ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΑΛΑΙΟΦΑΡΣΑΛΟΣ – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ

Στην τελική ευθεία περνούν οι δύο σιδηροδρομικοί διαγωνισμοί της ΕΡΓΟΣΕ για την ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα και την ολοκλήρωση της διπλής γραμμής Αίγιο-Ρίο. Τα δύο έργα βρίσκονται στην προσυμβατική τους περίοδο και στόχος είναι η υπογραφή των συμβάσεων εντός φθινοπώρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τα δύο έργα έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο των συμβάσεων το Ελεγκτικό Συνέδριο. Απομένει μια έγκριση από τη Διαχειριστική Αρχή, η οποία αναμένεται από μέρα σε μέρα. Ακολούθως τα δύο έργα θα παρουσιαστούν στη Βουλή. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η σύμβαση για το έργο ηλεκτροκίνησης Παλαιοφάρσαλου-Καλαμπάκας έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο ήδη από το καλοκαίρι.

Με αυτά τα έργα ολοκληρώνεται η δημοπράτηση μεγάλων σιδηροδρομικών έργων μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 και θα ακολουθήσει «επόμενη δόση» με το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Ανάδοχοι είναι: η ΑΒΑΞ για το πρώτο έργο και το σχήμα ΤΕΡΝΑ – Μυτιληναίος για τη γραμμή Αίγιο-Ρίο.

Αθήνα-Καλαμπάκα σε 3 ώρες

Τα δύο παραπάνω έργα είναι εξαιρετικά σημαντικά για τη βελτίωση και εξέλιξη του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου. Η ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα θα δώσει τη δυνατότητα για δρομολόγηση σύγχρονων τρένων από την Αθήνα μέχρι την πόλη των Μετεώρων.

Με τη λειτουργία της ηλεκτροκίνησης η διαδρομή Αθήνα-Καλαμπάκα θα μπορεί να καλύπτεται σε λιγότερο από 3 ώρες, με αναβάθμιση της σιδηροδρομικής ασφάλειας αλλά και της εμπειρίας του επιβάτη. Αν δεν έχουμε καθυστερήσεις, το 2026 θα μπορούν να ξεκινήσουν τα πρώτα δρομολόγια με ηλεκτροκίνητα τρένα.

Παράλληλα είναι το πρώτο βήμα για τη μελλοντική σχεδιαζόμενη επέκταση της μονής σιδηροδρομικής γραμμής μέχρι τα Ιωάννινα και την Ηγουμενίτσα. Για τη νέα γραμμή υπάρχει εγκεκριμένο κονδύλι από το CEF II για να προχωρήσουν οι μελέτες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ