ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ

Αναγνώριση της προσφοράς του στη ΔΣΟ

«Θα ήθελα να μεταφέρετε στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και όλους τους συναδέλφους στην Βουλή της Κύπρου, την ευγνωμοσύνη μας και τις ευχαριστίες μας για την στενότατη συνεργασία που έχουμε στο πλαίσιο της ΔΣΟ. Η παρουσία σας είναι πάντοτε δημιουργική, συμβάλλει και στην εκτόνωση εντάσεων που υπήρξαν σε αυτή τη μακρά διαδρομή.

Είστε στο μεταίχμιο βεβαίως του χριστιανικού, του ορθόδοξου κόσμου, κοντά στη Μέση Ανατολή όπου συμβαίνουν δυστυχώς ακόμα και σήμερα δραματικά γεγονότα, με διωγμούς των χριστιανών».

Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά τη διάρκεια της επίδοσης -εκ μέρους της προέδρου της Κυπριακής Βουλής κ. Αννίτας Δημητρίου- από τον επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ, βουλευτή Λεμεσού, κ. Πανίκο Λεωνίδου και το μέλος, βουλευτή Πάφου, κ. Ηλία Μυριάνθους, του «ιερού δένδρου της ελιάς» ως αναγνώριση για την προσφορά του στον θεσμό που προΐσταται.

Στον επικεφαλής της ΔΣΟ επιδόθηκε χειροτέχνημα που αναπαριστά κλάδους ελαίας, καθώς η ελιά είναι σύμβολο ειρήνης, χαράς, ελπίδας και ευημερίας και αποτελεί ιερό δέντρο από την αρχαιότητα. Στην προσφώνησή του ο κ. Πανίκος Λεωνίδου αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που επιτελεί υπό τον Μάξιμο Χαρακόπουλο ο διακοινοβουλευτικός θεσμός των Ορθοδόξων. Όπως χαρακτηριστικά είπε «στο χρονικό διάστημα που σας έχω γνωρίσει έχω διαπιστώσει ότι διεξάγετε ένα τεράστιο έργο.

Πραγματικά η συνεισφορά η δική σας, αλλά και των συνεργατών σας, ιδιαίτερα του φίλου Κώστα Μυγδάλη, ως σύμβουλου της ΔΣΟ, είναι πολύ μεγάλη. Θεωρώ ότι όλοι μαζί έχετε δημιουργήσει πλέον μία κατάσταση πραγμάτων προς όφελος των κοινοβουλίων μας. Παράλληλα, κι αυτός είναι ο κύριος στόχος, περνάτε τα μηνύματα της Ορθοδοξίας, των αξιών μέσα από τις οποίες ο κόσμος και η κοινωνία μπορεί να γίνουν καλύτεροι. Νομίζω ότι έχετε συμβάλει πάρα πολύ σε αυτή την κατεύθυνση. Και εις ένδειξη αναγνώρισης της δικής σας προσφοράς, ως κυπριακή αντιπροσωπεία, εκ μέρος της προέδρου κ. Αννίτας Δημητρίου, σας προσφέρουμε αυτό το χειροτέχνημα που αναπαριστά κλάδους ελαίας».

Βεβηλώσεις Ορθοδόξων μνημείων της Κύπρου

Από την πλευρά του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, απαντώντας στην προσφώνηση του Κύπριου βουλευτή ευχαρίστησε «τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου για την τιμή που κάνετε στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας και σε εμένα προσωπικά. Άλλωστε, η Κύπρος είναι απ’ τα ιδρυτικά μέλη, συμμετείχε στην ιδρυτική διακήρυξη της Ορμύλιας, και είναι από τις χώρες στυλοβάτες στις προσπάθειες που καταβάλλουμε στα σχεδόν 30 χρόνια πορείας».

Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο επικεφαλής της ΔΣΟ, υπογράμμισε ότι «εδώ και 48 χρόνια από την τουρκική εισβολή, το 1974, το νησί εξακολουθεί να είναι μοιρασμένο και υπό κατοχή, σχεδόν, το 37% του εδάφους του. Το πρόβλημα της εισβολής και της κατοχής πέραν της εθνικής και ανθρωπιστικής διάστασης έχει και μία χριστιανική διάσταση υπό την έννοια ότι μνημεία χριστιανικά, μνημεία της ορθόδοξης εκκλησίας που βρίσκονται στα κατεχόμενα, δυστυχώς έχουν υποστεί βεβηλώσεις, καταστροφές, αλλαγή χρήσης.

Πληροφορούμαστε ότι έχουνε κλαπεί εικόνες και βρίσκονται στο εξωτερικό. Γίνεται διεθνές εμπόριο εικόνων, εκκλησιαστικών κειμηλίων. Με την ευκαιρία, λοιπόν, της διεθνούς καμπάνιας που έχει αναλάβει η ΔΣΟ για τη βέβηλη μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινουπόλεως σε τζαμί, την αλλαγή χρήσης του μνημείου αυτού της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, στηλιτεύουμε παντού τη βεβήλωση και τον μη σεβασμό στα χριστιανικά μνημεία, όπως συμβαίνει στην Κύπρο, στο Κοσσυφοπέδιο, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ