ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΧΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας (28.9.22), συζητήθηκε και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Νότια Παράκαμψη και Αντιπλημμυρική Θωράκιση Πόλης Τυρνάβου», με την διαφωνία της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, συμφωνεί με την ανάγκη να γίνει το έργο της Νότιας Παράκαμψης και Αντιπλημμυρικής Θωράκισης του Τυρνάβου, όχι όμως με την χάραξη που αναφέρεται στην ΜΠΕ που εγκρίθηκε, η οποία προβλέπει την κατασκευή της Νότιας Παράκαμψης πάνω στο υφιστάμενο ανάχωμα ανάμεσα στην κοίτη του Τιταρήσιου (Ξηριά) και στο γήπεδο του Τυρνάβου.

Είναι μια επιλογή προβληματική και επικίνδυνη για την στατικότητα του δρόμου, επηρεάζει αρνητικά τη μορφολογία και το τοπίο της περιοχής. Απαιτεί περισσότερες απαλλοτριώσεις οικοπέδων και υποβαθμίζει αρκετές κατοικίες. Αποκόπτει το ποτάμι από την πόλη, μια συνύπαρξη αιώνων και περιορίζει κατά πολύ την κύριο πυρήνα πρασίνου και άθλησης του Τυρνάβου (πάρκο ΤΟΥΜΠΑ) και επιβαρύνεται από την κυκλοφοριακή όχληση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, τάχθηκε υπέρ της πρότασης που είχε διατυπώσει σε προμελέτη από το 2009 η τότε δημοτική αρχή Τυρνάβου, με δήμαρχο τον Χ. Κιτσίδη, η οποία προέβλεπε διαφορετική χάραξη, που ξεκινούσε πριν τις εγκαταστάσεις του Νατοϊκού στρατηγείου και τελείωνε στον παλιό δρόμο Τυρνάβου-Ελασσόνας, με την προσθήκη μιας νέας γέφυρας επί του Τιταρήσιου.

Αυτή θεωρούμε ότι είναι η ασφαλέστερη και καλύτερη λύση, γιατί δεν επηρεάζει σοβαρά τη μορφολογία και το τοπίο της περιοχής. Απαιτεί λιγότερες απαλλοτριώσεις οικοπέδων και δεν επηρεάζει αρνητικά πολλές κατοικίες και οικόπεδα. Δεν αποκόπτει το ποτάμι από την πόλη και δεν θα καταστρέψει τον κύριο πυρήνα πρασίνου και άθλησης του Τυρνάβου (πάρκο ΤΟΥΜΠΑΣ), περιορίζοντας παράλληλα κατά πολύ την κυκλοφοριακή επιβάρυνση της πόλης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ