ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΥΫΔΡΙΟΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

Ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς κατέθεσε η Ευ. Λιακούλη

Επίσκεψη στο Ευύδριο Φαρσάλων, συνάντηση με φορείς και κατοίκους και άμεση κοινοβουλευτική παρέμβαση για την αγωνία που βιώνουν στην περιοχή, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Με το χειμώνα προ των πυλών, η Λαρισαία Βουλευτής απευθύνει εννέα καυτά ερωτήματα στους συναρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης. Υπογραμμίζει ότι «δύο χρόνια μετά το καταστροφικό πέρασμα του “Ιανού” και ενώ ακολούθησε σειρά θεομηνιών, κάτοικοι καταγγέλλουν πως οι αρμόδιοι τους ξέχασαν και τους εγκατέλειψαν αθωράκιστους. Αγρότες, κτηνοτρόφοι, οικογένειες με μικρά παιδιά, πολίτες τρίτης ηλικίας, δεν κλείνουν μάτι από την αγωνία μην βρεθούν “στο ίδιο έργο θεατές”».

Στην Ερώτηση αποτυπώνεται αναλυτικά ο προβληματισμός που επικρατεί για τις αποζημιώσεις, την αποκατάσταση υποδομών και δικτύων, την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων, τον καθαρισμό του ποταμού Ενιπέα και ρεμάτων της περιοχής.

Η Ε. Λιακούλη υπενθυμίζει ότι με σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων έχει αναδείξει, προ πολλού, τα προβλήματα και τις ανάγκες της Κοινότητας, ενώ επιπλέον επισημαίνει ότι:

Οι διαδοχικές φυσικές καταστροφές που έπληξαν τα Φάρσαλα, προκάλεσαν ανοιχτές “πληγές” που δεν έχουν “επουλωθεί”.
Η ραγδαία κλιμάκωση της κλιματικής κρίσης δεν αφήνει κανένα περιθώριο για ανέμελους εφησυχασμούς και επικίνδυνες καθυστερήσεις.

Στο Ευύδριο απασχολούνται ιδίως στον πρωτογενή τομέα, δηλαδή τα μέσα και οι κόποι της εργασίας τους είναι άμεσα εκτεθειμένα στα φυσικά φαινόμενα.
Ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος της περιοχής βρίσκεται στα όρια της επιβίωσης, καθώς υπέστη διαδοχικά πλήγματα από την ενεργειακή κρίση και τις ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις, συνεπώς χρειάζεται γενναία στήριξη και έμπρακτη ενίσχυση.

Οι κάτοικοι της υπαίθρου δεν αποτελούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αλλά η Πολιτεία έχει καθήκον να μεριμνά για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Σε αυτό το πλαίσιο η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας, ζητά από την Κυβέρνηση ξεκάθαρες απαντήσεις:
Εάν έχουν πλήρως εκταμιευτεί και εάν επαρκούν, οι αποζημιώσεις στους πληγέντες του “Ιανού”, του “Διομήδη” και των λοιπών καιρικών φαινομένων, που έπληξαν τα τελευταία δύο χρόνια τους οικισμούς της Κοινότητας.

Πόσες αιτήσεις πληγέντων κατοίκων, αγροτών, κτηνοτρόφων, επαγγελματιών και επιχειρήσεων, έχουν μέχρι στιγμής ικανοποιηθεί και τι εκκρεμότητες υπάρχουν.

Κατά πόσο έχουν αποκατασταθεί πλήρως οι ζημιές στο οδικό δίκτυο, καθώς και σε σημαντικές εγκαταστάσεις κοινής ωφελείας.

Ποια αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα κατασκευάστηκαν, για τη θωράκιση της Κοινότητας, ώστε να μην καλυφθούν πάλι τα χωριά μας από ορμητικά νερά.

Ποια αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα παραμένουν σε εξέλιξη, σε ποιο στάδιο εκτέλεσης βρίσκονται και πότε θα είναι έτοιμα σε πλήρη λειτουργία.

Τι περιλαμβάνει το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας, ειδικά για τη συγκεκριμένη Κοινότητα, στην περίπτωση που ενσκήψει εκ νέου κακοκαιρία αντίστοιχης σφοδρότητας.

Εάν έχουν καθαριστεί η κοίτη και τα πρανή του ποταμού Ενιπέα και των παραποτάμων του.

Εάν έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός των ρεμάτων της περιοχής.

«Είναι σε θέση η Κυβέρνηση να διαβεβαιώσει τους κατοίκους, ότι έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι αναγκαίες ενέργειες αποκατάστασης και πρόληψης, ώστε να κοιμούνται ήσυχοι και ασφαλείς, χωρίς να αγωνιούν για τις οικογένειες, τις οικίες, τα κοπάδια και τις καλλιέργειές τους;», ρωτά με έμφαση η Ε. Λιακούλη την Κυβέρνηση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ