Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΕΠΡΑΞΕ «ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ» ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΣΥ

Αιχμηρή τοποθέτηση του Β. Κόκκαλη στη βουλή στη συζήτησ νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας

Επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στη δημόσια υγεία, με φόντο τη νέα μελέτη Λύτρα που αποκαλύπτει πως την περίοδο της πανδημίας οι περισσότεροι που νοσηλεύτηκαν εκτός ΜΕΘ δεν κατάφεραν να επιβιώσουν, εξαπέλυσε από το βήμα της βουλής, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης στο πλαίσιο συζήτησης για νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός έκανε λόγο για «υγειονομικό έγκλημα» που συντελέστηκε επειδή η κυβέρνηση δεν πίστεψε ποτέ στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της Λάρισας.

Αναλυτικότερα η ομιλία του: «Τις τελευταίες δύο μέρες ήλθε στο φως της δημοσιότητας η μελέτη του καθηγητή κ. Λύτρα, διότι το αντικείμενο της μελέτης απασχόλησε ευλόγως και δικαίως όλη την κοινωνία. Να ξεκαθαρίσουμε ότι σε μια μελέτη προηγείται του δημοσίου διαλόγου ο επιστημονικός διάλογος. Η συγκεκριμένη μελέτη –διορθώστε με εάν κάνω κάποιο λάθος- όταν δημοσιεύεται, δημοσιεύεται πρώτα σε επιστημονικό περιοδικό. Άλλο η δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό και άλλο η δημοσίευση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Όταν δημοσιεύτηκε η συγκεκριμένη μελέτη, δεν υπεβλήθη ούτε ένα σχόλιο είτε θετικό είτε αρνητικό. Συνήθως υποβάλλονται σχόλια, διαφωνίες και σ’ αυτήν την περίπτωση ο εκδότης της μελέτης, ο συγγραφέας της μελέτης οφείλει να απαντήσει.

Αφού πέρασε τόσο χρονικό διάστημα, ήλθε η άλλη δημοσίευση όπως την ξέρουμε εμείς, η δημοσίευση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το γεγονός ότι δεν υπεβλήθη κάποια διαφωνία, κάποια αντίρρηση στη δημοσίευση της μελέτης από την επιστημονική κοινότητα δημιούργησε ένα τεκμήριο αξιοπιστίας γι’ αυτήν τη μελέτη.

Ερχόμαστε τώρα στο δημόσιο διάλογο. Στο δημόσιο διάλογο ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, ό,τι του κατέβει, αλλά από τούτο εδώ το βήμα να ασκείται κριτική από γιατρούς, όταν είχαν το δικαίωμα, όταν είχαν τη δυνατότητα ως γιατροί να ασκήσουν αυτή τη διαφωνία τους, την αντίρρησή τους στη μελέτη του κ. Λύτρα, διότι είναι το αντικείμενό τους; Δεν το έκαναν και από τούτο εδώ το Βήμα ασκούν κριτική ότι δεν έλαβε όλα τα στοιχεία, ότι δεν είναι έτσι, ότι δεν συμπεριέλαβε αυτά τα δεδομένα.

Συνεπώς, αυτή η μελέτη είναι η συνέχεια της προηγούμενης μαζί με τον κ. Τσιόδρα. Δημιούργησε ένα τεκμήριο αξιοπιστίας και οποιαδήποτε κουβέντα εδώ σήμερα έχει πολιτικά κίνητρα. Οποιαδήποτε κουβέντα εις βάρος της απαξίωσης της μελέτης είναι ξεκάθαρα από πολιτικά κίνητρα.

Τι έχει αυτή η μελέτη; Τρία δεδομένα. Πρώτον, τη σχέση της θνησιμότητας με τον τύπο της νοσηλείας, με το χώρο. Εκτός ΜΕΘ δυστυχώς πέθαναν οι περισσότεροι. Τι έπρεπε να κάνει η Κυβέρνηση; Να φτιάξει περισσότερες ΜΕΘ. Δεν χρειάζεται κάποιος να απαξιώσει τον κ. Λύτρα, γιατί το άκουσα κι αυτό. Είναι στην κοινή λογική ότι εκτός ΜΕΘ είναι περισσότερες οι πιθανότητες να χάσει κάποιος τη ζωή του.

Το δεύτερο δεδομένο της μελέτης: Η σχέση της θνησιμότητας με το χώρο της νοσηλείας, τον τόπο. Στα περιφερειακά νοσοκομεία η πιθανότητα ήταν πάρα πολύ αυξημένη -το λέει η ίδια η μελέτη- λόγω περιφερειακών ανισοτήτων.

Το τρίτο δεδομένο: Η σχέση της θνησιμότητας με την πίεση που δεχόταν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με λιγότερες νοσηλείες δεν μειωνόταν η θνησιμότητα.

Συνεπώς, έχουμε τρία δεδομένα, τρία συμπεράσματα που προκύπτουν από την ίδια τη μελέτη. Έχουμε ξεκάθαρα παραλείψεις, έχουμε ένα υγειονομικό έγκλημα το οποίο συνετελέσθη για ποιον λόγο; Διότι η Κυβέρνηση δεν πίστεψε ποτέ στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, διότι εάν πίστευε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα είχε φτιάξει περισσότερες ΜΕΘ. Εάν πίστευε στην ενίσχυση του ΕΣΥ, θα είχε εντάξει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα βαρέα και ανθυγιεινά. Εάν είχε πιστέψει στην ενίσχυση του ΕΣΥ, θα είχε προβεί σε περισσότερες προσλήψεις. Εάν είχε πιστέψει στην ενίσχυση του ΕΣΥ, θα είχε μονιμοποιήσει το επικουρικό προσωπικό. Ξεκάθαρα μιλάμε για παραλείψεις οι οποίες οδήγησαν σ’ αυτό το αποτέλεσμα, στην απώλεια χιλιάδων συμπολιτών μας.

Όσο για το νομοσχέδιο, πράγματι οι διατάξεις που αφορούν τους ακτινολόγους είναι θετικές, αλλά τη στιγμή που η Κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο για να βοηθήσει τους ακτινολόγους, την ίδια στιγμή έχει εγκαταλείψει τους εν ενεργεία ακτινολόγους, έχει εγκαταλείψει τους ακτινολόγους που υπηρετούν στα νοσοκομεία. Αναφέρομαι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Εδώ και δέκα χρόνια προσωπικά έχω υποβάλει τρεις ερωτήσεις και δεν έχει προχωρήσει ούτε μία πρόσληψη στο εργαστήριο ακτινολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Η ίδια κατάσταση υπάρχει και στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Η γαστρεντερολογική κλινική είναι στην ουσία «στον αέρα». Δεν υπάρχουν κρεβάτια μόνιμα. Τα κρεβάτια για τους ασθενείς φιλοξενούνται σε άλλες κλινικές. Τα γραφεία των ιατρών είναι στους διαδρόμους.

Κλείνω, λέγοντας πως είναι ξεκάθαρη η πρόθεσή σας να μην είναι φορτωμένο με εργαζόμενους το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι ξεκάθαρη η πρόθεσή σας να μην ενισχύσετε με αύξηση της χρηματοδότησης τα περιφερειακά νοσοκομεία, όπως και με αύξηση στους μισθούς αυτών οι οποίοι εργάζονται. Ούτως ή άλλως, ο προκάτοχός σας, ο κ. Κικίλιας, από τις 3 Φεβρουαρίου 2020 το είπε ξεκάθαρα: Θέλουμε να προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποίηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Δεν θα προλάβετε, όμως.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ