Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΤΟΥΣ ΉΡΩΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Σήμερα, Σάββατο 1η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στην Τρίτη Ηλικία, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, επισκέφθηκε το Ε’ ΚΑΠΗ του Δήμου Λαρισαίων και εν συνεχεία το Γηροκομείο Λάρισας, προκειμένου να συναντήσει τους Ανθρώπους της τρίτης ηλικίας , να συνομιλήσει μαζί τους και ταυτόχρονα να καταθέσει την ευγνωμοσύνη της για την μεγάλη προσφορά τους στη ζωή .

Στο πλαίσιο των εκεί συναντήσεών της, δήλωσε τα εξής:

«Σήμερα τιμάμε τους Ήρωες της ζωής μας, τους Ανθρώπους μας ,που διανύουν την τρίτη ηλικία.

 Στέλνουμε μια μεγάλη αγκαλιά αγάπης, αλληλεγγύης, ευγνωμοσύνης και σεβασμού στη γιαγιά και στον παππού.

 Δίνουμε την υπόσχεση πως, παρά τους εξαντλητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας, θα βρίσκουμε πάντοτε μια χαραμάδα στο χρόνο μας, για εκείνους. Μια χαραμάδα για το ΜΑΖΙ, που για εμάς είναι δωρεάν, αλλά για εκείνους αποτελεί το πιο πολύτιμο δώρο.

 Τους θυμόμαστε, ακόμα και εάν δεν μπορούν πια να μας θυμηθούν, γιατί η λήθη δεν σβήνει την αγάπη, για να μείνει κανένας μόνος στην κόλαση της λησμονιάς.

 Απλώνουμε το χέρι σε όσους, με το βήμα βαρύ, ανηφορίζουν στο βουνό της μοναξιάς, είτε γιατί δεν θέλησαν ή δεν κατάφεραν να χτίσουν τη δική τους οικογένεια, είτε γιατί την έχουν πια χάσει.

 Σκύβουμε στο κρεβάτι του πόνου της ασθένειας, γιατί είναι φορές που ένα τρυφερό χάδι αποτελεί το καλύτερο αναλγητικό βάλσαμο.

 Γεμίζουμε με στοργή, αυτούς που επιμένουν να έχουν το δωμάτιό τους γεμάτο από τις δικές μας φωτογραφίες, όσο μακριά κι αν είμαστε, όσο κι αν τους πικράναμε .
Ας αποτελέσει η σημερινή Ημέρα αφορμή να συνειδητοποιήσουμε πόσα πολλά τους χρωστάμε, αλλά και ότι -αργά ή γρήγορα- έρχεται η στιγμή που θα βρεθούμε κι εμείς στη θέση τους.

Σήμερα, ο“κόμπος έχει πια φτάσει στο χτένι”. Οι εικόνες ανήμπορων ηλικιωμένων να ταλαιπωρούνται, αισθανόμενοι βάρος και παρείσακτοι στις σύγχρονες πόλεις, είναι ντροπιαστικές. Αυτό το καλοκαίρι, η είδηση του παππού και της κατάκοιτης γιαγιάς, που ξεψύχησαν σε ένα διαμέρισμα, ολομόναχοι και αβοήθητοι τις ημέρες του καύσωνα, με απόσταση πολλών ημερών ο ένας από τον άλλο, αποτέλεσε όνειδος για την ελληνική κοινωνία. Αυτή η κατάντια δεν αξίζει, όχι στους Ανθρώπους που μας ανάθρεψαν, αλλά σε κανένα έμψυχο ον.

Απαιτούνται άμεσα πρωτοβουλίες, ώστε επιτέλους και η Χώρα μας να αποκτήσει ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας για όλες τις γιαγιάδες και όλους τους παππούδες, ανεξαρτήτως οικονομικής επιφάνειας ή γνωριμιών.

Δίχτυ Αξιοπρέπειας, Σεβασμού και Ασφάλειας, ενδεικτικά:

 Με θωράκιση και ενίσχυση του υπό διάλυση Εθνικού Συστήματος Υγείας, ώστε να παρέχει ποιοτικές και πλήρεις υπηρεσίες, και να μην αποτελεί χώρο ευτελισμού της ανθρώπινης προσωπικότητας.

 Με πλήρη αναγέννηση του πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας δομών φροντίδας ηλικιωμένων, ώστε να μην είναι κολαστήρια, ούτε άψυχοι προθάλαμοι νεκροτομείου. Να λειτουργούν πλήρως στελεχωμένες με όλες τις αναγκαίες ειδικότητες προσωπικού, παρέχοντας πολύπλευρες υπηρεσίες και δραστηριότητες, υπό αυστηρότατες εγγυήσεις για το επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών και σε ένα πλαίσιο διαρκών ανεξάρτητων ελέγχων και διαφάνειας.

 Με στήριξη, εμπλουτισμό και ενδυνάμωση των Κοινωνικών Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε ανθρώπινο δυναμικό, πόρους, αρμοδιότητες και διαυγές νομικό πλαίσιο.

 Με ένα πλαίσιο ρεαλιστικών πρωτοβουλιών, που θα βάλουν ξανά δυναμικά στο “παιχνίδι” της ζωής, όσους πρόωρα και αδιάφορα πετάχτηκαν “στον πάγκο”.

Είναι στο χέρι όλων μας, να αγωνιστούμε, ώστε το να γερνάμε σε αυτή τη Χώρα, να μην αποτελεί απειλή, αλλά ευλογία. #Κανείς Μόνος »

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ