Η 18η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1981 ΜΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δήλωση του δημοτικού συμβούλου Ακη Νασιώκα

«Η Κυριακή 18 Οκτωβρίου του 1981 ήταν μια μέρα που πέρασε στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου δεν κερδίζει απλώς τις εκλογές με ένα συντριπτικό 48%, αλλά ουσιαστικά σπάζει τη μονοπωλιακή σχέση μιας μόνο παράταξης με τη διακυβέρνηση ενός κράτους.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της πατρίδας μας ένα σοσιαλιστικό κίνημα κατακτά την εξουσία, έχοντας ως άξονα ένα πρωτόγνωρα επαναστατικό, για τα δεδομένα της χώρας και της εποχής, κυβερνητικό πρόγραμμα.

Στη νίκη του Οκτώβρη του 81 συμπυκνωνόταν ο αγώνας πολλών γενεών: από την ΕΑΜική εθνική αντίσταση και τη γενιά του 114 μέχρι τη γενιά του Πολυτεχνείου. Πολλά όνειρα έγιναν πραγματικότητα το βράδυ εκείνης της Κυριακής.

Δε θα μετρήσω σήμερα το αποτέλεσμα των κυβερνητικών θητειών του ΠΑΣΟΚ, αν και πιστεύω πως στο ζύγι έργου και λαθών, η πλάστιγγα γέρνει συντριπτικά προς το έργο.
Αυτό που θα μετρήσω είναι πως από εκείνη την ημέρα και μετά η Ελλάδα έγινε μια πραγματικά σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα με δύο πόλους εξουσίας να εναλλάσσονται στη διακυβέρνηση, σπάζοντας το μονοπώλιο του δεξιού καθεστώτος.

Αν, μετά την 24η Ιουλίου του 1974, αναζητούμε μια δεύτερη μέρα ορόσημο για τη μεταπολιτευτική μας δημοκρατία, αυτή είναι η 18η Οκτωβρίου του 1981, η ημέρα της αλλαγής».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ