ΠΕΚ: ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Δείτε τί αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών

1. Δώσαμε ως Παράταξη το 2020 αγώνα ενάντια στην αποκλειστικά ηλεκτρονική κάλπη, διαφωνώντας τόσο με την μεθόδευση με την οποία νομοθετήθηκε η τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 1/2003 (νυκτερινή τροπολογία) όσο και με την αυθαιρεσία που για άλλη μία φορά ανέδειξε την δυσανεξία του Υπουργείου σε διάλογο και σε δημοκρατικές διαδικασίες.

2. Είχαμε από τότε διατυπώσει την άποψη ότι μία μικτή διαδικασία (υβριδικό μοντέλο) θα ήταν αποδεκτή στο βαθμό που θα προέκυπτε ως αποτέλεσμα διαλόγου και πιλοτικής δοκιμής. Την άποψη υπέρ της υβριδικής ψηφοφορίας ξεκάθαρα διατυπώσαμε και στο 20ο συνέδριο της ΟΛΜΕ.

3. Το θέμα των αποκλειστικά ηλεκτρονικών εκλογών δεν είναι παρά μόνο ένα μικρό μέρος της επίθεσης που δέχεται το συνδικαλιστικό και γενικότερα το εργατικό κίνημα. Για την αντιμετώπιση της επίθεσης αυτής χρειάζεται πολιτική θέση και στρατηγικός σχεδιασμός που αυτή τη στιγμή στερείται η Ομοσπονδία.

4. Ο ν.4728/20 που τροποποίησε το προεδρικό διάταγμα 1/2003 έδωσε την εξουσιοδότηση στην Υπουργό Παιδείας με υπουργική απόφαση να καθορίζει κάθε φορά αν οι εκλογές θα γίνονται δια ζώσης ή εξ αποστάσεως. Η Υπουργός Παιδείας με συμπλεγματική συμπεριφορά όρισε τόσο το 2020 όσο και με την πρόσφατη υπουργική απόφαση ως αποκλειστικό τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας την ηλεκτρονική κάλπη. Η στάση της Ομοσπονδίας δεν πρέπει να καθορίζεται από το τι κάνει η Κεραμέως, χρειάζεται να κινείται με βάση τη δική της στρατηγική και πάντα με άξονα τα συμφέροντα του κλάδου.

5. Ο απολογισμός για τη μάχη που δόθηκε το 2020 δεν μπορεί να γίνεται μόνο με βάση το αποτέλεσμα εκείνης της περιόδου που ήταν πραγματικά θριαμβευτικό (92% αποχή), αλλά και με βάση το τι συνέβη αυτά τα δύο χρόνια: Σκηνικό ανομίας, αδιαφάνειας, απουσίας οποιασδήποτε ενημέρωσης και υπεράσπισης των συναδέλφων σε προφανείς και πρωτοφανείς αδικίες.

6. Ο θεσμός του αιρετού εκπροσώπου στα υπηρεσιακά συμβούλια είναι μία κατάκτηση του εργατικού κινήματος. Από το 1914 που πρωτοεμφανίστηκε μέχρι σήμερα δύο φορές μόνο έπαψε να υφίσταται. Όταν ο δικτάτορας Μεταξάς κατήργησε το θεσμό του αιρετού το 1936. Ο θεσμός επανήλθε μετά τη λήξη του εμφυλίου το 1949. Δεύτερη φορά καταργήθηκε το 1967 για να επανέλθει με την πτώση της δικτατορίας το 1974. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση με την απουσία μας για άλλη μία διετία να οδηγήσουμε άθελά μας στην κατάργηση του θεσμού πράγμα που επιδιώκει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

7. Αν και δεν αρνιόμαστε τα ζητήματα αξιοπιστίας της ψηφοφορίας εκτιμούμε ότι πρέπει να συμμετέχουμε στις εκλογές προκειμένου να διατηρήσουμε ένα θεσμό που υπερασπίζεται τα αιτήματα του κλάδου, διαφορετικά κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε ήττα. Αρκεί να σκεφτούμε με ποιο τρόπο θα αξιοποιήσει επικοινωνιακά η κυβέρνηση μία έστω και μικρή αύξηση της συμμετοχής του κλάδου στις ηλεκτρονικές εκλογές.

• Καταγγέλλουμε δημόσια την επιλογή του Υπουργείου Παιδείας για αποκλειστικά ηλεκτρονικές εκλογές.

• Ζητάμε την απόσυρση της πρόσφατης υπουργικής απόφασης και την τροποποίησή της για δια ζώσης ή υβριδικές εκλογές.

Συμμετέχουμε για να είμαστε εκεί στα νέα υπηρεσιακά συμβούλια για το καλό των συναδέλφων.

Συμμετέχουμε για να προστατέψουμε τον θεσμό από την πλήρη κατάργησή του που επιδιώκει η Κυβέρνηση της Ν.Δ.

Συμμετέχουμε για να δώσουμε τέλος στη διετία των «δοτών».

Συμμετέχουμε γιατί είμαστε παρόντες στις δύσκολες στιγμές του κλάδου

Συμμετέχουμε γιατί είμαστε Δύναμη Ενότητας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ