ΣΤΙΣ 100 ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΟΥΔΕΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Νέα «πράσινη» διάκριση για την Περιφέρεια Θεσσαλίας που επιλέχτηκε να συμμετάσχει στην αποστολή της Ε.Ε. για 100 κλιματικά ουδέτερες περιοχές έως το 2030. Πρόκειται για ένα καινοτόμο εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο τον μετασχηματισμό 100 ευρωπαϊκών πόλεων και Περιφερειών προς την ουδετερότητα του κλίματος έως το 2030.

Οι 100 πρωτοπόροι, που επιλέχτηκαν μετά από απαιτητική διαδικασία αξιολόγησης, θα λειτουργήσουν ως ευρωπαϊκοί κόμβοι καλών πρακτικών και καινοτομίας για την πράσινη μετάβαση, στο σύνολο της Ευρώπης.

«Η επιλογή της Θεσσαλίας στην ευρωπαϊκή αποστολή για τις 100 κλιματικά ουδέτερες περιοχές μέχρι το 2030, αποτελεί μεγάλη τιμή και επιβραβεύει στην πράξη το στρατηγικό σχέδιο έργων και δράσεων που χρηματοδοτεί και υλοποιεί η Περιφέρεια τα τελευταία χρόνια για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

«Η κλιματική κρίση δεν είναι μόδα. Κάποιοι βλέπουν μόνο την αύξηση της θερμοκρασίας της γης και αδυνατούν να συλλάβουν τις έντονες επιπτώσεις στα τρόφιμα και στην έλλειψη φυσικών πόρων. Αυτάρκεια σε νερό, αυτάρκεια στη διατροφική αλυσίδα, πράσινη, φθηνή ενέργεια made in Greece από Υδροηλεκτρικά Έργα, όπως η Μεσοχώρα: Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα μιας εποχής πολλαπλών κρίσεων και μεγάλης αβεβαιότητας. Για αυτό και εμείς σχεδιάζουμε με σύμμαχο τη φύση και τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το μεγαλύτερο δίκτυο Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Ιδρυμάτων SDSN σε συνεργασία με τον Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών η Περιφέρεια Θεσσαλίας καταγράφει τη μεγαλύτερη πρόοδο, μεταξύ όλων των Περιφερειών της χώρας, στην επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Σύνθημά μας είναι «ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις».

Είμαστε η Περιφέρεια με τα περισσότερα μέτρα και δράσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας, μια Περιφέρεια χωρίς ανεξέλεγκτες χωματερές, χωρίς περιβαλλοντικά πρόστιμα από την Ε.Ε., με δημόσιες υποδομές διαχείρισης αποβλήτων που δεν επιβαρύνουν οικονομικά τον πολίτη, με Βιολογικούς καθαρισμούς σε όλους τους οικισμούς με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων αλλά και σε «ευαίσθητες» τουριστικές περιοχές με μικρότερο πληθυσμό, η Περιφέρεια με το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στην Ν.Α. Ευρώπη, την ανασύσταση της λίμνης Κάρλα, με βραβευμένα καινοτόμα green deal έργα όπως οι ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοσίων κτιρίων και του οδοφωτισμού στο σύνολο του οδικού δικτύου αρμοδιότητας μας, ολοκληρωμένες στρατηγικές για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, έργα ύδρευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, υπογειοποιήσεις αρδευτικών αγωγών και εγκατάσταση συστημάτων inverter και προγράμματα με πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα όπως η διαχείριση κενών αγροτικών σκευασμάτων, η περισυλλογή νεκρών ζώων και το πρόγραμμα ΤΥΤΩ για τον οικολογικό έλεγχο των τρωκτικών που πλήττουν τις καλλιέργειες στο θεσσαλικό αγροτικό οικοσύστημα».

Η Ευρωπαϊκή Αποστολή – Mission Board «100 climate neutral cities by 2030» αποτελεί ένα ολιστικό σύστημα διακυβέρνησης, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό, που θα καλύψει τις ανάγκες επανασχεδιασμού και αναζωογόνησης των αστικών περιοχών με αναμενόμενα αποτελέσματα τη βελτίωση της ποιότητας και της αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος, της ενεργειακής απόδοσης και της ποιότητας των κτιρίων, του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του υπαίθριου δημόσιου χώρου, τη μείωση παραγωγής ρύπων από τις καθημερινές μετακινήσεις, την εξοικονόμηση φυσικών πόρων καθώς και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αστικών περιοχών.

Η υλοποίηση των δράσεων αυτών θα συνδέσει τις υφιστάμενες με τις νέες πρωτοβουλίες και πολιτικές της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκά Προγράμματα που ήδη τρέχουν π.χ. Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, Βιώσιμες Αστικές Αναπλάσεις) με συνολικό παρονομαστή την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Οι περιοχές που συμμετέχουν στην Αποστολή θα συμμετάσχουν σε ένα ολοκληρωμένο πλάνο ολιστικών παρεμβάσεων, θα έχουν την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητα τους (re-branding) και μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε., θα μπορούν να υλοποιήσουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Καθεμιά από τις 100 περιοχές θα υπογράψει «Σύμβαση για το Κλίμα», η οποία θα είναι προσαρμοσμένη στην πραγματικότητα κάθε περιοχής και θα αναπτυχθεί μέσω μιας διαδικασίας συνδημιουργίας, ώστε να ακουστούν όλες οι φωνές σε όλα τα επίπεδα. Τελικός σκοπός της Ευρωπαϊκής Αποστολής είναι οι 100 επιλεγμένες περιοχές να συνεργαστούν μεταξύ τους και να λειτουργήσουν ως πρότυποι κόμβοι καινοτομίας για όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις, αναπτύσσοντας ένα αποθετήριο καλών πρακτικών από επιτυχημένα έργα και επενδύσεις πλήρους κλίμακας.

Οι αστικές περιοχές φιλοξενούν το 75 % των πολιτών της Ε.Ε. Παγκοσμίως, οι αστικές περιοχές καταναλώνουν πάνω από το 65 % της παγκόσμιας ενέργειας, που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 70 % των εκπομπών CO2. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό οι πόλεις να λειτουργούν ως οικοσυστήματα πειραματισμού και καινοτομίας, ώστε να βοηθηθούν όλες τις υπόλοιπες περιοχές κατά τη μετάβασή τους στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο: https://ec.europa.eu/mission-cities
Ακολουθήστε: #EUmissions #HorizonEU #MissionCities

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ