ΎΠΟΥΛΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗ Η ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ CLAWBACK ΣΤΙΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑΤΡΟ

Δήλωση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κ. Γιαννακόπουλου

Μέσα στην πρεμούρα του Υπουργείου Υγείας να εγγράψει  στο θεσμό του προσωπικού γιατρού όσο πιο γρήγορα γίνεται τον πληθυσμό της χώρας άνω των 16 ετών, χωρίς να διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό γιατρών,  τα λάθη διαδέχονται το ένα το άλλο.

Από την κακοποίηση της εφαρμογής ενός νόμου οργάνωσης της ΠΦΥ, που σχετικά βρίσκεται προς την σωστή κατεύθυνση, με τις υπουργικές αποφάσεις και τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ φθάσαμε στη θέσπιση απαράδεκτων κινήτρων και αντικινήτρων, για τα οποία οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας μέσω του ΠΙΣ προσέφυγαν στο Σ.τ.Ε. στις 16-8-2022  με αίτηση ακύρωσης.

Η κορυφαία ύπουλη και παραπλανητική εξαγγελία του Υπουργείου Υγείας πως οι διαγνωστικές εξετάσεις που θα αναγράφονται από προσωπικό γιατρό ως κίνητρο θα εκτελούνται από εργαστηριακό ή κλινικοεργαστηριακό γιατρό που δεν θα υπόκειται σε clawback, αφενός μεν αποτελεί  κορυφαία  προϋπόθεση για ένα αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των συναδέλφων και στρώνει το έδαφος για συναλλαγή αφετέρου δε καλύπτει τις ευθύνες της πολιτείας σχετικά με την πλήρη κατάργηση του clawback που απειλεί άμεσα την βιωσιμότητα ιατρείων και εργαστηρίων και στέλνει στη μετανάστευση δεκάδες γιατρούς.

Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να συνεχίσει τον διάλογο μαζί μας ώστε να εφαρμόσουμε τον νέο νόμο σύμφωνα με τις προτάσεις μας όπως αυτές τις έχουμε πολλαπλώς διατυπώσει ως Ιατρικοί Σύλλογοι και ΠΙΣ για το καλό της περίθαλψης και των γιατρών.

Επίσης καλούμε τον πρόεδρο του ΠΙΣ κ. Α. Εξαδάκτυλο να παρέμβει άμεσα ώστε τέτοιου είδους εξαγγελίες να μην βγαίνουν με τόση ευκολία από την Αριστοτέλους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ