διεκδικήσουν ουσιαστική οικονομική στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων και την ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, έξω από κάθε είδους εμπορευματοποίηση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ