ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ

Αίτημα του Μ. Χαρακόπουλου που κατέθεσε σχετική αναφορά προς τους συναρμόδιους υπουργούς

«Σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία, η Πολιτεία οφείλει να βρίσκεται αρωγός πρωτίστως στους πλέον εμπερίστατους συμπολίτες μας. Δυστυχώς, οι συνέπειες από τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων επηρεάζουν τους πάντες, και, μεταξύ άλλων, πυροδοτούν αυξήσεις στο κόμιστρο των ταξί. Το αποτέλεσμα είναι να μην επαρκούν τα χρήματα που λαμβάνουν ως ενίσχυση οι νεφροπαθείς για τα ‘‘δρομολόγια επιβίωσης’’, που είναι αναγκασμένοι να κάνουν σε σταθερή βάση, προς τις μονάδες αιμοκάθαρσης.

Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι είναι εύλογο το αίτημα του “Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Λάρισας Αγ. Αχίλλειος”, για αύξηση του ποσού που προβλέπεται για τις μετακινήσεις. Ιδιαίτερα για την Λάρισα, όπως με πληροφόρησε και ο πρόεδρος του Συλλόγου, στην επικοινωνία που είχαμε, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, καθώς οι νεφροπαθείς του νομού, παρά την έκτασή του, λαμβάνουν ενισχύσεις χαμηλότερες από αντίστοιχους σε έκταση νομούς της χώρας. Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση, που έχει αποδείξει την ευαισθησία της για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας θα τείνει εύηκοον ους και σε αυτήν την περίπτωση». Τα παραπάνω τόνισε, ο βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την κατάθεση σχετικής Αναφοράς προς τους υπουργούς Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη και Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός προχώρησε στην άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τους συναρμόδιους υπουργούς, μετά από ενημερωτική επιστολή που έλαβε από τον «Σύλλογο Νεφροπαθών Ν. Λάρισας Αγ. Αχίλλειος», καθώς και σχετική επικοινωνία με τον πρόεδρό του κ. Κώστα Μπυριτζά.

Στην τεκμηρίωση του αιτήματος των Νεφροπαθών του Ν. Λάρισας, στην οποία ο Θεσσαλός πολιτικός συνηγορεί, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι «μετά τις αυξήσεις στο κόμιστρο των ταξί (άνω του 30%) εξαιτίας της αύξησης των τιμών του πετρελαίου κίνησης, οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε χρόνια αιμοκάθαρση βρίσκονται στη δύσκολη θέση να μην μπορούν να αντέξουν το μεγάλο κόστος των μετακινήσεών τους προς τις μονάδες αιμοκάθαρσης, καθώς το ήδη χορηγούμενο επίδομα μετακινήσεων είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

Το ποσό της μηνιαίας αποζημίωσης των 115 ευρώ για 12 μετακινήσεις μετ’ επιστροφής εντός της πάλης, ισχύει από το 2013, ήταν και είναι ήδη ανεπαρκές και οι νεφροπαθείς αναγκάζονται να συμβάλουν από τη τσέπη τους.

Σήμερα με την αύξηση των τιμών των καυσίμων τα πράγματα χειροτέρεψαν και καθιστούν πλέον επιτακτική την ανάγκη της αύξησης των οδοιπορικών για τη μεταφορά των ασθενών.

Επιπλέον, ενώ η πόλη της Λάρισας είναι σε έκταση μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας μας με μακρινές συνοικίες και χωριά, δυστυχώς το επίδομα μετακίνησης που χορηγείται είναι πολύ πιο χαμηλό από την Πάτρα και το Ηράκλειο».

Ο Σύλλογος ζητά «οι νεφροπαθείς που διαμένουν και μετακινούνται εντός Λάρισας προς την επιλεγμένη μονάδα αιμοκάθαρσης, να αποζημιώνονται με 180 ευρώ από 115 ευρώ που ισχύει σήμερα».

Στη συνέχεια της επιστολής αναφέρονται και οι προτάσεις των αποζημιώσεων για τις μετακινήσεις εκτός αστικών κέντρων.
Καταλήγοντας ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς την αξιολόγηση και την ικανοποίηση του αιτήματος του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Λάρισας Αγ. Αχίλλειος και την ενημέρωσή του επ’ αυτού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ