Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΚΝΗ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ – ΜΑΝΑ ΤΗΣ ΓΗΣ, ΑΔΙΑΚΟΠΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ

Μαζί με γυναίκες Αγρότισσες στην Λαϊκή Αγορά της Λάρισας, επέλεξε να βρεθεί σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, τονίζοντας τα εξής:
«Η σημερινή Ημέρα ανήκει στη Γυναίκα Αγρότισσα.
Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη χιλιάδες χρόνια πριν, οι Έλληνες είχαν επιλέξει για τη γεωργία, την καλλιέργεια, καρποφορία και ευφορία της γης, μια γυναικεία θεότητα, τη Δήμητρα, που όταν αυτή θλιβόταν για την απώλεια της κόρης της, οι καλλιέργειες μαράζωναν.
Η Αγρότισσα αποτελεί τη Μάνα της ελληνικής γης. Τη σύγχρονη Ηρωίδα της καθημερινότητας της υπαίθρου. Σηκώνει στους ώμους της μια διπλή αποστολή, αυτή των αγροτικών εργασιών, αλλά και ταυτόχρονα ολόκληρη την αγροτική οικογένεια. Υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες, δίνει αδιάκοπα και άοκνα τον δικό της αγώνα, με απαράμιλλη αξιοπρέπεια. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου, σήμερα, το 50 % από τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, είναι γυναίκες. Περίπου οι μισές αιτήσεις στο ΟΣΔΕ το 2022 ήταν από γυναίκες.
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, οι εσφαλμένες πολιτικές επιλογές και η ανεπαρκής αντιμετώπιση των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα, τόσο από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. όσο και από τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποδείχθηκαν ολέθριες. Σήμερα, η επιβίωση στην ύπαιθρο συνθλίβεται από το αδιανόητο ενεργειακό κόστος και τις σοκαριστικές ανατιμήσεις στο κόστος παραγωγής και διαβίωσης. Οι γυναίκες στην επαρχία πασχίζουν εγκλωβισμένες σε ένα ασύμφορο και ζημιογόνο “λαβύρινθο”, μετρώντας όλο και περισσότερες πληγές.
Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, νοιαζόμαστε για τις μαχήτριες που “με νύχια και με δόντια” δεν εγκαταλείπουν τα χωράφια τους.
Έχουμε επεξεργαστεί και προτείνει ένα τεκμηριωμένο ρεαλιστικό Σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τη Χώρα,
με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ανθεκτικότητα,
με σύγχρονες καινοτόμες απαντήσεις στις προκλήσεις της νέας εποχής.
με γενναία κίνητρα, ώστε οι αγρότισσες να μην αφήσουν τη γη τους,
με πολύπλευρη στήριξη, διαρκή επιμόρφωση, διαύλους ίσων ευκαιριών συμμετοχής στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
με επαναπροσδιορισμό των ορίων συνταξιοδότησης, μέριμνα ένταξης στα βαρέα και ανθυγιεινά,
με διεξόδους απασχόλησης των παιδιών των αγροτικών οικογενειών,
με ισχυρά κίνητρα προσέλκυσης της νέας γενιάς.
με στοχευμένες προληπτικές δράσεις, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών καλών πρακτικών, ώστε οι κόποι τους να μην είναι παντελώς απροστάτευτοι στο έλεος της κλιματικής κρίσης.
Οι γυναίκες που ζουν και δημιουργούν στην ύπαιθρο, αποτελούν τη “σπονδυλική στήλη” των τοπικών κοινωνιών, το “αντίδοτο” στην ερημοποίηση του Τόπου μας, την κινητήριο δύναμη για το αναπτυξιακό άλμα του πρωτογενούς τομέα. Γιατί “οι γυναίκες είναι ικανές από το μηδέν, να κάμουν το παν”.
Παιδί κι εγώ Μάνας αγρότισσας, απευθύνω σήμερα στις Αγρότισσες του Τόπου μας ένα εγκάρδιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και την ειλικρινή διαβεβαίωση πως το ΠΑΣΟΚ δεν σας θυμάται στα λόγια κάθε χρόνο τέτοια Ημέρα, αλλά παλεύουμε καθημερινά με πράξεις για να σηκώσει ξανά περήφανα κεφάλι η Ελληνική Αγροτιά και μαζί με αυτήν ολόκληρη η Ελλάδα μας.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ