ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ Η ΛΑΡΙΣΑ ΣΕ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ανακοίνωση – καταγγελία της Επιτροπής Ειρήνης

Η Ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία για τις Βάσεις, που υπογράφτηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, εκτός από την ενίσχυση, επέκταση, αναβάθμιση του ήδη υπάρχοντος πλέγματος των ευρωατλαντικών υποδομών, προβλέπει και τη δημιουργία νέων. Ταυτόχρονα δίνει ακόμη μεγαλύτερες διευκολύνσεις στην αξιοποίηση οποιασδήποτε στρατιωτικής, αλλά και πολιτικής υποδομής οποτεδήποτε χρειαστεί για τις ευρωατλαντικές ανάγκες και σχεδιασμούς.

Εξίσου μεγάλες είναι και οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, που έβαλε τις βάσεις για αυτή τη Συμφωνία, μέσω του “Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ”, εγκαινιάζοντας τις παραπάνω υποδομές. Ο ισχυρισμός του ΣΥΡΙΖΑ, που εξαρτά την επικύρωση της Συμφωνίας με την εξασφάλιση περισσότερων ανταλλαγμάτων, αποδεικνύει τη στρατηγική του ταύτιση με την κυβέρνηση της ΝΔ.

Στη Λάρισα η 110 ΠΜ λειτουργεί πλέον ως κόμβος υποστήριξης και διασποράς αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή. Υπάρχουν σχέδια για να φιλοξενηθούν, εκτός από τα επανδρωμένα κατασκοπευτικά GLOBAL HAWK και τα ιπτάμενα τάνκερ KC-135, και άλλα πολεμικά αμερικάνικα αεροσκάφη, όπως κατά καιρούς έχει γίνει με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη παρουσία των μη επανδρωμένα «αεροχημάτα» drones, τύπου MQ-9 Reaper–Θεριστής. Σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα, πρόκειται να συμπεριληφθούν αεροσκάφη τύπου 4 MQ-4, 2 MQ-9B Reaper αλλά και 2 F-15C.

Επιπλέον, οι Αμερικανοί έχουν επενδύσει πολλά εκατομμύρια δολάρια για να αναβαθμίσουν την αεροπορική βάση με νέα υπόστεγα και κτίρια υποστήριξης, έργο που έχει ανατεθεί στην ελληνική εταιρεία «ΑΚΤΩΡ». Το πρώτο υπόστεγο για της ανάγκες της Αμερικάνικης Πολεμικής Αεροπορίας Ευρώπης – Αφρικής (USAFE-AFAFRICA) είναι πλέον έτοιμο για παράδοση.

Ο ρόλος που επιτελούν αυτές οι υποδομές έχει επανειλημμένα “στοχοποιηθεί” από την πλευρά της Ρωσίας, γεγονός που αναδεικνύει τους μεγάλους κινδύνους, που προκύπτουν για τον ελληνικό λαό, μέσω τέτοιων συμφωνιών που κυριολεκτικά βάζουν τη χώρα στο “στόμα του λύκου”. Σε περίπτωση γενίκευσης-κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία, η στοχοποίηση της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής δεν είναι σενάριο φαντασίας αλλά ένας άμεσος κίνδυνος, για τον οποίο δεν μιλάει κανείς, κι αυτό είναι ανάγκη να κατανοηθεί πλατιά από τον λαό.

H Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας (μέλος ΕΕΔΥΕ) καταγγέλλει και διαμαρτύρεται για τη μετατροπή της 110 ΠΜ, αλλά κι όλης της Θεσσαλίας σε αμερικαΝΑΤΟϊκή βάση. Για εμάς, μοναδική διέξοδο αποτελεί το παραπέρα, αποφασιστικό δυνάμωμα του αγώνα για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Γιατί πιστεύουμε – και αποδεικνύεται και ιστορικά – ότι αυτή είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας, που απαντά στα συμφέροντα και τις ανάγκες των λαών και ταυτόχρονα δίνει ουσιαστικό περιεχόμενο στη σύγχρονη αντιιμπεριαλιστική – αντιπολεμική δράση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ