ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑΣ

Η Ρένα Καραλαριώτου στον ξενώνα «Αργισσα»με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας

«Για εμάς πρώτα είναι ο άνθρωπος. Οι ανθρώπινες ψυχές θέλουν προστασία και φροντίδα. Ας κάνουμε την ψυχική υγεία και την ευεξία παγκόσμια προτεραιότητα. Η ανάγκη στήριξης των πολιτών που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες, ειδικά σε περιόδους κρίσεως είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ενδυνάμωση των νέων και η προαγωγή της ψυχικής τους υγείας, δεδομένου ότι οι ψυχικές διαταραχές στο 60% ξεκινούν στην εφηβεία. Να μην μείνει κανένας μόνος του, να μην μείνει κανένας πίσω».

Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, η Γενική Γραμματέας ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας κ. Ρένα Καραλαριώτου, η οποία βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του Ξενώνα «Αργισσα», στη Λάρισα, με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας.

Η κ.Καραλαριώτου ενημερώθηκε από τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας κ.Γρηγόρη Βλαχάκη, όπου ανήκει διοικητικά η δομή Ψυχικής Υγείας, από την επιστημονικά υπεύθυνη του Ξενώνα κα Σταματία Λάτρα και την Κοινωνική Λειτουργό, κα Μαρία Κωστούλη, παρουσία της προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΓΝΛ κ. Έφης Χύτα, για τη σημαντικές υπηρεσίες που προσφέρει ο Ξενώνας, τις ενδιαφέρουσες δράσεις που βοηθούν στην ομαλή ένταξη των φιλοξενούμενων στην κοινωνία και για διάφορα άλλα θέματα που απασχολούν τη Δομή.

Η κ. Καραλαριώτου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ξενώνα, μίλησε με το προσωπικό της Δομής, τους οποίους και συνεχάρη για το σημαντικό λειτούργημα που επιτελούν και για τις προσφερόμενες ποιοτικές υπηρεσίες θεραπείας, αλλά και με τους φιλοξενούμενους.

Ο διοικητής του ΓΝΛ Γρ. Βλαχάκης αναφέρθηκε στο έργο που έχει συντελεσθεί από την κυβέρνηση γενικότερα στον τομέα ψυχικής υγείας, με την αύξηση κατά 62% του προϋπολογισμού για την ενίσχυση των δράσεων και προγραμμάτων ψυχικής υγείας, στην έμφαση που δίνεται σε ζητήματα ψυχικής υγείας, από την αρμόδια Υφυπουργό Ζωή Ράπτη, με την οποία βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία, αλλά και στα σημαντικά προγράμματα που υλοποιούνται σε Δομές, όπως είναι η «Αργίσσα».

Από την πλευρά της, η κ. Καραλαριώτου συνεχάρη τον κ. Βλαχάκη για το σημαντικό έργο που επιτελεί και για το μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύει σε δομές ψυχικής υγείας, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση της για την αγαστή συνεργασία και σύμπνοια που διαπίστωσε ότι υπάρχει, μεταξύ όλων των εμπλεκομένων -με την ψυχική υγεία- φορέων.

ΈΜΦΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΥΑΛΩΤΟΥΣ

Ακολούθως, η Λαρισαία πολιτικός, αναφέρθηκε στο μήνυμα της σημερινής ημέρας και στην αναγκαιότητα να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα προγράμματα υποστήριξης στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και στα παιδιά. Η Πολιτεία οφείλει να ανταποκριθεί, με τις οργανωμένες Δομές της, σε όλες τις ανάγκες, που διαμορφώνει ο νέος σύγχρονος τρόπος ζωής, από εξαρτήσεις, έκτακτες ή και παγιωμένες καταστάσεις, ώστε να γίνει πράξη το φετινό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Ψυχική Υγεία και Ευεξία να γίνει παγκόσμια προτεραιότητα για όλους.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ

Καταλήγοντας η κ. Καραλαριώτου, μεταφέροντας και το αίτημα των ανθρώπων της Δομής και των οικογενειών των φιλοξενούμενων στην «Αργίσσα», απηύθυνε κάλεσμα προς όλους για συστράτευση, προκειμένου «να εξαλειφθεί από την κοινωνία το αρνητικό στερεότυπο που δημιουργεί προκατάληψη και αποτρέπει τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν το ψυχικό τους πρόβλημα και να ζητήσουν βοήθεια. Το στίγμα και οι διακρίσεις που συχνά εξακολουθούν αποτελούν βασικές αιτίες για την άνιση πρόσβασή των πασχόντων σε βασικούς τομείς, όπως της υγείας, της εκπαίδευσης, της εργασίας, και της κοινωνικής ζωής. Το στίγμα μειώνει τις επαγγελματικές ευκαιρίες, καταστρέφει φιλίες, υποκινεί πράξεις εκφοβισμού και βίας. Το να ζεις με το στίγμα, είναι κάποιες φορές χειρότερο, από την ίδια την ασθένεια. Η ψυχική ασθένεια είναι ιατρικό ζήτημα, όχι επιλογή. Μπορούμε να νικήσουμε το στίγμα με κατανόηση και σεβασμό στους πάσχοντες, ώστε να αποκτήσουν κι αυτοί μία ποιοτική ζωή».