ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΝΤΑΝΤΑΔΕΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ»

Ενημερωτικό σημείωμα εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας για το Μητρώο Επιμελητών και για το έργο «Νταντάδες της Γειτονιάς». Στο σημείωμα αναφέρονται τα εξής:

Το έργο αφορά τη φύλαξη βρεφών και νηπίων ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών. Η φύλαξη γίνεται είτε στο σπίτι του παιδιού είτε του επιμελητή/της επιμελήτριας.
Οι νταντάδες νομικά και τυπικά ονομάζονται επιμελητές και επιμελήτριες. Για κάθε παιδί δίνεται ένα voucher είτε 250€ είτε 150€.

Το voucher των 250€ δικαιούνται οι μητέρες (κυρίως) που εργάζονται με πλήρη απασχόληση, οι ελεύθερες επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενες.

Το voucher των 150€ δικαιούνται οι μητέρες (κυρίως) που ημιαπασχολούνται, είναι άνεργες με ενεργή κάρτα ανεργίας και όσες έχουν λάβει voucher από το πρόγραμμα εναρμόνιση (βρεφονηπιακοί) με την προϋπόθεση της χρήσης του σε διαφορετικές ημέρες και ώρες.

Επιδοτείται μέρος του κόστους της φύλαξης των βρεφών και νηπίων με σκοπό την ενίσχυση της οικογένειας και κυρίως των εργαζόμενων μητέρων αλλά και την αύξηση της απασχόλησης των επιμελητών/τριών.

Προσόντα επιμελητών/τριων:

Πτυχιούχοι βρεφονηπιοκόμοι και άλλων σχετικών ειδικοτήτων

Με γνώσεις πρώτων βοηθειών για βρέφη και νήπια

Με έλεγχο ποινικού μητρώου και σωματικής και ψυχικής καταλληλότητας από γιατρούς του ΕΣΥ

‍Οφέλη για τους επιμελητές/τις επιμελήτριες:

Οι επιμελητές/τριες πληρώνονται με εργόσημο: αυτό σημαίνει ότι θα είναι για πρώτη φορά ασφαλισμένοι και θα έχουν φαρμακευτική κάλυψη και νοσοκομειακή περίθαλψη.
Μπορείτε σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε τον χώρο σας για τη φύλαξη των παιδιών να αυξήσετε το εισόδημά σας κατ’ αναλογία των παιδιών που επιμελείστε (έως 3).

Η εγγραφή στο Μητρώο Επιμελητών/τριών δεν σας δεσμεύει από το να εργαστείτε και αλλού και δεν δημιουργεί λογιστικές υποχρεώσεις (μπλοκάκι), καθώς ο χώρος σας δεν μετατρέπεται σε επαγγελματικός.
Το γεγονός ότι είστε μέλος του Μητρώου Επιμελητών αυξάνει τα τυπικά σας προσόντα.

‍Στόχος του προγράμματος:

Ο στόχος του προγράμματος είναι διττός. Στοχεύουμε αφενός στην υποστήριξη και τη διευκόλυνση των γυναικών μητέρων (και πατέρων κηδεμόνων), προκειμένου μετά την απόκτηση ενός παιδιού να πετύχουν την πλήρη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και τη συνέχιση της επαγγελματικής τους καριέρας και αφετέρου στη μείωση της αδήλωτης εργασίας μέσω της ενθάρρυνσης άνεργων, κυρίως, γυναικών, κατόπιν πιστοποίησης, να εργασθούν ως επιμελητές/τριες.

Με το έργο το υπουργείο θέλει να ενισχύσει τη γυναικεία εργασία, να προωθήσει την εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και να εμπλουτίσει τις επιλογές των γονέων για την καλύτερη φροντίδα των παιδιών τους.

Παρέχει για πρώτη φορά κάλυψη των:

Ελεύθερων επαγγελματικών και αυτοαπασχολούμενων
Εργαζόμενων με κυλιόμενο ωράριο (κατηγορίες π.χ. νοσηλευτών/γιατρών)
Εργαζόμενων τα σ/κ

Α‍ξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει συμπληρωματικότητα της δράσης με το πρόγραμμα των βρεφονηπιακών καθώς δεν απαγορεύεται η λήψη voucher και από τα δύο προγράμματα για το ίδιο παιδί με την προϋπόθεση οι υπηρεσίες να παρέχονται σε διαφορετικές ώρες και να δικαιολογούνται από την μορφή απασχόλησης της ωφελούμενης μητέρας / πατέρα.

‍Εγγραφή των επιμελητών/τριων στο Μητρώο Επιμελητών της ΓΓΔΟΠΙΦ:

Ηλεκτρονική διαδικασία κατάθεσης δικαιολογητικών και εγγραφής των υποψήφιων επιμελητών/τριων στο ntantades.gov.gr

Η πλατφόρμα άνοιξε για τις/τους ενδιαφερόμενες/ους επιμελήτριες/ές στις 29 Μαρτίου 2022.

Ευέλικτη και φιλική προς το χρήστη διαδικασία.

Παρέχεται τηλεφωνική υποστήριξη από helpdesk της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-20:00.

Δίνεται η δυνατότητα για όσες/όσους δεν έχουν πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών για βρέφη και παιδιά να δηλώσουν συμμετοχή σε αντίστοιχο πρόγραμμα του ΕΚΑΒ δωρεάν. (το αιτείστε στην πλατφόρμα)

Η πλατφόρμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί για τους γονείς με τη δυνατότητα λήψης voucher μόλις συμπληρωθεί ένας ασφαλής αριθμός επιμελητριών/των.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ