Η ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Δείτε τί αναφέρει η ανακοίνωση της παράταξης

Πριν δύο χρόνια η Υπουργός Παιδείας προχώρησε σε μία αιφνιδιαστική αλλαγή της εκλογικής διαδικασίας για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια και ενώ η παράταξή μας είχε ήδη καταθέσει τα ψηφοδέλτιά της, εισάγοντας το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Η παράταξή μας διατύπωσε την εντονότατη αντίθεσή της για την αιφνιδιαστική αυτή ενέργεια και εξέφρασε συγκεκριμένες επιφυλάξεις για το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Επειδή η Υπουργός επέμεινε στην απόφασή της, η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε αποφάσισε να απέχει από τις εκλογές και συνεισέφερε αποφασιστικά στην τεράστια αποχή (92%), που καταγράφηκε. Ήταν μία ηχηρή απάντηση του κλάδου στις μεθοδεύσεις της πολιτικής ηγεσίας.
Δύο χρόνια μετά η εκπαιδευτική πραγματικότητα έχει ως εξής:

• Επί δύο χρόνια στα Υπηρεσιακά Συμβούλια διορισμένοι από τη Διοίκηση έχουν αντικαταστήσει τους αιρετούς εκπροσώπους των εργαζομένων.

• Απουσιάζει παντελώς ο έλεγχος των πεπραγμένων της Διοίκησης, αφού οι δοτοί «εκπρόσωποι» των εργαζομένων ταυτίζονται απολύτως με τη Διοίκηση.

• Οι συνάδελφοι δεν έχουν αιρετούς εκπροσώπους, για να καταγγείλουν τις τυχόν αυθαιρεσίες της Διοίκησης.

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε, ενόψει των επικείμενων εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, καταθέτει τις απόψεις της:

• Επιβάλλεται ο εκδημοκρατισμός των Υπηρεσιακών Συμβουλίων με τη συμμετοχή των εκλεγμένων εκπροσώπων του κλάδου και η άμεση αποχώρηση των δοτών.

• Η τυχόν αποχή μας θα δώσει το δικαίωμα στην Υπουργό να προχωρήσει στην κατάργηση της συμμετοχής των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Άλλωστε, έχει ήδη αποβάλει τους εκπροσώπους των εργαζομένων από τα Συμβούλια Επιλογής Στελεχών.

• Η Διοίκηση, με τη συμμετοχή μας, θα νιώσει την πίεση των αιρετών του κλάδου και θα σταματήσουν τυχόν αυθαιρεσίες σε βάρος συναδέλφων, που καταγράφηκαν την τελευταία διετία.

Η ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε δηλώνει την αντίθεσή της στην εμμονή της Υπουργού Παιδείας για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.
Θεωρούμε ότι η δια ζώσης εκλογική διαδικασία ή ένα μεικτό σύστημα (κάλπες και ηλεκτρονική ψηφοφορία), με ασφαλιστικές δικλείδες, θα ήταν πιο δημοκρατικό.

Στο ερώτημα, που μας θέτουν οι δυνάμεις, που θα απέχουν και πάλι από την εκλογική διαδικασία και αφορά τη συμμετοχή μας στις ερχόμενες εκλογές απαντούμε:

• Δε χαρίζουμε την εκπροσώπησή μας στη Διοίκηση με την επιβολή και πάλι δοτών «αιρετών».

• Κανένας συνάδελφος δε θα μείνει απροστάτευτος από τις τυχόν αυθαιρεσίες της Διοίκησης.

Για τους λόγους αυτούς καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και να υπερψηφίσουν τα ψηφοδέλτια της ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε στα ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ και στο ΚΥΣΔΕ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ