ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ “C-OSMOS-IS” ΤΟ 6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Εrasmus+ “C-osmos-is” με κωδικό 2020-1-DE03-KA229-077284_4, πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2022, η 3η προγραμματισμένη συνάντηση εκπαιδευτικών και μαθητών των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, στην πόλη San Fernando de Henares της Ισπανίας και στο σχολείο IES Vega del Jarama.

Το «C-osmos-is» αντανακλά την ιδέα ότι εισερχόμαστε σε ένα νέο «κόσμο» και μαθαίνουμε γι’ αυτόν και τον πολιτισμό του μέσω της «όσμωσης» με την έννοια της μάθησης. Η κοινωνική και εκπαιδευτική αξία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς είναι συστατική σε αυτό το διαθεματικό έργο. Τα σχολεία που συμμετείχαν στην συγκεκριμένη κινητικότητα, IES Vega del Jarama (San Fernando de Henares, Ισπανία), Liceo “G. Cesare – M. Valgimigli” (Ρίμινι, Ιταλία), Christian-von-Dohm-Gymnasium (Goslar, Γερμανία), 6o Gymnasio Larisas ( Λάρισα, Ελλάδα), Kunskapsskolan Örebro (Örebro, Σουηδία), βρίσκονται όλα κοντά σε τοποθεσίες που έχουν χαρακτηριστεί ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (π.χ. Alcalá de Henares, Malatesta Library, Rimini, ορυχείο αργύρου Rammelsberg, Goslar, Μετέωρα, Skogskykogården, Στοκχόλμη) και σχετίζονται με μια διαφορετική εστίαση στο πλαίσιο του έργου, το οποίο είναι δομημένο σε πέντε διαφορετικές περιόδους με επίκεντρο τις συναντήσεις των μαθητών.

Την πρώτη ημέρα (19/9) συναντήθηκαν οι αντιπροσωπίες όλων των συμμετεχόντων χωρών στο Ισπανικό σχολείο, πραγματοποιήθηκαν διάφορες δραστηριότητες γνωριμίας και έγινε παρουσίαση του σχολείου της κάθε χώρας. Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στα αξιοθέατα του San Fernando και μας υποδέχθηκε αντιπροσωπεία στο Δημαρχείο της πόλης όπου μας έγινε παρουσίαση της ιστορίας της πόλης.

Την Τρίτη το πρωί (20/9) οι μαθητές ετοίμασαν ερωτηματολόγια για την επίσκεψη στη Μαδρίτη. Στη συνέχεια αναχωρήσαμε για την πόλη της Μαδρίτης όπου ξεναγηθήκαμε στο μοναδικό μουσείο El Prado με τα έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και συλλέξαμε υλικό για δραστηριότητες. Περιηγηθήκαμε στο κέντρο της Μαδρίτης, στην πλατεία Mayor, πλατεία Sol και ξεκουραστήκαμε στο πάρκο Retiro.

Την Τετάρτη 21/9 αναχωρήσαμε για το Toledo (Περιοχή Παγκόσμιας Κληρονομιάς), ένα αμάλγαμα τριών διαφορετικών πολιτισμών, ένα σταυροδρόμι όπου συνυπήρξαν ετερόκλητες κουλτούρες κι όπου ακόμη διατηρείται άψογα η μαυριτανική, εβραϊκή και χριστιανική της ιστορία, ξεναγηθήκαμε στην πόλη και συλλέξαμε και εδώ υλικό για περαιτέρω σχολικές δραστηριότητες. Επισκεφθήκαμε επίσης το σπίτι που έζησε ο κορυφαίος Έλληνας ζωγράφος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco).

Την Πέμπτη 22/9 το πρωί έγινε παρουσίαση των εργασιών και ακολούθησε συζήτηση για τα έργα/αριστουργήματα που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες. Στη συνέχεια αναχωρήσαμε για την πόλη Alcala De Henares, περιοχή Παγκόσμιας Κληρονομιάς -εκεί ιδρύθηκε το δεύτερο Πανεπιστήμιο της Ευρώπης και το πρώτο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης- και μέσα στα τείχη της εκπαιδεύτηκαν πολλές διάσημες προσωπικότητες της ισπανικής ιστορίας και της παγκόσμιας λογοτεχνίας και ξεναγηθήκαμε στα πιο γνωστά αξιοθέατα της περιοχής με ιδιαίτερη έμφαση στο Πανεπιστημιακό Campus όπου γνωρίσαμε την ιστορία του από την ίδρυσή του. Ο Miguel Cervantes Saavedra γεννήθηκε στην Alcala de Henares. Εδώ είναι το σπίτι-μουσείο και η εντυπωσιακή πλατεία με το ίδιο όνομα τα οποία επίσης επισκεφθήκαμε.

Την Παρασκευή 23/9 οργανώθηκε διαγωνισμός ζωγραφικής στο εργαστήριο ζωγραφικής του σχολείου με συμμετοχή όλων των μαθητών από όλες τις χώρες. Στη συνέχεια δόθηκαν διπλώματα συμμετοχής σε όλους μας και η εκπαιδευτική μας εβδομάδα έκλεισε με αποχαιρετιστήριο πάρτι που οργανώθηκε από το Ισπανικό σχολείο υποδοχής.

Η παιδαγωγική ομάδα του 6ου Γυμνασίου Λάρισας αποτελούνταν από τον διευθυντή του σχολείου κ. Βασίλειο Παπαμαργαρίτη, τον εκπαιδευτικό κ. Γεώργιο Κακαράντζα, τις μαθήτριες Μελίνα-Μαρία Κατσαβού (Γ΄ Τάξη), Αποστολία Βράκα (Γ΄ Τάξη), Γεωργία Μπρέλλα (Β΄ Τάξη) και τον μαθητή Θεόδωρο Ευθυμιάκο (Β΄ Τάξη).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ