ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΓΡΑΦΕΙ Η Ρούλα Σουρλαντζή – Ζαχαράκη μέλος της Ν. Ε. Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1970 και εορτάζεται από το 1980 και στη χώρα μας.

Η πορεία του τουρισμού μας αφορά όλους και ιδιαίτερα του βιώσιμου τουρισμού που σέβεται το περιβάλλον φυσικό και ανθρώπινο και την τοπική κουλτούρα που είναι και η απάντηση στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Ο τουρισμός, απέδειξε ακόμη και στην πανδημία , ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές της πραγματικής οικονομίας και τροφοδότης των τοπικών κοινωνιών που στηρίζονται σε αυτόν.

Η παγκόσμια ημέρας τουρισμού είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την προώθηση των προβλημάτων τόσο των εργαζομένων στο χώρο όσο και όσων παραγόντων ασχολούνται μ αυτόν.

Με νομοθετική ρύθμιση της ΝΔ καταργήθηκε το 8ωρο και το 5νθημερο μέσω ατομικής σύμβασης. Η οποία, μάλιστα, θα υπερέχει της Συλλογικής Σύμβασης! Δηλαδή, ανεξαρτήτως τι προβλέπει η οικεία κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασία (ΣΣΕ) και το εργατικό δίκαιο (ακόμη από το 1982 και τον νόμο 1264/82), ο εργοδότης μπορεί να υπογράψει με τον μισθωτό ατομική σύμβαση στην οποία θα προβλέπεται διαφορετικό ωράριο εργασίας. Για τις πρόσθετες ώρες εργασίας (έως 10 ημερησίως) δεν θα καταβάλλεται υπερωριακή αμοιβή, απλώς ο μισθωτός θα εργάζεται με μειωμένο ωράριο σε άλλες περιόδους (παραγωγικής ύφεσης). Να γιατί οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν εργαζόμενους! Φθάνουμε δε να ακούγονται νούμερα 55.000 έλλειμμα σε ανθρώπινο δυναμικό στον κλάδο του τουρισμού. Η εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων θα οδηγήσει στον ποιοτικό τουρισμό και στην επιστροφή των εργαζομένων σ΄ αυτόν .

Να μην ξεχνάμε ότι το Ελληνικό Δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος συνεταίρος στην παραγωγή και ποιότητα του τουριστικού προϊόντος. Πρέπει το κράτος να υποστηρίζει αλλά και να ελέγχει , τις περιφέρειες και την τοπική αυτοδιοίκηση γιατί προσφέρει και το ίδιο υπηρεσίες που καταναλώνει ο τουρίστας μέσου αυτών.

Οι ασφαλείς δρόμοι, η καθημερινή καθαριότητα, η τακτική αποκομιδή των απορριμμάτων , τα περιποιημένα πάρκα και πλατείες , η γνωστοποίηση των μνημείων και των μουσείων καθώς και των αρχαιολογικών χώρων της κάθε περιοχής , είναι υπηρεσίες που προσφέρονται από το Δημόσιο οι οποίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για την συνολική εικόνα του προορισμού. Αυτά είναι η καλύτερη διαφήμιση και θα οδηγήσουν στη βελτίωση της τουριστικής εμπειρίας του επισκέπτη κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα μας.

Χωρίς χρηματική υποστήριξη όμως της περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορούμε να πετύχουμε καλύτερη εικόνα. Γι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ Π Σ είχε δηλώσει στην Επιτροπή ΤRΑΝ (Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού στο Ευρωκοινοβούλιο), ότι τουλάχιστον το 20% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα πρέπει να κατευθυνθεί για τη στήριξη του τουρισμού μέσα από τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης των κρατών-μελών. Γι αυτό και ζητάμε μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια στους Δήμους.

Ο τουρισμός είναι η εθνική μας δύναμη γι αυτό ο στόχος μας πρέπει να παραμείνει «τουρισμός 365 μέρες το χρόνο». Η Ελλάδα είναι ένα πολυθεματικό πάρκο τουρισμού και είναι ίσως η μοναδική χώρα που μπορεί να τα έχει όλα αυτά μαζί. Η μοναδική χώρα στην οποία μπορείς να ζεις μέσα στο πράσινο και σε λίγα λεπτά να μπορείς να κάνεις μπάνιο στο Αιγαίο, στο Ιόνιο κτλ.

Να αναδείξουμε λοιπόν νέους προορισμούς, να δημιουργήσουμε νέες πηγές εσόδων και νέες θέσεις εργασίας για τις τοπικές κοινωνίες, να δώσουμε επαγγελματικό διέξοδο στους νέους μας μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, εξασφαλίζοντας μέσα από τον τουρισμό συνθήκες ευημερίας και προόδου .

Σήμερα που μιλάμε για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού να μην περιοριστούμε μόνο στα χρόνια πολλά αλλά να μεταφέρουμε σε όλους που ασχολούνται με τον κλάδο να συνεχίσουν τις διεκδικήσεις και τους αγώνες πάντα μαζί με τα θεσμικά και συνδικαλιστικά όργανα, ώστε να έρθουν καλύτερες μέρες !