Το πρόβλημά της συζητήθηκε στη Βουλή με ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Κομνηνάκα
Τον δικό της Γολγοθά βιώνει το τελευταίο διάστημα μία αναπληρώτρια εκπαιδευτικός η οποία διορίστηκε σε κοσμοπολίτικο νησί του Αιγαίου αφού έφτασε στο νησί με το μόλις 20 μηνών παιδάκι της για το οποίο αν και διέθετε voucer για βρεφονηπιακό σταθμό δεν μπόρεσε να βρει θέση με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένη να το παίρνει μαζί της στις αίθουσες που κάνει μάθημα.
Το γεγονός έχει συγκλονίσει την εκπαιδευτική κοινότητα ενώ παρά τις προσπάθειές της δεν στάθηκε δυνατό να βρει μία θέση ενώ απευθυνόμενη σε ιδιωτικό σταθμό άκουσε ότι θα έπρεπε να πληρώσει το εξωφρενικό ποσό των 5.000 € για να γίνει δεκτό το παιδάκι της.
Το θέμα της έφτασε στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα και η οποία συζητήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα.
Όπως ξεκαθάρισε η Μ. Κομνηνάκα, η εικόνα της εκπαιδευτικού, με το παιδί μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, αλλά και όλες οι οικογένειες, που αναμένουν να τα εγγράψουν στους παιδικούς σταθμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική και επαγγελματική δυσπραγία τους, είναι καταδικαστέα και ως εκ τούτου απορριπτέα.
Και πρόσθεσε ότι η φοίτηση των μικρών παιδιών προσχολικής ηλικίας στους παιδικούς σταθμούς είναι σημαντική και αναντικατάστατη καθώς συμβάλλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη και κοινωνικοποίησή τους, αποτελώντας αναφαίρετο δικαίωμά τους που πρέπει να τους εξασφαλίζεται, καταδικάζοντας την οποιαδήποτε λίστα αναμονής που τα αφήνει εκτός οργανωμένου παιδαγωγικού πλαισίου.
Συνεπώς, κάλεσε την κυβέρνηση και τον δήμο να προχωρήσουν σε όλα τα αναγκαία μέτρα, όπως πρόσληψη επιπλέον προσωπικού και εξεύρεση κατάλληλου χώρου ώστε να καλυφτούν όλες οι αιτήσεις και ώστε όλα τα παιδιά να φοιτήσουν στους παιδικούς σταθμούς του νησιού.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας, απαντώντας, έκανε λόγο για «πολύ ευαίσθητο ζήτημα», προσπαθώντας όμως να πείσει ότι πρόκειται για εξαίρεση, καθώς, όπως είπε, έχουν αυξηθεί οι θέσεις τα τελευταία χρόνια.
Όσον αφορά στο ζήτημα της εκπαιδευτικού, είπε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα πρέπει να βρεθεί λύση με νομική διέξοδο, επαναλαμβάνοντας ότι «είναι λίγες και ειδικές οι περιπτώσεις αυτές» και δεν πρέπει να «αμαυρώνουν» τη συνολική εικόνα. Βέβαια ως λύση, πρότεινε να γίνει δεκτό το παιδί σε υπεράριθμο τμήμα.
Στη δευτερολογία της η Μ. Κομνηνάκα εξήγησε ότι ακόμα και αυτή η ιδιαίτερη περίπτωση, δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς οι αιτήσεις για τους σταθμούς γίνονται κάθε χρόνο μέχρι 31 Μάη, ενώ οι χιλιάδες αναπληρωτές που είναι σε περιπλάνηση, ανάμεσά τους και μητέρες, διορίζονται τον Σεπτέμβρη και αδυνατούν να κάνουν αιτήσεις.
Ξαναπαίρνοντας τον λόγο ο Στ. Πέτσας είπε το …αμίμητο, ότι το σύνθημα της κυβερνητικής πολιτικής είναι «κανένα παιδί να μη μένει εκτός βρεφονηπιακού σταθμού», την ώρα που το 40% των παιδιών αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα επιδότησης των τροφείων (voucher), ενώ χιλιάδες οικογένειες που πήραν το πολυπόθητο voucher δεν κατάφεραν να βρουν μια θέση σε παιδικό σταθμό.