Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, Ο 3ος ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΔΕΝ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ, ΑΛΛΑ ΑΣΘΕΝΕΙ ΒΑΡΙΑ

Στις εκδηλώσεις για την εορτή του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη συμμετείχε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη. Ειδικότερα, η Λαρισαία Βουλευτής παρευρέθηκε στη Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Με κατάνυξη εορτάζουμε και φέτος τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, προστάτη της Δικαιοσύνης. Κάθε χρόνο πλημμυρίζω με δέος, αναγιγνώσκοντας το βίο του Αγίου, που αποτελεί λαμπρό παράδειγμα απύθμενης πίστης.
Μας διδάσκει ότι η αυταπάρνηση, η ανιδιοτέλεια και η αυτοθυσία, δεν έχουν όρια. Μέλος του Αρείου Πάγου, είδε το φως της αλήθειας μέσα από το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου και δεν δίστασε να εγκαταλείψει τη βολή των γήινων αξιωμάτων και του υλικού πλούτου, για να αξιωθεί τις δάφνες του μαρτυρίου για τον Κύριο.

Ο Άγιος Διονύσιος εμφύσησε ιερά πνοή στην τυπική έννοια της Δικαιοσύνης. Της άνοιξε νέους ορίζοντες, ώστε να μην αποτελεί μόνο εργαλείο επαγγελματικού βιοπορισμού, αλλά οδό κοινωνικής προσφοράς και διανομής αγάπης.

Υπηρέτησε τη Δικαιοσύνη με ανεπίληπτο ήθος, καθαρότητα και σοφία. Τη συνείδησή του δεν τη λύγιζε καμία δύναμη. Στην πορεία της επίγειας ζωής του, “πεινούσε” και “διψούσε” για Δικαιοσύνη, κατά τη ρήση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού «Μακάριοι οι πεινώντες και διψώντες δικαιοσύνην ότι αυτοί χορτασθήσονται».

Υπό τη σκέπη Του, όλοι εμείς οι υπηρέτες της Νομικής Επιστήμης και της Δικαιοσύνης, ας εμπνευστούμε με ταπεινότητα από τις αξίες, τα ιδανικά και τα πεπραγμένα Εκείνου.
Ο φετινός εορτασμός βρίσκει την Ελληνική Δικαιοσύνη, τον 3ο πυλώνα του δημοκρατικού πολιτεύματος, σε εξαιρετικά δυσμενή θέση. Τα πολύπλευρα προβλήματα των Δικαστικών Λειτουργών, των Δικηγόρων και των Δικαστικών Υπαλλήλων, αντί να επιλύονται, γιγαντώνονται. Οι καθυστερήσεις στην απονομή Δικαιοσύνης, ουσιαστικά αγγίζουν τα όρια αρνησιδικίας. Η κακή νομοθέτηση, με την πολυνομία και τις αλλεπάλληλες προχειρογραμμένες τροποποιήσεις, δημιουργεί επικίνδυνη ανασφάλεια δικαίου.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό, οι ανεπαρκείς και απαρχαιωμένες υποδομές, προκαλούν καθημερινά χαοτικές καταστάσεις. Η διάρρηξη της σχέσης εμπιστοσύνης πολιτών – Δικαιοσύνης, που καταγράφεται σε πλήθος ερευνών, γεννά προβληματισμό. Οι “πληγές” που έχει επιφέρει η Κυβέρνηση, αλλά και η προηγούμενη, στο Κράτος Δικαίου και στη Δημοκρατία, ναρκοθετούν θεμελιώδη Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Σήμερα, η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, δεν εορτάζει, αλλά ασθενεί βαριά.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε σε μια Δικαιοσύνη ασπίδα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αποκούμπι και ελπίδα των ευάλωτων. Θεσμικό αντίβαρο στην εκάστοτε κυβερνητική αυθαιρεσία. Για εμάς, ο εκσυγχρονισμός, η ταχύτητα και η ποιότητα απονομής της, ιδίως δε η θωράκιση και εμπέδωση της ανεξαρτησίας της, αποτελούν προτεραιότητες. Απαιτείται όραμα και σχέδιο, συνέπεια και αξιοπιστία.

Γιατί χωρίς Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει Δημοκρατία.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ