Η ΗΘΙΚΗ, Η ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Ο Χρ. Καπετάνος για την εορτή του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη

Σήμερα η Εκκλησία μας, τιμά την μνήμη του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου επισκόπου Αθηνών, ο οποίος έζησε τον 1ο μ.Χ. αιώνα και υπήρξε εκ των επιφανών Αθηναίων πολιτών. Υπηρέτησε την δικαιοσύνη ως ανώτατος δικαστικός, μέλος του ανώτατου δικαστηρίου των Αθηνών του Αρείου Πάγου. Ήταν εκείνος που κατηχήθηκε από τον ίδιο τον Απόστολο Παύλο, βαπτίσθηκε και αξιώθηκε να διαδεχθεί τον πρώτο επίσκοπο των Αθηνών Άγιο Ιερόθεο στον Επισκοπικό Θρόνο.

Σήμερα όμως μαζί με τον Άγιο Διονύσιο, γιορτάζει και όλος ο νομικός κόσμος καθώς, ο Άγιος λόγω της ιδιότητος του Αρεοπαγίτου που κατείχε, έχει ορισθεί από την Εκκλησία μας ως προστάτης της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, Δικαστών, Δικαστικών Υπαλλήλων και Δικηγόρων.

Η Δικαιοσύνη αποτελεί διαρκή και επιτακτική ανθρώπινη ανάγκη. Δεν απορρέει αποκλειστικά από τη Νομική Επιστήμη και τους κανόνες του Δικαίου, ούτε αφορά μόνον την τήρηση των νόμων και την επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες. Η Δικαιοσύνη ως ανώτερη έννοια, πηγάζει από τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να διακρίνουν και τους φορείς της: την ηθική, την γνώση και τη συνείδηση, που είναι βασικές αρχές, οι οποίες πρέπει να συνυπάρχουν με την ιδιότητα του ΝΟΜΙΚΟΎ ΠΑΡΑΣΤΆΤΗ.

Ο Ύψιστος αυτός θεσμός εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των πολιτών της πατρίδας μας.
Τα τελευταία μάλιστα χρόνια έχουν γίνει βήματα προς τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και την γρηγορότερη απονομή της δικαιοσύνης. Σίγουρα όμως χρειάζονται πολλά ακόμη να γίνουν.

Εύχομαι σε όλους τους συναδέλφους δικηγόρους, στους δικαστικούς λειτουργούς και στους Γραμματείς των δικαστηρίων του νομού Λάρισας, Υγεία, Δύναμη και Αποφασιστικότητα στο υψηλό τους λειτούργημα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ