Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΤΑ ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΩΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟ ΚΑΙ ΤΗ ΓΑΛΗΝΗ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ

Στη Γαλήνη και τον Πλατύκαμπο του Δήμου Κιλελέρ και συγκεκριμένα στις εκδηλώσεις για την 79η επέτειο από την εκτέλεση των συμπατριωτών μας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, παρευρέθηκε το πρωί της Κυριακής η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Μετά το πέρας των επιμνημόσυνων δεήσεων και της κατάθεσης στεφάνων στις δύο Κοινότητες, η Λαρισαία Βουλευτής δήλωσε τα εξής:
«Με ξεχωριστή συγκίνηση βρίσκομαι σήμερα στη γενέτειρά μου, για να τιμήσουμε όλοι μαζί τους ηρωικούς προγόνους μας, που θυσιάστηκαν για τη Λευτεριά της πατρίδας μας.

Η θηριωδία που συντελέστηκε εις βάρος τους από τους εγκληματίες ναζί δεν θα ξεχαστεί. Το αίμα τους, που κύλησε ποτάμιστα χώματά μας, δεν πήγε χαμένο. Έγινε κόκκινος Φάρος που μας προειδοποιεί εις τους αιώνες πως ο αγώνας κατά του φασισμού είναι διαρκής. Μπορεί να κερδίζουμε μια μάχη, αλλά ο πόλεμος είναι πάντα μπροστά μας.
Στον τόπο θυσίας των προγόνων μας, ανανεώνουμε σήμερα την υπόσχεση να συνεχίσουμε από γενιά σε γενιά το νήμα της δικής τους αντίστασης, να φανούμε αντάξιοι στο ιερό χρέος μνήμης και τιμής.

Εδώ στο μαρτυρικό Κιλελέρ, με εθνική ομοψυχίαξεκαθαρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση “ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ”. Στη δική μας γη, δεν υπάρχει χώρος για φασίστες.

Οι σύγχρονες εξελίξεις καθιστούν σαφές πως με τον φασισμό δεν έχουμε τελειώσει. Η επέλαση της ακροδεξιάς μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε Χώρες όπως η Ιταλία και Σουηδία, αλλά και όσα εξακολουθούν να συμβαίνουν στην Ελλάδα, μας υπενθυμίζουν ότι ημάχη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία, είναι συνεχής.

Η διαρκής επαγρύπνηση ενάντια στο φανατισμό και τη μισαλλοδοξία, αποτελεί αποστολή όλων των δημοκρατών.
“Όσοι έπεσαν στο χώρο ετούτο, εγείρονται και προχωρούν στην ιστορία, κι ο λαός μαζί τους, εκεί που σμίγουν φως και χώμα κι όνειρο, εκεί που λευτεριά κι Ελλάδα είν’ ένα”.

Οι στίχοι αυτοί του Γιάννη Ρίτσου αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα στη Γαλήνη και τον Πλατύκαμπο.
Από το σημερινό προσκύνημα, κρατάμε το φως των κεριών στη μνήμη των παππούδων μας, για ναφωτίζει τα βήματά μας στο αλησμόνητο συλλογικό καθήκον γιαμηδενική ανοχή στον αυταρχισμό, για εκρίζωση των φασιστικών και ναζιστικών παραφυάδων, που στον Τόπο μας έχουμε πληρώσει τόσο ακριβά.»