ΤΙ ΜΑΘΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΟ ΑΛΩΠΕΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ…

Γράφει ο δημοτικός σύμβουλος Απ. Παπαπαρίσης που έκανε τη σχετική ερώτηση προς τη δημοτική αρχή του δήμου Λαρισαίων

Η ερώτησή μου με θέμα “Οδός Αλωπεκής: Ένας εγκαταλελειμμένος δρόμος” συζητήθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αν και στην αρχή ο αρμόδιος αντιδήμαρχος προσπάθησε να απαξιώσει την ερώτηση και να υποβαθμίσει το θέμα, στη συνέχεια από τα λεγόμενά του αποδείχτηκε ότι ορθώς υποβλήθηκε καθόσον μάθαμε αρκετά πράγματα για το λόγο που υφίστανται αυτήν την επί τετράμηνο ταλαιπωρία οι συμπολίτες μας.

Αυτά κατέγραψα και τα παραθέτω:

Μάθαμε ότι το Σεπτέμβριο του 2019 παραδόθηκε η παράκαμψη της Λάρισας από τη ΔΕΥΑΛ προς τη Γεωργική Σχολή με αποτέλεσμα από το 2018 τα όμβρια ύδατα να μην μπορούν πλέον να εκτονώνονται και να εμφανίζονται συχνά – πυκνά πλημμυρικά φαινόμενα.

Μάθαμε ότι τον Ιούλιο του 2021 (3 χρόνια μετά) η ΔΕΥΑΛ υπέγραψε σύμβαση για κατασκευή συλλεκτήριων αγωγών για όμβρια ύδατα με συμβατική υποχρέωση ολοκλήρωσης 10 μήνες.

Μάθαμε ότι το έργο ξεκίνησε στην οδό Αλωπεκής μετά το τέλος της συμβατικής περιόδου και σταμάτησε περί τα τέλη του ιδίου μήνα. Ήδη βρισκόμαστε στον 15ο μήνα από τη έναρξη του έργου.

Μάθαμε ότι με τις διερευνητικές τομές που έκανε ο εργολάβος βρήκε πυκνές παροχετεύσεις και αγωγό φυσικού αερίου με αποτέλεσμα να μην μπορεί να περάσει αγωγός της προβλεπόμενης διατομής.

Μάθαμε ότι οι εργολάβοι δε θέλουν να ολοκληρώσουν τα έργα λόγω της κρίσης και ότι τους δίνεται η δυνατότητα να πάρουν παράταση το 50% του συμβατικού χρόνου αποπεράτωσης.

Μάθαμε ότι ο εργολάβος σταμάτησε το έργο γιατί ζητάει να πληρωθεί μέσω αναθεωρητικού πίνακα για πράγματα που δεν δικαιούται. Ότι δεν υπάρχει δικαστική διαμάχη αλλά αναμένεται απόφαση από αποκεντρωμένη διοίκηση επί προσφυγής που υποβλήθηκε.

Μάθαμε ότι θα μπορούσε(?) η ΔΕΥΑΛ να προβεί στην αποκατάσταση των τομών αλλά και στην ολοκλήρωση του έργου πλην όμως δεν το έπραξε για να μη ρίξει λάδι στη φωτιά, όπως αναφέρθηκε, και …φύγει ο εργολάβος.

Μάθαμε ότι το έργο είναι προγραμματισμένο να τελειώσει εντός του 2022 και ότι το ζήτημα των τομών στις οδούς Ελευθερίας και Αλωπεκής, που είναι και το κύριο πρόβλημα αν δεν το αποκαταστήσει ο εργολάβος θα το πράξει η ΔΕΥΑΛ.

Αυτό που δεν μάθαμε είναι τι, εάν και πότε θα γίνει κάτι με τους γύρω δρόμους (Καψούρη, Παπαζαχαρίου, Τυχερού, Φουρτούνα κλπ) που έχουν κι αυτές το κακό τους χάλι.

Οψόμεθα… Θα παρακολουθούμε τυχόν εξέλιξη….

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ