ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ ΕΥΥΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ

Συμπληρώθηκαν κιόλας 2 ολόκληρα χρόνια, από τη μέρα που ο Ιανός ξέσπασε τη μήνη του στην επαρχία Φαρσάλων. Εκμεταλλευόμενος αφενός την κλιματική αλλαγή και αφετέρου κάποια λάθη, παραλείψεις και ολιγωρίες ανθρώπινες, αφαίρεσε ανθρώπινη ζωή και κατέστρεψε περιουσίες ανθρώπων που μόχθησαν μια ζωή για να τις αποκτήσουν. Το θέμα όμως είναι πόσο σοφότεροι και πόσο προνοητικότεροι γίναμε απ’ το πέρασμα του Ιανού;

Επειδή το καλύτερο είναι εχθρός του καλού, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως κάποια έργα έγιναν με επίκεντρο την προστασία του μεγαλύτερου αστικού κέντρου της περιοχής, την πόλη των Φαρσάλων, όμως επειδή επίκειται χειμώνας και όσον αφορά τα καιρικά φαινόμενα, τα πάντα είναι ρευστά, οι δε μνήμες απ’ τον Ιανό είναι νωπές και επίπονες και η ανησυχία του κόσμου που ζει στις παραποτάμιες κοινότητες του Ενιπέα είναι τεράστια και μας πιέζει δικαιολογημένα και καθημερινά ως εκπροσώπους του, πρέπει να επισημάνουμε ότι κάναμε μία πρόχειρη καταγραφή των έργων που πρέπει κατά τη γνώμη μας να γίνουν και ήδη έχουν αργήσει, αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει ούτε τα προκαταρκτικά.

Και αναφέρουμε όσα παρατηρήσαμε και προτείνουμε:

α) Τ.Κ. Ευυδρίου
– Καθαρισμός ποταμού
– Επισκευή φραγμάτων
– Ενίσχυση αναχωμάτων
– Διάνοιξη όπου χρειάζεται
– Αντιπλημμυρικά έργα επί του ποταμού για την θωράκιση των οικισμών Πυργακίων και Ευυδρίου λόγω του ότι το ποτάμι διέρχεται μέσα από τους οικισμούς.
– Ο δρόμος Ευύδριο-Κρήνη που είναι κατεστραμμένος από τον Ιανό. Παρουσιάζει μεγάλη επικινδυνότητα λόγω διέλευσης βαρέων οχημάτων.

β) Τ. Κ. Υπέρειας
– Καθαρισμός του Ενιπέα και ενίσχυση των αναχωμάτων
– Καθαρισμός του παραπόταμου Δρισκολιώτη
– Καθαρισμός του μικρού παραπόταμου που διέρχεται μέσα από τον οικισμό.

γ) Τ.Κ. Βασιλί
Από ύψος Βαμβακούς καθαρισμός κοίτης ποταμού και ενίσχυση αναχωμάτων όπου χρειάζεται.

δ) Τ.Κ. Κατωχωρίου
– Διάνοιξη Ταμπάκου ποταμού και ενίσχυση αναχωμάτων
– Αντιπλημμυρική θωράκιση οικισμών Ανωχωρίου- Κατωχωρίου
– Διάνοιξη αρδευτικών καναλιών (Κυρίως κατά το μήκος και πλάτος του Ταμπάκου)
– Μελέτη και απομάκρυνση χιλιάδων χωμάτινων τόνων από οικισμό Ανωχωρίου που λειτουργούν ως τεχνητό ανάχωμα και εμποδίζουν την εκτόνωση του νερού.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι πλέον αρμόδιοι από εμάς και ανώτεροι ιεραρχικά από εμάς που έχουν τη δύναμη, έχουν δρομολογήσει τις διαδικασίες και οπωσδήποτε έχουν εκπονηθεί οι τεχνικές μελέτες και τα τεχνικά έργα από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες Περιφέρειας και Δήμου. Άλλως, στην απευκταία περίπτωση που δεν το έχουν πράξει καλούνται να το πράξουν άμεσα, να ξεκινήσουν «χθες» και να επισπεύσουν τις διαδικασίες, πριν να είναι πολύ αργά και θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές και καταστραφούν ολοσχερώς οι περιουσίες μας, διότι έτσι θα τους βαραίνει η ευθύνη εξ ολοκλήρου.

Τέλος, ζητούμε να μας γνωστοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα έναρξης, εκτέλεσης και αποπεράτωσης των εργασιών και φυσικά το περιεχόμενό του, ώστε να μην παρατηρηθούν κενά και επικίνδυνες παραλείψεις και με σύγκλιση των δυνάμεών μας και αγαστή συνεργασία να φέρουμε αποτελέσματα για το καλό του κόσμου και της επαρχίας μας.

Το παρόν συντάχθηκε και υπογράφτηκε από τους Προέδρους των κοινοτήτων:

Βασιλί (Γεώργιος Μπόγκας)

Μεγάλου Ευυδρίου (Νικόλαος Γούσιος)

Υπέρειας (Χαράλαμπου Σκαντζούρη)

Κατωχωρίου (Βασίλης Βασιλόπουλος)

Θα κοινοποιηθεί σε Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμο Φαρσάλων, ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ