Η ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ ΡΩΤΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΙΛΕΛΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ

Αίτημα στον Δήμο Κιλελέρ υπέβαλε την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας, κ. Άννα Βαγενά, με σκοπό την ενημέρωσή της σχετικά με την εξέλιξη της «Επικαιροποίησης της Μελέτης Μουσείου Αγροτικού Κινήματος Δήμου Κιλελέρ».
Η βουλευτής επισημαίνει τα εξής:

«Στις 17/03/2018, η τότε Υπουργός Πολιτισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου, είχε ανακοινώσει τη δέσμευση ποσού 70.000 ευρώ για την επικαιροποίηση της ανενεργής επί 30 χρόνια μελέτης, για την κατασκευή του Εθνικού Μουσείου Αγροτικού Κινήματος Κιλελέρ, το οποίο πιστώθηκε στις 27/04/2018 στον λογαριασμό του Δήμου Κιλελέρ. Στις 29/11/2018, έληξε η διαδικασία της δημοπράτησης για την ανάθεση της επικαιροποιημένης μελέτης.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, η μελέτη δεν έχει ολοκληρωθεί. Προσπάθειά μου είναι να ολοκληρωθεί η μελέτη και να ενταχθεί η κατασκευή του Μουσείου στο νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Τα υφιστάμενα Μουσεία Αγροτικού Κινήματος ανά τον κόσμο είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους μέσω ενός Παγκοσμίου Δικτύου, στο οποίο φιλοδοξούμε να ενταχθεί και το δικό μας Μουσείο, που το οραματιστήκαμε για τον τόπο μας μαζί με τον δήμαρχο Κιλελέρ, κ. Αθανάσιο Νασιακόπουλο, ζωντανό, διαδραστικό και σύγχρονο.

Το Μουσείο αυτό, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα προσφέρει στην τοπική οικονομία, θα γίνει πόλος έλξης με συνεχείς επισκέψεις και θα αποτελεί τη μεγαλύτερη, ίσως, τιμή για τους αγώνες των αγροτών διαχρονικά. Θα είναι ένα σύγχρονο κέντρο μελέτης των αγροτικών ζητημάτων τόσο για την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, όπου θα μπορούν να πραγματοποιούνται ακόμα και ετήσια αγροτικά συνεδρία διεθνούς εμβέλειας, για θέματα οικονομικής αγροτικής πολιτικής και ανάπτυξης. Θα μπορούσαμε να προτείνουμε το Κιλελέρ, τον εμβληματικό αυτό τόπο στην ιστορία του Αγροτικού Κινήματος, σαν τόπο διενέργειας ενός παγκόσμιου forum για την Αγροτική Οικονομία, αντίστοιχο με το Οικονομικό forum που γίνεται στους Δελφούς (το «Delphi Economic Forum»).

Αυτό το σχέδιο μπορεί να ακούγεται μεγαλεπήβολο, αλλά τίποτα δεν μας εμποδίζει να το προσπαθήσουμε.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ