ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑ Η ΠΟΛΗ ΜΟΥ

Ξενάγηση στο ιστορικό Κονάκι Χαροκόπου

Με το Φθινόπωρο ξαναρχίζουν οι Σαββατιάτικοι περίπατοι της Κίνησης Πολιτών «Λάρισα η Πόλη μου». Γνώστες τοπωνυμίων και περιοχών γίνονται οδηγοί Λαρισαίων πολιτών για μια καλύτερη γνωριμία με την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Οι περίπατοι της φετινής περιόδου ξεκινούν το ερχόμενο Σάββατο 8 Οκτωβρίου και ώρα 11.30 π.μ. στο Κονάκι (Πύργο) Χαροκόπου (στην είσοδο της Γιάννουλης). Οδηγός θα είναι ο αρχιτέκτονας Βασίλειος Τσολάκης, εκδότης φωτογραφικού λευκώματος για τον Πύργο Χαροκόπου.

Ο «Πύργος Χαροκόπου» είναι ένα ιστορικό κτιριακό συγκρότημα των αρχών του προηγούμενου αιώνα με αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Άρχισε η ανοικοδόμηση του το έτος 1902 με χρήματα του κεφαλλονίτη Παναγή Χαροκόπου σε σχέδια του επίσης κεφαλλονίτη και αρχιτέκτονα των ανακτόρων, Αναστάσιου Μεταξά. Το κονάκι αποτελείται από το συγκρότημα των αποθηκών, τον ορνιθώνα, τον ανεμόμυλο με τις δεξαμενές, τα ξηραντήρια και τους βοηθητικούς χώρους για τις αγροτικές εργασίες. Το κυρίως κτίριο αποτελείται από δυο ορόφους, ημιυπόγειο και έναν προεξάρχοντα πύργο, ο οποίος καθιέρωσε το κονάκι στην τοπική μνήμη ως «Πύργο Χαροκόπου». Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα διατηρητέα πολιτιστικά μνημεία του Νομού Λάρισας και όλης της χώρας, το οποίο δίνει ταυτότητα στην πόλη, στον νομό και καταγράφεται ως ένα μνημείο με σοβαρά στοιχεία ιστορίας για τη χώρα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ