ΝΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΘΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΑ ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΦΑΡΣΑΛΩΝ!

Παρέμβαση του Μ. Χαρακόπουλου μετά από αναφορά που κατέθεσε στους συναρμόδιους υπουργούς

«Παρά τα εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν από την κεντρική κυβέρνηση και τα έργα που ήδη υλοποιήθηκαν για την επούλωση των πληγών που προκάλεσε ο “Ιανός”, αρκετά είναι ακόμη αυτά που πρέπει να επισπευσθούν, ώστε οι κάτοικοι των παραποτάμιων χωριών του Ενιπέα στα Φάρσαλα να νιώσουν ασφαλείς ότι δεν θα ξαναζήσουν τέτοια καταστροφή». Τα παραπάνω τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου στους υπουργούς Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη και Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που πρόσφατα βρέθηκε στο Ευύδριο και έγινε αποδέκτης της αγωνίας των κατοίκων, κατέθεσε Αναφορά στους συναρμόδιους υπουργούς με την οποία συνηγορεί στο αίτημα που διατυπώνεται στο ψήφισμα των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Φαρσάλων (09.10.22), για «κατεπείγουσα έγκριση, ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος και εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή των παραποτάμιων κοινοτήτων Βασιλί, Μεγάλου Ευυδρίου, Υπέρειας, Κατωχωρίου του Δήμου Φαρσάλων, οι οποίες είχαν πληγεί από την θεομηνία “Ιανός” πριν από δύο χρόνια, αλλά ακόμη δεν έγιναν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις για την πρόληψη νέων καταστροφών».

Στο ψήφισμα που υπογράφουν οι πρόεδροι του Βασιλί κ. Γεώργιος Μπόγκας, Μεγάλου Ευυδρίου κ. Νικόλαος Γούσιος, Υπέρειας κ. Χαράλαμπος Σκαντζούρης και Κατωχωρίου κ. Βασίλης Βασιλόπουλος αναφέρονται στις καταστροφές που έγιναν από τον «Ιανό», επισημαίνουν ότι αν και έγιναν έργα στην πόλη των Φαρσάλων υπάρχει προβληματισμός για το τι μπορεί να συμβεί στις παραποτάμιες κοινότητες του Ενιπέα ενόψει του χειμώνα και για το λόγο αυτό ζητούν να εγκριθούν και να εκτελεστούν τα παρακάτω έργα:

α) Κοινότητα Ευυδρίου

– Καθαρισμός ποταμού.

– Επισκευή φραγμάτων.

– Ενίσχυση αναχωμάτων.

– Διάνοιξη όπου χρειάζεται.

– Αντιπλημμυρικά έργα επί του ποταμού για την θωράκιση των οικισμών Πυργακίων και Ευυδρίου λόγω του ότι το ποτάμι διέρχεται μέσα από τους οικισμούς.

– Ο δρόμος Ευύδριο-Κρήνη που είναι κατεστραμμένος από τον Ιανό. Παρουσιάζει μεγάλη επικινδυνότητα λόγω διέλευσης βαρέων οχημάτων.

β) Κοινότητα Υπέρειας

– Καθαρισμός του Ενιπέα και ενίσχυση των αναχωμάτων.

– Καθαρισμός του παραπόταμου Δρισκολιώτη,

– Καθαρισμός του μικρού παραπόταμου που διέρχεται μέσα από τον οικισμό.

γ) Κοινότητα Βασιλί

Από ύψος Βαμβακούς καθαρισμός κοίτης ποταμού και ενίσχυση αναχωμάτων όπου χρειάζεται.

δ) Κοινότητα Κατωχωρίου

– Διάνοιξη Ταμπάκου ποταμού και ενίσχυση αναχωμάτων.

– Αντιπλημμυρική θωράκιση οικισμών Ανωχωρίου- Κατωχωρίου.

– Διάνοιξη αρδευτικών καναλιών (κυρίως κατά το μήκος και πλάτος του Ταμπάκου).

– Μελέτη και απομάκρυνση χιλιάδων χωμάτινων τόνων από οικισμό Ανωχωρίου που λειτουργούν ως τεχνητό ανάχωμα και εμποδίζουν την εκτόνωση του νερού.

Καταλήγοντας οι πρόεδροι των παραποτάμιων χωριών των Φαρσάλων υπογραμμίζουν ότι θέλουν να πιστεύουν πως «οι πλέον αρμόδιοι από εμάς και ανώτεροι ιεραρχικά από εμάς που έχουν τη δύναμη, έχουν δρομολογήσει τις διαδικασίες και οπωσδήποτε έχουν εκπονηθεί οι τεχνικές μελέτες και τα τεχνικά έργα από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες Περιφέρειας και Δήμου. Άλλως, στην απευκταία περίπτωση που δεν το έχουν πράξει καλούνται να το πράξουν άμεσα, να ξεκινήσουν “χθες” και να επισπεύσουν τις διαδικασίες, πριν να είναι πολύ αργά και θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές και καταστραφούν ολοσχερώς οι περιουσίες μας, διότι έτσι θα τους βαραίνει η ευθύνη εξ ολοκλήρου.

Τέλος, ζητούμε να μας γνωστοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα έναρξης, εκτέλεσης και αποπεράτωσης των εργασιών και φυσικά το περιεχόμενό του, ώστε να μην παρατηρηθούν κενά και επικίνδυνες παραλείψεις και με σύγκλιση των δυνάμεών μας και αγαστή συνεργασία να φέρουμε αποτελέσματα για το καλό του κόσμου και της επαρχίας μας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ