ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ AGROTIKA ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ανοιχτή Επιστολή της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων προς τους γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλιείς – Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο το Σάββατο στις 12 μ. επί της Εγνατίας στη Θεσσαλονίκη στην είσοδο της AGROTIKA

Όλοι μας βρισκόμαστε σε εξαιρετικά δυσμενή θέση. Δεν ευθύνεται μόνο ο πόλεμος στην Ουκρανία ή η παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Είναι γνωστές οι αιτίες και οι υπεύθυνοι, μόνο όσοι εθελοτυφλούν δεν τις βλέπουν.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟΝ ΘΕΟ!!!

Πετρέλαιο 2€/λίτρο ενώ πανάκριβο ήταν και πριν τον πόλεμο και η Ελλάδα ήταν και παραμένει η μόνη χώρα χωρίς αγροτικό πετρέλαιο με μειωμένη τιμή…
Μας πιπίλιζαν για χρόνια το μυαλό για την περιβόητη «Πράσινη μετάβαση και ανάπτυξη» που θα μείωνε την τιμή του ρεύματος. Ήρθε η «πράσινη ανάπτυξη» και όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια συνέβαλαν με την κατάργηση του λιγνίτη για την παραγωγή ρεύματος, την δημιουργία Χρηματιστήριο Ενέργειας και το πρόστιμο ρύπων. Το αγροτικό ρεύμα από 0,07 λεπτά/KWh το καλοκαίρι του 2021 σήμερα τριπλασιάστηκε στα 0,21 λεπτά/KWh. Τους δίνουμε συγχαρητήρια για την επιτυχία!
Ζωοτροφές, λιπάσματα, λοιπά μέσα και εφόδια διπλασιάστηκαν.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ στους ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΚΑΤΡΑΚΥΛΟΥΝ…

Την ίδια στιγμή τα προϊόντα μας πουλιούνται σε πρωτοφανείς εξευτελιστικές τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής είτε παραδίδονται στις βιομηχανίες και τους εμπόρους με το αίσχος των ανοιχτών τιμών χωρίς να ξέρουμε πόσο, πότε, και αν, θα πληρωθούμε.

Χάρη στην «ελεύθερη οικονομία της αγοράς» και τον νόμο «προσφοράς και ζήτησης» που οι Κυβερνήσεις επικαλούνται, υπάρχει αισχροκέρδεια και πρωτοφανές κλέψιμο σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών από το χωράφι στο ράφι. Έτσι τα προϊόντα που τα πουλάμε κάτω από το κόστος παραγωγής φτάνουν από 6-10 φορές ακριβότερα στο ράφι και την κατανάλωση!!!

Όλες οι Κυβερνήσεις στήριξαν το εμπάργκο στην Ρωσία από το 2014, που έγινε αυστηρότερο φέτος και έτσι χάθηκε μια τεράστια αγορά για τα προϊόντα μας.
Επισιτιστική κρίση δεν είναι το γεγονός ότι λείπουν προϊόντα και θα πεινάσουμε. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει επάρκεια προϊόντων αλλά θα πεινάσουμε λόγω της κερδοσκοπίας των μεσαζόντων και των εμποροβιομήχανων αλλά και των χαμηλών μισθών και των εξευτελιστικών συντάξεων, του πληθωρισμού που καλπάζει.

ΔΕΝ ΤΡΩΜΕ ΣΑΝΟ! (Έτσι κι αλλιώς και ο σανός πανάκριβος είναι)

Η Κυβέρνηση της ΝΔ λέει πως κάνει ότι μπορεί στις «σφικτές δημοσιονομικές συνθήκες» της χώρας να στηρίξει το εισόδημα μας με ψίχουλα, με voucher, pass κλπ…. Για να δούμε πόσο αληθεύει αυτό. Παράδειγμα: Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο υπερμνημόνιο που πάλι εμείς θα το πληρώσουμε. Δίνουν 70 δις ευρώ στους επιχειρηματίες και τίποτα στον πρωτογενή τομέα. Για τις επιπτώσεις από τον κορονοιό, έδωσαν 32 δις στις επιχειρήσεις και μόλις 350 εκ ευρώ σε γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς και μελισσοκόμους.

Κάθε χρόνο δίνουν 370 εκ ευρώ στους εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους, για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή ΕΦΚ στα καύσιμα. Φέτος για μια και μόνο χρονιά δέησαν να δώσουν 68 εκ ευρώ επιστροφή ΕΦΚ σε όλους εμάς και αυτό κάτω από την πίεση των μπλόκων μας. Θυμίζουμε πως όταν κόπηκε η επιστροφή ΕΦΚ το 2016 από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η επιστροφή ΕΦΚ ήταν 180 εκ ευρώ τον χρόνο και η τιμή του πετρελαίου τότε στο 1€/λίτρο. Μας έδωσαν από 1-3 λίτρα για κάθε στρέμμα καλλιέργειας ενώ ξοδεύουμε 10αδες λίτρα το στρέμμα. Την ίδια ώρα είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η MOTOR OIL ανακοίνωσε αύξηση κερδών κατά 468% για το πρώτο 6μηνο του 2022 !!!

Ανακοίνωσαν 60 εκ ευρώ για ενίσχυση στα λιπάσματα όταν φέτος η τιμή τους 2πλασιάστηκε και αυτά τα χρήματα καλύπτουν 3 σακιά λίπασμα στον καθένα.
Η κυβέρνηση έδωσε σε ελάχιστους αγρότες ψίχουλα για την ουκρανική κρίση – απαιτούμε ουσιαστική και αυξημένη ενίσχυση όλων των αγροτών.

Βέβαια όπως μας δηλώθηκε στην συνάντηση με το κυβερνητικό κλιμάκιο τον Φεβρουάριο, ο πρωτογενής τομέας συμβάλλει «μόνο» κατά 4.2% στο ΑΕΠ και έτσι « μας δίνουν και περισσότερα από όσα δικαιούμαστε»… Ξέχασαν να πουν ότι με βάση την αγροτική παραγωγή και επάγγελμα δουλεύουν δεκάδες άλλα επαγγέλματα και χιλιάδες εργαζόμενοι.

Μπουκώνουν λοιπόν με δις τους επιχειρηματίες και πετάνε ψίχουλα στους αγρότες και κτηνοτρόφους. Φαίνεται οι δημοσιονομικές συνθήκες έχουν 2 μέτρα και σταθμά!

ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΚΑΤΑΜΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ…

Δεν υπάρχουν «σωτήρες»! Αυτοί που θέλουν να μας κυβερνήσουν θα έρθουν με πλατιά χαμόγελα, θα μας χτυπάνε φιλικά την πλάτη, θα μας σφίγγουν ζωηρά το χέρι, θα ζητήσουν την ψήφο μας στις εκλογές και μετά «θα ακολουθήσουν στον ίδιο ντορό».
Καμιά αναμονή να μην υπάρξει για την νέα ΚΑΠ που και αυτή όπως και οι προηγούμενες στοχεύει στην ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια.

Η οργή και αγανάκτηση που εξαντλείται στο καφενείο και στο facebook, η απελπισία που οδηγεί σε εσωστρέφεια, η απογοήτευση που οδηγεί σε αδράνεια, δεν θα μας δώσουν καλύτερο εισόδημα, δεν θα μειώσουν το κόστος παραγωγής, δεν θα φέρουν δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ούτε τιμές πώλησης που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο να επιβιώσουν οι οικογένειες μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική διαδικασία.

ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ!!!

Κάνε δική σου υπόθεση την επιβίωση σου. Μην περιμένεις από τους άλλους να «βγάλουν το φίδι από την τρύπα», ούτε να κρύβεσαι στις πλάτες όσων αγωνίζονται για να επωφεληθείς και εσύ. Μην αναθέτεις την ζωή σου σε βουλευτές και παράγοντες, μην συμβιβάζεσαι με ψίχουλα και επιδόματα. Δεν είμαστε ζητιάνοι! Επενδύουμε χρήματα στην καλλιέργεια μας, δουλεύουμε σκληρά, θέλουμε να απολαμβάνουμε τους καρπούς των κόπων και του ιδρώτα μας.
Πίστεψε στο δίκιο των αιτημάτων μας. Πίστεψε στην δύναμη σου που πολλαπλασιάζεται όταν παλεύεις πλάι-πλάι με τους συναδέλφους σου. Πίστεψε στην εμπειρία σου, το ξέρεις καλά, οτιδήποτε κατακτήσαμε ήταν αποτέλεσμα αγώνων, πολύμορφων κινητοποιήσεων, πολυήμερων μπλόκων, τίποτε δεν μας χαρίστηκε ποτέ!

ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ – ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ!

Δυναμώνουμε τους αγροτικούς συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, την ΠΕΜ. Με μαζικές κινητοποιήσεις απαιτούμε το δίκιο μας και αγωνιζόμαστε για την επιβίωση μας. Επιδιώκουμε τον κοινό βηματισμό με τους υπόλοιπους παραγωγούς του πλούτου, που αν και παράγουν τα πάντα δεν μπορούν να ζήσουν από τη δουλειά τους. Στον αγώνα έχεις θέση και είναι δική σου ευθύνη να το αποφασίσεις.
Όλοι στους δρόμους! Όλοι στο συλλαλητήριο στην AGROTIKA και μετά στις πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις. Για να ελπίζουμε και να επιβιώσουμε.

ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!!!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ