ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΤΕ ΦΘΗΝΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΕΡΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Συμβουλές για φθηνότερη και αποδοτικότερη θέρμανση έδωσε ο μηχανολόγος μηχανικός και ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ .

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ένα σχετικό παράδειγμα:

Μια τυπική κατοικία 80 τ.μ – 100 τ.μ που βρίσκεται στη β΄ κλιματική ζώνη στο λεκανοπέδιο Αθηνών μπορεί να χρησιμοποιήσει τα παρακάτω συστήματα θέρμανσης:

Με καυστήρα πετρελαίου και καλοριφέρ
Εάν υπολογιστεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στο 1,30 ευρώ το λίτρο, συμπεριλαμβανομένης και της επιδότησης των 25 λεπτών, τότε το μηνιαίο κόστος θέρμανσης είναι περίπου στα 390 ευρώ.

Με καυστήρα φυσικού αερίου και καλοριφέρ
Ένα τέτοιο σπίτι καταναλώνει 3.000 κιλοβατώρες τον μήνα με 14 λεπτά την κιλοβατώρα, συμπεριλαμβανομένης και της επιδότησης των 9 λεπτών. Το μηνιαίο κόστος της θέρμανσης ανέρχεται στα 420 ευρώ.

Εάν η θερμική κιλοβατώρα πάει στα 13 λεπτά το κόστος είναι ίδιο με αυτό του πετρελαίου. Άρα δεν χρειάζεται να γίνει καμία αντικατάσταση του καυστήρα. Και εάν λειτουργούν και τα τρία κλιματιστικά ( ένα 18άρι και δύο εννιάρια ) σε αυτό το σπίτι, τότε το μηναίο κόστος ανέρχεται στα 216 ευρώ, συμπλήρωσε.

ΒΕΛΤΙΣΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΓΙΑ ΤΥΠΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Εν συνεχεία εξήγησε ποιος είναι ο πιο βέλτιστος τρόπος θέρμανσης για μια τυπική κατοικία. « Ο βέλτιστος τρόπος θέρμανσης είναι η συνδυαστική θέρμανση. Διότι με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε και φθηνότερη λειτουργία της θέρμανσης άρα και ποιοτικότερη με πετρέλαιο καλοριφέρ και κλιματιστικά» τόνισε και πρόσθεσε ότι «το κόστος βγαίνει 303 ευρώ αντί για 390 ευρώ που θα ήταν μόνο με πετρέλαιο ενώ με φυσικό αέριο βγαίνει 318 ευρώ και μόνο για φυσικό αέριο θα ήταν 420 ευρώ».

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Επίσης ανέφερε ποια είναι τα πλεονεκτήματα συνδυαστικής θέρμανσης. Όπως είπε αυτά είναι:

μικρότερο μηνιαίο κόστος

ποιοτικότερη θέρμανση.

μικρότερο κόστος συντήρησης

η αξιοποίηση θερμοχωρητικότητας των δομικών στοιχείων της κατοικίας όταν κλείνει η θέρμανση. Δηλαδή η ικανότητα που έχουν οι τοίχοι να αποθηκεύουν θερμότητα και όταν πέφτει η θερμοκρασία στο εσωτερικό του δωματίου την αποδίδουν, με αποτέλεσμα οι τοίχοι να λειτουργούν σαν καλοριφέρ, συμπλήρωσε.

ΤIPS ΓΙΑ ΕΞΥΠΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Τέλος αποκάλυψε tips για έξυπνη διαχείριση της θέρμανσης. Αναλυτικά:

Να αερίζεται η κατοικία τουλάχιστον τουλάχιστον 10 λεπτά το μεσημέρι, γιατί ούτε το πρωί ούτε το βράδυ λειτουργεί θετικά ως προς το κομμάτι εξοικονόμησης ενέργειας.

Οι πολίτες θα πρέπει να ανοίγουν τις κουρτίνες , τα παντζούρια, τα ρολά σε όλα τα δωμάτια που έχουν νότιο ή νοτιοδυτικό ή νοτιοανατολικό προσανατολισμό. «Με αυτόν τον τρόπο έχουμε πετύχει μια προθέρμανση, εκμεταλλευόμαστε παθητικά τη θέρμανση του κτιρίου ». συμπλήρωσε.

Μετά τη δύση του ηλίου που πέφτει και η θερμοκρασία, οι πολίτες θα πρέπει να κλείνουν τα ρολά για να μην αφήνουν να φεύγει η θερμότητα από το εσωτερικό του σπιτιού προς τα έξω. Ενώ το μεσημέρι συμβαίνει το ανάποδο, μπαίνει η θερμότητα από την ηλιακή ακτινοβολία στο εσωτερικό. Το βράδυ την εγκλωβίζουν οι πολίτες επειδή την αφήνουν από τα κουφώματα να περάσει προς τα έξω, είπε.

Οι πολίτες θα πρέπει να βάζουν τον θερμοστάτη στους 18 βαθμούς με ταυτόχρονη λειτουργία του ανεμιστήρα. Αυτός ο ανεμιστήρας ουσιαστικά κινεί τον θερμό αέρα στο δωμάτιο και η αίσθηση που έχει κανείς είναι ότι ενώ το σύστημα είναι ρυθμισμένο στους 18 βαθμούς είναι τρεις βαθμούς παραπάνω δηλαδή στους 21 βαθμούς.

Ντύσιμο τμήματος του τοίχου με αλουμινόχαρτο που βρίσκεται στην πλάτη του καλοριφέρ. Οι πολίτες μπορούν να πάρουν αλουμινόχαρτο από το σούπερ μάρκετ και να ντύσουν το κομμάτι που είναι πίσω από το καλοριφέρ στην μεριά του τοίχου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ