ΕΥΑ ΜΑΖΟΚΟΠΑΚΗ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΧΟΡΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ ΜΕ ΞΥΠΟΛΗΤΗ ΚΑΡΔΙΑ

Η συγγραφέας του “Μαύρου Τριαντάφυλλου” που παρουσιάζεται την Κυριακή στον Τύρναβο μιλά για το βιβλίο και τα σχέδιά της

Στοιχεία του βιβλίου της “Μαύρο Τριαντάφυλλο” που είναι το τελευταίο μυθιστόρημα που έγραψε θέλοντας να περιγράψει το βαρύ και σκληρό συναίσθημα της εκδίκησης, παρουσιάζει με τη σημερινή της συνέντευξη στο paidis.com η συγγραφέας Εύα Μαζοκοπάκη, η οποία αναφέρετε και στα μελλοντικά της σχέδια, αλλά και στο πόσο ταυτίζεται ένας συγγραφέας με το θέμα που πραγματεύεται στο κάθε του έργο. Κλείνοντας στέλνει φυσικά και τα δικά της μηνύματα στους αναγνώστες:

-Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο σας βιβλίο με τον τίτλο «Μαύρο Τριαντάφυλλο» από τις εκδόσεις ΔΕΡΕ. Μιλήστε μας για το περιεχόμενό του.

Το Μαύρο τριαντάφυλλο είναι ένα βιβλίο πλημμυρισμένο από το σαγηνευτικό και μυστηριακό άρωμα του μαύρου τριαντάφυλλου ( εξ ου και ο τίτλος του) που ξεδιπλώνει ένα ακάνθινο και σκληρό συναίσθημα που ταλανίζει την ανθρώπινη ψυχή και την πληγώνει, την συντρίβει, την εξουθενώνει. Ένα μυθιστόρημα που αναφέρεται στο βάρβαρο ένστικτο της εκδίκησης και απλώνει σταδιακά στην ψυχή του αναγνώστη τις σκληρές πτυχές και τις ψυχολογικές διακυμάνσεις που το περιβάλλουν. Ένα αναγνωστικό οδοιπορικό στα πιο σκοτεινά συναισθήματα της ανθρώπινης εσωτερικότητας. Μια ηρωίδα που ηγείται μιας δεξιοτεχνικής σκακιέρας εκδίκησης παθών και διεκδίκησης πόθων.

-Ποια ήταν η πηγή έμπνευσής του;

Πηγή έμπνευσης του συγκεκριμένου μυθιστορήματος υπήρξε η πρόκληση που γεννήθηκε στο μυαλό μου. Εκείνη δημιούργησε την ιδέα της περιγραφής ενός ακραίου και βίαιου συναισθήματος του ανθρώπινου ψυχισμού και με κατεύθυνε στην καταγραφή του. Εγώ απλά υποτάχτηκα στην “πρόκληση” που λειτούργησε ως “πρόσκληση” στη νέα λογοτεχνική μου δημιουργία. Και τότε ακριβώς το Μαύρο τριαντάφυλλο ήρθε στη συγγραφική επιφάνεια.

-Πώς έγινε η επιλογή του τίτλου; Τι συμβολίζει το μαύρο τριαντάφυλλο;

Ο τίτλος Μαύρο τριαντάφυλλο είναι και κυριολεκτικός και συμβολικός. Κάθε σελίδα του βιβλίου και κάθε κεφάλαιο διαχέει μέσα από τις λέξεις και το περιεχόμενο του αυτή την μοναδική και καθηλωτική μυρωδιά ενός ξεχωριστού σε χρώματος και αρώματος βιώματος μιας αλήθειας που συγκλονίζει εξωτερικά και εσωτερικά. Από την άλλη , ως συμβολικός τίτλος το μαύρο εκφράζει το σκοτεινό και βαρύ τοπίο της ψυχής ενώ το τριαντάφυλλο το ευαίσθητο και τρυφερό πλαίσιο της εσωτερικότητας. Το δίπολο της ψυχής εσωκλείει το αγνό και το σκοτεινό, το βαρύ και το ανάλαφρο, την αγάπη και το μίσος…η ψυχή δηλαδή πάντα μυρίζει άλλοτε λιγότερο κι άλλοτε περισσότερο μαύρο τριαντάφυλλο, όπως και η καθηλωτική ζωή της ηρωίδας μου.

-Η εκδίκηση κυριαρχεί στις σελίδες του βιβλίου. Χρειάζεται να έχει βιώσει ο συγγραφέας κάτι που περιγράφει στο έργο του;

Η εκδίκηση είναι το κυρίαρχο στοιχείο του συγκεκριμένου βιβλίου και περιγράφεται αναλυτικά σε όλα τα στάδια …από τη γέννηση μέχρι την ολοκλήρωση της. Ο συγγραφέας είναι εκτελεστικό όργανο του ήρωα του. Δεν είναι υποχρεωμένος να έχει βιώσει εκ των προτέρων το οποιοδήποτε συναίσθημα για να το περιγράψει. Είναι όμως υποχρεωμένος να μπει στον ψυχισμό του εκάστοτε ήρωα που αναλύει από την ημέρα της γέννησης του, να ταυτιστεί πλήρως μαζί του , να τον ακολουθεί στις πράξεις του χωρίς κρίσεις κι επικρίσεις και ο ήρωας θα τον οδηγήσει στην αλήθεια της δικής του εμπειρίας. Η “κλειδαρότρυπα” αντενδείκνυται στον δημιουργό. Ο ήρωας του θα τον τιμωρήσει με ένα γραπτό που δεν θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και αυτό ο αναγνώστης θα το αντιληφθεί αμέσως.

-Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Τα μελλοντικά μου σχέδια περιλαμβάνουν πολλή συγγραφή. Λατρεύω όλες τις πτυχές της λογοτεχνίας, τόσο την ποίηση, όσο τη διηγηματογραφία και την μυθιστοριογραφία. Έχω ήδη ασχοληθεί και με τα τρία είδη. Έχω εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές ΤΑ ΛΕΚΤΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΑ και ΤΑ ΡΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, μια διηγηματικά συλλογή ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΜΗΛΟ ΤΗΣ ΕΥΑΣ και τρία μυθιστορήματα Η ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ , ΟΙ ΣΚΙΕΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΩΝ και το ΜΑΥΡΟ ΤΡΙΑΝΤΆΦΥΛΛΟ.

-Κλείνοντας θα ήθελα να στείλετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες:

Αξία στη ζωή έχει το όνειρο. Λουστείτε όνειρα φίλοι μου και βγείτε στο σεργιάνι.

Και μάθετε να χορεύετε το ζεϊμπέκικο της ψυχής σας με ξυπόλητη καρδιά. Η ψυχή δεν θέλει κατασκευασμένα υποδήματα, ξυπόλητα όνειρα αλήθειας γυρεύει.

Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ